En Sıcak Konular

Arapça ve Osmanlıcaya ilgi arttı

19 Şubat 2011 10:51 tsi
Son yıllarda izlediği çok boyutlu dış siyasetiyle özellikle Ortadoğu ülkelerinde yıldızı parlayan Türkiye'de, Arapça ve Osmanlıca kurslarına ilgi arttı.

Libya Büyükelçiliği'ne bağlı olarak başkentte hizmet veren ve Arapça dil öğretimi konusunda önemli merkezlerden biri olarak gösterilen Libya Kültür Merkezi Müdürü Amin Ben Amr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllık ortalama 300 kişinin Arapça kursuna geldiğini, kursiyerler arasında öğrenci, vaiz, öğretim üyelerinin bulunduğu belirtti.

Yerlerinin darlığı nedeniyle gelen taleplerin çoğunu karşılayamadıklarını dile getiren Amr, Türkiye'de Arapça'ya olan ilginin artmasında, Türk dış politikasındaki Ortadoğu açılımının etkili olduğunu söyledi.

Bazı Arap ülkeleriyle vizelerin kaldırılması, ticaretin gelişmesi, turizmin canlanmasının da, Türkiye'de hem algıların değişmesine hem de Arapça'ya olan ilginin artmasına vesile olduğunu kaydeden Amr, ''Türklerin ve Arapların ortak bir tarihi var. Bu geçmişi kimse ayıramaz ve koparamaz. Biz küsersek geleceğimiz olmaz. Bu nedenle iki bölge arasında yaşanan bu olumlu ilişkileri çok önemli görüyorum'' dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ise İstanbul, İzmir, Gaziantep şubelerinde Osmanlıca dersleri verdiklerini belirtti.

Geçmiş dönemlerde açtıkları bu kursları başvuru olmadığı için kapatmak zorunda olduklarını dile getiren Fidan, ancak Türkiye ve Orta Doğu bölgesi arasında yaşanana gelişmelerin kurslara ilgiyi arttırdığını anlattı.

Hem öğretmen hem de yer darlığı nedeniyle artık talepleri karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını, 3'er ay periyotlarla yaptıkları kurslarda 30-40 kişilik sınıflarda ders verildiğini, ortalama her şubenin yıllık 200 kişiye kurs verdiğini söyledi.

Kursiyerlerin profilinin üniversite öğrencisi, öğretim üyesi, Osmanlıca'ya ilgi duyanlardan oluştuğunu dile getiren Fidan, ilginin giderek arttığını, bu nedenle kurs merkezlerinin çoğaltılması gerektiğine işaret etti.

-''ARAPÇA'YA ÖN YARGIYLA BAKILIYORDU''-

Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve internet üzerinden hizmet veren ''onlinearabic.net'' sitesinin kurucularından İhsan Dinç ise sitenin İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümün mezunlarınca 10 yıl önce kurulduğunu belirtti.

Sitenin temel amacının Türklere Arapça, Arap dünyasına ise Türkçe öğretmek olduğunu dile getiren Dinç, sitenin kullanıcı sayısının 350 bin olduğunu, bunun büyük çoğunluğunu ise Türkiye'deki kullanıcıların oluşturduğunu ifade etti.

Dinç, sitenin kelime haznesinin ise 252 bin olduğunu ve bu kapasitesiyle Arapça öğrenmede önemli bir kaynak teşkil ettiğini anlattı.

Geçmiş dönemlerde Türkiye'de Arapça'nın sadece bir din dili olarak algılandığını, özellikle bazı kesimlerin bu dile soğuk baktığını kaydeden Dinç, Arapça kaynak bulmaktaki sıkıntıların da ilginin az olmasındaki nedenler arasında gösterilebileceğini belirtti.

Dinç, son 5-6 yıldır sitelerine olan ilginin ciddi anlamda arttığını dile getirerek, ''Bunun nedeni tabii ki Türk dış politikasındaki tek eksenli siyasetin çok boyutlu olması hale gelmesi. Ortadoğu ülkeleriyle özellikle vizelerin kaldırılmasının ardından yoğunlaşan ticaret, turizm, sosyal ve kültürel ilişkiler Arapça'ya ilgili arttırdı. Eskiden Arapça'ya ön yargıyla bakanlar bile şimdi Arapça öğreniyor'' diye konuştu.

Türkiye ve Ortadoğu bölgesindeki ülkeler arasında ticaret hayatının canlanması, yatırımların artmasının ardından firmaların Arapça bilen elemana ihtiyaçlarının da arttığına dikkat çeken Dinç, bu nedenle kurumların artık iş başvurular ilanlarında Arapça dil bilme kriteri getirdiğini anlattı.

Sitelerinden diplomat, öğretim üyesi, öğrenci, asker, iş adamı gibi çok çeşitli çevrelerden insanların hizmet aldığını dile getiren Dinç, Ortadoğu'dan da birçok ülkeden insanların Türkçe öğrenmeye çalıştığını kaydetti.



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs