En Sıcak Konular

Türkiye'de en az obezite D.Anadolu Bölgesi'nde

18 Şubat 2011 12:45 tsi
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada Türkiye'de en az obezite Doğu Anadolu Bölgesinde görülürken, en çok obezitenin ise İç Anadolu Bölgesinde olduğu kaydedildi.

Türkiye'de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor.

Sağlık Bakanlığının Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 6 coğrafik bölgesinde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15 bin 468 birey üzerinde yapılan 'Sağlıklı Beslenelim Kalbimizi Koruyalım' çalışmasına göre, erkeklerde obezite görülme sıklığı yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 41 olduğu ortaya çıktı. Tüm coğrafi bölgelerde ve yerleşim birimlerinde kadınlarda görülme sıklığı erkeklere kıyasla daha yüksek bulundu. Bölgelere göre en düşük obezite Doğu Anadolu'da yüzde 17, İç Anadolu'da ise yüzde 25 ile en yüksek olduğu kaydedildi. Türkiye'nin Güneyi'nde yüzde 24, Kuzeyinde yüzde 23.5, Batısından yüzde 21 olarak saptandı.

Tüm coğrafi bölgelerde ve yerleşim birimlerinde kadınlarda görülme sıklığı erkeklere kıyasla daha yüksek bulundu. Yapıla araştırmada genel olarak obezite sıklığının yaşlanmayla arttığı gözlenirken, 55-59 yaş grubunda çalışma kapsamındaki bireylerin yüzde 34'ünün, 40-45 yaş grubunda çalışma kapsamındaki bireylerin ise yüzde 30'nun obez olduğu ortaya çıktı.

OBEZİTE ARTIYOR

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı- Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğünce yapılan beyana dayalı "Ulusal Hanehalkı Araştırması" sonuçlarına göre, Türkiye'de 18 yaş ve üzeri bireylerde fazla kilolu olanların sıklığı yüzde 31, obezite sıklığı ise yüzde 12 olduğu bulundu. 1990 yılı değerlendirmesinde; obezite görülme sıklığı yüzde 16.4, 1997-1998 yılı değerlendirmesinde; bu rakamlar yüzde 28.6. Buna göre 8 yıl içinde obezite görülme sıklığı yüzde 12 arttı. Türkiye Obezite Araştırma Derneği, 2010 yılında yaptığı araştırmada Türkiye nüfusunun yüzde 66'sının obezite tehlikesi altında.Türkiye Obezite Araştırma Derneğinin yaptığı araştırma kapsamında Türkiye'de obezite profili değerlendirildiğinde, obezite sıklığı bölgesel yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları etkilendiğini görülüyor.

Dr. Osman Poyraz, sağlıksız beslenme ile yavaş yavaş etkisini artıran obezitenin ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu söyledi. Dr. Osman Poyraz, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depoladığını böylece obezite oluşumuna neden olduğunu ifade etti. Dr. Poyraz, Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturduğunu belirterek bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturduğunu kaydetti.

Obezitenin tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Poyraz, "Amaç kısa sürede fazla kilo vermek değil uzun vadede yavaş ama sağlıklı bir şekilde zayıflayarak ulaşılan kiloyu muhafaza etmektir. Bunun için de gerekli olan, yerleşmiş alışkanlıkları değiştirerek yeni bir yaşam tarzına uyum sağlamaktır. Yapılması gereken öncelikle yağ ve kalori miktarı düşük sağlıklı bir beslenme programına başlamak ve aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın ayrılmaz parçası olan egzersizle bunu tamamlamaktır." diye konuştu.

cihan



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs