En Sıcak Konular

KKTC'de hükümete istifa çağrıları

18 Şubat 2011 16:55 tsi
KKTC'de Türkiye'nin uygulamaya koyduğu 'Ekonomik Önlemler Paketi'ne tepkiler gün geçtikçe büyüyor. Sendikalar ve sivil toplum örgütleri hükümeti istifaya çağırdı.

Türkiye'nin KKTC'de uygulamaya koyduğu 'Ekonomik Önlemler Paketi'nin yürürlüğe girmesi ile başlayan ve gün geçtikçe KKTC'de tansiyonu yükselten eylemler başlatıldı.

28 Ocak'ta KKTC'de gerçekleştirilen 'Toplumsal Varoluş' mitinginde açılan bazı pankartların sonrasında Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın "Besleme" sözünü Kıbrıs Türk halkına hakaret olarak değerlendiren sendikalar, muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri AKP hükümetine tepkilerini daha da büyük boyutlar taşıdı.

KKTC'de adeta tüm sektörlerin yapmış olduğu grevler ve eylemler ülkeyi felce soktu.

Özellikle mahkemelerdeki grevlerin tüm ada genelindeki mahkemeleri kapsaması ile davalar görülemez duruma geldi.

Buna bağlı olarak avukatlar da çalışamadıklarından grev yapanlara karşı tepki koydular.

Grevler kapsamında KKTC'de gümrüklerde mesai sonrasında gümrük görevlisi olmaması nedeni ile ülkeye giren çıkan malların da kontrol yapılamamakta.

Bazı ilk ve orta dereceli okullarda başlatılan grevler de yaklaşık bir buçuk ayı bulmuş durumda.

Tapu ve Nüfus Kayıt Dairelerin de bu eylemlere katılması da ülkede adeta bir kriz durumu  yarattı.

Bu gelişmelerin olduğu bir dönemde TC Hükümetinin şok bir karar ile TC Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'i görevden alması, yerine ise KKTC'de uygulanan 'Ekonomik Önlemler Paketi'nin mimarlarından olduğu ileri sürülen Halil İbrahim Akçayı atayacağı haberleri Sendika Muhalif parti ve de bazı sivil toplum örgütlerince Türkiye'nin KKTC'ye diretme yaptığı yolunda.

"Dayatmalara karşı çıkacağız"

Bugün de Demokrat Parti (DP) Başkanı Serdar Denktaş'ın başlatmış olduğu "Kendi Evimizin Efendisi Olalım" imza kampanyasına destek vermek üzere KKTC Meclisi ve karşısında bulunan TC Elçiliği önündeki Şehitler Anıtı'nda giden Sendikalar Platformu kampanyaya destek verdi.

Burada Sendikalar Platformu adına açıklamalar yapan Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk halkının, tarihin hiçbir döneminde baskılara boyun eğmediğini ifade ederek, "Geçmişte İngiliz ve Rumlara olduğu gibi Anavatanı da olsa kendisine yönelik her türlü dayatmaya karşı çıkacaktır" dedi.

Özkardaş, Sendikal Platform'un toplumsal varoluş mücadelesi çerçevesinde bir dizi grev, eylem ve miting gündeme getirdiğini anlatarak, Platform'un talebi ile Serdar Denktaş'ın imza kampanyasının talebinin örtüştüğünü belirtti.

Mehmet Özkardaş, 28 Ocak'ta İnönü Meydanı'nı dolduran on binlerin 2 Mart'ta daha da çoğalacağını ifade etti.

Özkardaş, Kıbrıs Türk halkının verdiği yetkiyle Cumhurbaşkanı olan Derviş Eroğlu'na halk ve Sendikal Platform tarafından kabul edilmeyen "yeni büyükelçinin" güven mektubunu kabul etmemesi çağrısı yaptı.

Mehmet Özkardaş, siyasi görüşü ne olursa olsun kendi kendisini yönetmek isteyen tüm halkı 2 Mart tarihinde İnönü Meydanı'ndaki mitinge katılmaya davet etti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti'nin halk ayaktayken Ankara'ya özür dilemek için gittiğini ileri süren Özkardaş, Başbakan İrsen Küçük'ü halktan özür dilemeye davet etti.

2 Mart tarihinde de ikincisi gerçekleştirilecek "Toplumsal Var Oluş Mitingi" ne sendikalar, muhalif parti ve de bazı sivil toplum örgütlerinin tüm çalışmaları hızla sürüyor.

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs