En Sıcak Konular

Sezaryanle doğum oranı düştü!

18 Şubat 2011 13:21 tsi
Bakan Akdağ, geçen yıl sezaryenle doğum oranlarındaki artışın ilk doğumlar açısından durduğunu söyledi...

Sezaryenin bir ameliyat olduğunun altını çizen Akdağ, “Anne adayları, sezaryen teklif edildiğinde bunun sebebini sorgulamalı.” dedi.
   
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gönüllü kan bağışı konusunda düzenlediği basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Nişasta bazlı şekerle ilgili bir soru üzerine Akdağ, oluşturulan bilimsel komisyonun ön çalışmalarını tamamladığını, bu ay içerisinde bir rapor sunacağını belirtti. Bu tür tartışmaların, resmin aslını görmeyi engelleyebildiğine dikkat çeken Akdağ, “Bu konuyu ticari bir konu olarak asla düşünmemeli ve tartışmamalıyız.” ifadelerini kullandı.
    
Cinsine bağlı olmaksızın şekerin fazlasının herkese zararlı olduğunu vurgulayan Akdağ, “Bu ana gerçek ortada dururken, bu tarz tartışmalar bu gerçeğin gözden kaçırılmasına yol açabiliyor.” diye konuştu.
   
Kansere yol açan sebepler tartışılacaksa, her gün ele alınması gereken hususun sigara olduğunu söyleyen Akdağ, “Ancak bazen yan konular ön plana çıkıyor ve halkın kafası karışıyor.” şeklinde konuştu. Bu konunun bilimsel heyetler dışında tartışılmasının da doğru olmadığını aktaran Akdağ, “Her önüne çıkanın uzmanmış gibi açıklamalar yapması doğru değil. Özgür bir ülkedeyiz, herkes görüşlerini açıklayabilir ama basını da genel olarak duyarlı olmaya davet ediyorum.” dedi.
   
"2010'DA SEZARYENLE DOĞUMDAKİ ARTIŞ, İLK DOĞUMLAR İÇİN DURDU, HATTA UFAK BİR DÜŞÜŞ OLDU"
   
Akdağ bir gazetecinin, “BM raporuna göre, Türkiye sezaryen ile doğumda birinci. Bir tedbir alınacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine, bu konuda yürütülen programın devam ettiğini hatırlattı. Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır devam eden sezaryen ile doğum oranlarındaki artışın, geçen yıl ilk doğumlar açısından durduğunu belirten Akdağ, “Hatta ufak bir azalma da oldu. Bu aldığımız tedbirlerin artık çalışmaya başladığını gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili alınması gereken en önemli tedbirin vatandaştaki farkındalığı artırmak olduğunu kaydeden Akdağ, “Bütün anne adaylarına şunu tavsiye ediyorum: Size sezaryen teklif edildiğinde bunun sebebini sorgulayın.” şeklinde konuştu.

Sezaryenle yapılan doğumlar için hasta veya yakınlarına bilgilendirilmiş bir rıza formu imzalatıldığını hatırlatan Akdağ, bu formda açık bazı uyarıların yer aldığını belirtti.

Sezaryenin normal bir doğum yolu değil, bir ameliyat olduğunun altını çizen Akdağ, “Hiçbir anne adayı, geçerli bir nedeni yoksa hekimine ‘çocuğumu sezaryen ile doğurt’ dememeli.” dedi. Akdağ, zaman zaman hekimler tarafında da bu konuda yanlış bir kanaat yerleştiğinin görüldüğünü de kaydetti.
   
Akdağ, SGK ödemelerinin normal doğumu teşvik edecek şekilde ücretlendirilmesi ve normal doğum lehine performans ödemeleri yapılması gibi bazı tedbirler aldıklarını kaydetti.
   
Sezaryenin alt yapısı güçlü ülkelerde yapılabildiğini aktaran Akdağ, şöyle devam etti: “Geri kalmış ülkelerde zaten sezaryen imkânı yok. Ama gelişmiş ülkelerde halkın farkındalığı yerinde ise sezaryen yerine normal doğumu tercih ediyorsa, o ülkede alt yapı yeterli olmasına rağmen sezaryen oranı artmıyor. Türkiye’de ise halkın farkındalığı ve hekim kültürü bakımından bazı yanlışlar var. İmkânlar da olunca artış olabiliyor. Bunu geriye döndürmeye kararlıyız. Doğum normal yolla yapılan bir şeydir. Sezaryen, mecbur kalınca yapılan bir ameliyattır, doğum şekli değil… Bir insan doğum yaptıktan sonra on dakikada ayağa kalkabilir, çocuğunu emzirir ama sezaryende yatağa bağlı hale geliyor, ağrıları oluyor. Sezaryenin, ancak mecbur kalındığında uygulanabilecek bir yöntem olduğunu unutmamak gerekiyor.”
   
"TÜRKİYE’DE KEÇİ GRİBİ YOK. HER SENE GÖRÜLEN MEVSİMSEL GRİP VAR"
   
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, keçi gribi ile ilgili bir soru üzerine ise “Şu anda Türkiye’de her sene görülen normal seyirde devam eden mevsimsel grip var. Bunun dışında bir şey yok. Keçi gribi denen şeyin etkeni de bir bakteri, grip virüsleri değil.” dedi. Gribe karşı da tedbirli olunması gerektiğini dile getiren Akdağ, “Grip olmamış risk grubundaki vatandaşlar halen grip aşısı olabilir. Devlet bu aşının parasını ödüyor.” şeklinde konuştu.
   
Akdağ, gribe karşı ellerin sık sık yıkanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs