En Sıcak Konular

Çubukçu: Tek görevimiz 'ara eleman' değil

18 Şubat 2011 17:48 tsi
Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'Bizim görevimiz sadece sanayicinin ara eleman ihtiyacını gidermek değil, gerek Türkiye'de gerek dünyada, nitelikli ve çaldığı her kapıda iş bulabilecek potansiyel insan gücünü yetiştirmek' dedi.

Müstakil Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Eğitim Komisyonu tarafından, Dernek binasında düzenlenen "Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar" çalıştayında konuşan Çubukçu, Türkiye'nin en önemli ve öncelikli konularından birinin, mesleki ve teknik eğitimdeki sorunları çözmek olduğunu belirtti.

Birçok yerde Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitim konusunda yetersiz olduğu, iyi eğitim veremediği, müfredatı yenilemediği, eski kalıp yargılarla hareket ettiği ve bu alandaki açığı tamamlayamadığı konusunda serzenişler duyduklarını söyleyen Çubukçu, "Atomu parçalamak, bir ön yargıyı parçalamaktan daha güç" dedi.

Bugün gelinen noktada, artık sanayileşmeye yönelik bir mesleki eğitim paradigmasıyla hareket edilemeyeceğini belirten Çubukçu, "Çoğunlukla bize Almanya'daki mesleki eğitim örneği veriliyor. Almanya'daki mesleki eğitim, Avrupa Konseyi ve birlik tarafından en fazla uyarılan sistem. İlkokul 4. sınıftan itibaren başlayan erken yönlendirmenin getirdiği sorunlar var" diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİNİN SIK SIK DEĞİŞMESİ

Bakanlık olarak eğitim sisteminde sık sık değişim yapmalarından dolayı eleştirildiklerini belirten Nimet Çubukçu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünya çok sık değişiyor. Eğitim sistemimizi bu sık değişime uygun şekilde planlamak durumdayız. Modüler bir eğitim sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi için yapılması gerekenleri yaptık. Hızlı, esnek, günün değişen koşullarına adapte olabilecek bir mesleki eğitim... Çünkü, Türkiye gerçekten Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha ileri düzeyde, hızlı ve esnek adapte olabilecek bir kadroya sahip. Bu anlamda öz güvenimiz olmalı."

Türkiye'deki genç nüfusun büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Çubukçu, "Nüfusumuzu iyi yetiştirdiğimiz takdirde, dünyayla en iyi şekilde rekabet edebilecek bir ülkeyken, kötü yetiştirdiğimiz ve yetiştiremediğimiz takdirde bağımlı, sosyal desteğe muhtaç bir nüfus oluşur. Bu ekonominin bütün dengelerini bozan bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Toplumun tüm kesimlerinin üretime katılmasının önemine dikkati çeken Çubukçu, toplumun yükselebilmesi için sadece belli bir kesiminin iyi eğitim alması ve çalışmasının yeterli olmadığını belirtti. Bakan Çubukçu, refah toplumu olma yolunda en önemli adımlardan birinin,nitelikli insan gücü sorununu çözmek olduğunu kaydetti.

"OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 100'E YAKLAŞTI"

Hükümet olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde eğitimin, en öncelikli konuları olduğunu söyleyen Çubukçu, ilköğretimde okullaşma oranının hemen hemen yüzde 100'e yaklaştığını, okul öncesi eğitimden, engellilerin eğitimine ve mesleki eğitime kadar her alanda büyük reformlar yapıldığını anlattı.

Bu çalışmalara rağmen, iş dünyasından, "Bize nitelikli insan gücü yetiştirmiyorsunuz" yönünde şikayetler aldıklarını anlatan Çubukçu, "Bizim görevimiz, sadece sanayicinin ara eleman ihtiyacını gidermek değil. Böyle bir fonksiyonumuz yok. Görevimiz gerek Türkiye'de gerek dünyada, nitelikli ve çaldığı her kapıda iş bulabilecek potansiyel insan gücünü yetiştirmek. Öncelikle belli düzeyde akademik bilgiyle donanmış, rekabet gücü yüksek bir alanda eğitim vermek" değerlendirmesinde bulundu.

"MESLEKİ EĞİTİMDE TALEP PATLAMASI"

Türkiye'de mesleki eğitimin yükseköğrenime geçişin, 1998'den itibaren sekteye uğratıldığını ifade eden Çubukçu, ancak uygulamaya geçirdikleri alan geçişi ve modüler sistemle yeniden mesleki eğitime yönelik çok yüksek bir talep patlaması yaşandığını söyledi.

Çubukçu, 2011 yatırım programında kız meslek liseleri başta olmak üzere meslek eğitim okullarına ağırlık verdiklerini bildirerek, "Biz de istiyoruz ki tüm dünyada olduğu gibi mesleki açıdan da ortaöğretim kurumunu bitirmiş öğrencimiz kendi alanında bir şeyler yapabilsin. Yükseköğretimde hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan, merkezi sınavla üniversiteye yerleşsin. Umarım bundan sonraki süreçte kaybettiğimiz 10 yılları telafi edecek hızlı adımları atarız" diye konuştu.

Bakanlıkça mesleki eğitim konusunda 2002 yılından beri yapılan çalışmaları da anlatan Çubukçu, 2011-2013 yıllarını kapsayacak "Mesleki Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Operasyonu" projesinin de önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi. Çubukçu, bu projeyle mesleki teknik eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması, farklı programlar arası yatay ve dikey geçiş esnekliğinin sağlanması konularında çalışılacağını dile getirdi.

Dünyadaki tüm gelişmeleri takip ederek, yeni paradigmalara uygun hareket ettiklerini dile getiren Çubukçu, bakanlık olarak mesleki ve teknik eğitimi geliştirme sürecinde özel sektör başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla etkili bir iş birliğine önem verdiklerini kaydetti.

Bakan Çubukçu, nitelikli eleman yetiştirilebilmesi için okullardaki fiziki altyapıyla atölye ve laboratuvarların, makine ve teçhizatların gelişen teknolojiye uyumlu olmasının ve yenilenmesinin, eğitim programları ve meslek dersleri öğretmenlerinin bilgilerinin güncelliklerinin korunmasının da önem taşıdığını kaydetti.

AA

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs