En Sıcak Konular

Rusya'nın nüfus endişesi

18 Şubat 2011 13:14 tsi
Rusya'nın azalan nüfusuna karşı önlemler içeren yeni nüfus politikası projesi onaylandı.

Rusya bakanlar kurulu ülkenin 2025 yılına kadar devam edecek nüfus politikası projesini onayladı. Projede, önümüzdeki beş yılda Ruslar'ın ortalama yaşam süresi 69 yıldan 71 yıla yükselmesi öngörülüyor. Ülke nüfusunun ise 141.9 milyondan 143 milyona kadar artması bekleniyor. Projeye göre, üçüncü aşamada ülke nüfusunu 145 milyon, ortalama yaşam süresinin ise 75 yıl olması gerekiyor.

Kommersant gazetesi, 2011 yılı içerisinde projenin ikinci aşamasının yürürlüğe konacağını duyurdu. Rusya sağlık bakanı Tatyana Golikova, projenin toplam maliyetinin 1.6 trilyon ruble olacağını söyledi. Projenin ikinci aşamasında çocuğu olan annelere 365 bin ruble verilmesine karar verilmiş ve 2011 yılının Ocak ayında toplam 2.6 milyon insan bu yardımdan yararlanmıştı. Rus bakan, alınan önlemler sonucunda 2007-2010 yılları arasında doğum oranının yüzde 21.2 arttığını, ölüm oranının ise yüzde 5.9 azaldığını beyan etti.

Sağlık bakanı ülkenin temel sorununun alkol olduğunu bir kez daha dile getirerek önlemlerin artırılacağını bildirdi. Rusya başbakanı Vladimir Putin de, ülke nüfusunun yeterince artmadığını belirtti, projenin ikinci aşamasında bu durumun ortadan kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Uzmanlar ise, hükümetin olumlu açıklamalarına rağmen, önümüzdeki beş yıl içinde 20-29 yaş arasındaki kadınların sayısının iki milyon azalacağını ve bunun doğurganlık oranının düşmesi ile sonuçlanacağını öne sürdü. Bunun yanı sıra 80 yaşın üzerindeki nüfusun da artmaya devam edeceği ve ülkenin daha yaşlanacağı tahmin ediliyor.

dunyabulteni



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs