En Sıcak Konular

Bahreyn'de korkulan oldu...

18 Şubat 2011 18:26 tsi
Bahreyn'de korkulan oldu...

Halkın yönetim karşıtı gösterileri sonrasında asker silaha sarıldı.

Bahreyn'in başkenti Manama'da hükümete karşı yapılan gösterilere müdahale eden askerlerin protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktığı, ağır silahlarla havaya ateş açtığı bildirildi.

Hastane kaynakları, gösterilerin sembolü olan İnci Meydanı'nda meydana gelen olaylar nedeniyle enaz 20 kişinin yaralandığını, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi. Bölgedekiler, Manama'nın merkezinden ambulans sirenleri duyulduğunu belirtiyor.

AP kameramanı ise bir askeri birliğin göstericileri meydandaki güvenlik kordonundan uzaklaştırmaya çalıştığını kaydetti.

ÖLDÜRÜLEN İKİ GÖSTERİCİNİN CENAZESİNE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Bahreyn'in başkenti Manama'da önceki gün güvenlik güçlerinin baskınında öldürülen iki Şii göstericinin cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Başkentin dış semtlerinden Sitra'daki cenaze töreninde, Şii eylemcilerin Bahreyn bayrağına sarılı cenazelerinin konulduğu iki aracın ardından yürüyen göstericiler, "Ne Şii ne Sünni, ulusal birlik" ve "Sünni Şii kardeştir" sloganları attılar.

Yönetim aleyhine slogan atan bazı göstericiler de "halk rejimin yıkılmasını istiyor" ve "çevik kuvvete imtiyaz, halka mermi" diye bağırdı.

Sünni hanedan tarafından yönetilen ve nüfusun çoğunluğun Şiilerin oluşturduğu bu küçük körfez krallığında dün güvenlik güçlerinin, Manama'daki İnci Meydanı'nda siyasi reform talebiyle kamp kuran yüzlerce protestocuya gün doğmadan önce düzenlediği baskında 3 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Şii muhalefet 4 kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Resmi kaynaklara göre, ülkede pazartesiden bu yana düzenlenen protesto gösterilerinde 5 kişi öldü.

Yemen, Bahreyn ve Libya'da gösteriler sürüyor. Cuma çıkışı sokağa çıkan muhalifler, ülke yönetimlerini protesto ediyor.

Yemen'de ordunun ve ülkenin en etkili imamının çağrılarına kulak asmayan binlerce kişi, başkent Sana'da gösteri yaptı.

Bugünkü gösteriler öğrencilerin küçük çaplı bir yürüyüşüyle başladı. Çatışmalar başlayınca öğrenci grubuna katılım arttı ve grubun sayısı 6 bine ulaştı.

Çatışmalarda gerek protestoculardan gerekse polisten yaralananların bulunduğu belirtilirdi. Görgü tanıkları polisin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını söylediler. Güvenlik yetkilileri 50 kadar protestocunun gözaltına alındığını bildirdiler.

Aralarında liman kenti Aden de olmak üzere diğer kentlerde de çatışmaların çıktığı haberleri geliyor. Eylemcilerin ayrıca yarını "öfke günü" ilan ederek gösteri çağrısında bulundukları belirtiliyor.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, protestocular polis ve hükümet yanlılarının saldırılarını sopalarla püskürtmeye çalışırken, belediye araçları hükümet yanlılarına taş ve sopa taşıdı.

Ülkenin en önde gelen dini şahsiyeti Şeyh Abdülmecit El Zindani de "Sokak gösterileriyle değişimi reddediyoruz. Bu karmaşaya yol açar" diyerek halkı protestolardan vazgeçirmeye çalıştı.

Arap dünyasının en fakir ülkesinde 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe girdi. Yemen'de halk yoksulluk ve yolsuzlukların bitmesini talep ediyor.

Tıpkı Mısır'da olduğu gibi, Salih'in de 2013'den sonra aday olmayacağı ve oğlunu aday yapmayacağı sözünü vermesi halkı yatıştırmadı.

Yemen Devlet Başkanı, El Kaide'ye karşı savaşta ABD'nin önemli bir müttefiki.

YEMEN'DEKİ GÖSTERİLERDE 1 KİŞİ ÖLDÜ

Yemen'de bugün düzenlenen gösterilerde bir kişinin rastgele açılan ateşte hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Aden kentinden bir belediye yetkilisi, polisin hükümet karşıtı gösterileri düzenleyenleri dağıtmaya çalıştığı sırada açılan ateşte bir kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını söyledi.

Yemen'de ordunun ve ülkenin en etkili imamının çağrılarına kulak asmayan binlerce kişi, bugün başkent Sana ve bazı kentlerde gösteri yaptı.

Arap dünyasının en fakir ülkesinde 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe girdi. Yemen'de halk yoksulluk ve yolsuzlukların bitmesini talep ediyor.

Tıpkı Mısır'da olduğu gibi, Salih'in de 2013'den sonra aday olmayacağı ve oğlunu aday yapmayacağı sözünü vermesi halkı yatıştırmadı.

ÜRDÜN'DE 8 YARALI VAR

Ürdün'ün başkenti Amman'da muhaliflerle iktidar yanlıları arasında çıkan çatışmada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki kaynaklar, daha fazla özgürlük ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için meydanlara çıkan 2 bin kadar göstericiyle hükümet yanlısı 200 kadar göstericinin çatıştığını, 8 kişinin yaralandığını söyledi.

Kendilerine Jaayin (Geliyorum) adını veren harekete katılan öğrenciler, anayasanın ve izlenen politikaların tamamen değiştirilmesini istediklerini belirtti. 2 bin kişilik muhalif grubun aşırı solcular, muhafazakar Müslümanlar ve öğrencilerden oluştuğu kaydediliyor.

LİBYA'DA GÖSTERİCİLER SOKAKTA

Libya'nın doğusundaki Bingazi'de binlerce hükümet karşıtı protestocunun sabah saatlerinde toplandığı bildirildi.

Ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi yakınlarında, 5 kişinin öldüğü belirtilen El Bayda kasabasında ise protestocuların caddelerde kamp kurmak için çadırlar getirdikleri kaydedildi.

Bu arada Libya devlet televizyonu, Kaddafi yanlıların da sokaklara çıktığını ve liderlerini destekleyen sloganlar attıklarını bildirdi.

BBC radyosunun görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde ise 40 yıldır iktidarda olan Muammer Kaddafi'ye karşı düzenlenen dünkü protestolarda ölenlerin sayısı 10 olarak açıklandı. Ancak medya üzerindeki sıkı kontrolün şiddetin boyutlarının tam olarak belirlenmesini zorlaştırdığı, bazı sosyal iletişim ağlarında, gösterilerde ölenlerin sayısının 50'ye yakın olduğu belirtiliyor.

Dünkü protestolarda güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda ölenler için bugün cenaze töreni düzenleneceği, törenlerde olayların şiddetlenebileceğinden endişe edildiği ifade edildi.

Öte yandan Libya'da yayımlanan Kurna gazetesi, bölgedeki güvenlik şefinin, El Bayda'daki can kayıpları nedeniyle görevinden alındığını yazdı.

"EL BAYDA" HALKIN ELİNDE

Faaliyetlerini sürgünde devam ettiren Libyalı muhalif gruplar, ülkenin doğusundaki El Bayda kentinin kontrolünün hükümet karşıtı protestocuların eline geçtiğini iddia etti.

Libya İnsan Hakları Dayanışma grubundan Cuma El Omami, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "El Bayda halkın ellerinde" dedi.

Libya Adalet ve Hakikat Komisyonu'ndan Fethi El Varfali de kentin Muammer Kaddafi rejiminin kontrolünden çıktığını öne sürdü.

Libyalı muhalif gruplar, El Bayda'daki göstericilere bazı polislerin de destek verdiğini iddia etti.

aa
 



Bu haber 1,335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,349 µs