En Sıcak Konular

Diyanet İşleri Başkanı, Çin İslam Cemiyeti Başkanı görüştü

17 Şubat 2011 19:44 tsi
Türkiye ile Çin arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı düzeyinde ilk görüşme bugün gerçekleşti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bugüne kadar 81 ülke ve topluluk ile ilişkiler geliştiren Başkanlığın, ilk kez bugün Çin'deki Müslüman topluluk ile Çin İslam Cemiyeti başkanlığı ile teması olduğunu söyledi. Yaklaşık 4 ay önce, Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilalunddin Chen Guangyan'ı makamında ziyaret ettiğini ve bizzat Türkiye'ye davet ettiğini kaydetti.

Her iki ülkenin de köklü medeniyetleri temsil eden büyük ülkeler olduğunu kaydeden Görmez, "2011 yılı, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin 40. yılıdır. Son yıllarda siyasi ve iktisadi ilişkilerin önemli ivme kazandığını biliyoruz." dedi. 

Ülkeler arasındaki siyasi ve iktisadi ilişkilerin kültürel ilişkilere dayanmazlarsa geçici olacağını dile getiren Görmez, "Bu sebeple iki Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki bu ilişki aynı zamanda kültürel ilişkilerinin de zeminin oluşturmakta. Bu açıdan, ilişkileri daha kalıcı kılmasında bu ziyaretin son derece büyük önemi var." şeklinde konuştu.    

Özellikle dini alanlarda iki ülke arasındaki yanlış algı ve bilgileri ortadan kaldırmak noktasında da ziyaretin büyük önem taşıdığını belirten Görmez, "Zaman zaman yanlış bilgiler söz konusu olabiliyordu, özellikle din özgürleri alanında, iki kurumun işbirliği, aynı zamanda iki toplum arasında yanlış algı ve bilgileri ortadan kaldırması açısından da son derece önemli olmuştur." dedi.

Öncelikle dört alanda işbirliğine hazır olduklarını belirten Görmez, şöyle devam etti: "Birincisi din eğitim alanında. Din eğitimi ve din hizmetleri alanındaki gelişmeler din özgürlüğünün de önünü açan gelişmelerdir. Hangi etnik kökene mensup olursa olsun Çin'de yaşayan her Müslüman kardeşimizin, özellikle Çin İslam Cemiyeti Başkanının izni ile Türkiye'ye her sene hem imam hatip liselerinde ve ilahiyat fakültelerinde okumak üzere öğrenci gönderebileceklerini ifade ettiler. Biz de Diyanet olarak özellikle bu öğrencilerin Türkiye'de okumaları yetişmeleri için elimizden gelen her türlü gayreti sarf edeceğimizi ifade ettik." Dinler ve kültürler arası ilişkileri daha yüksek noktalara taşımak için bir takım ortak çalışmalar yapılabileceğini söyleyen Görmez, ayrıca hac ve umre düzenlemeleri konusunda da her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.

İslam dinini Çin'de yerli kabul edildiğini aktaran Görmez, bin yıllık camiler bulunduğuna dikkat çekti. Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilalunddin Chen Guangyan ise iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Guangyan son derece başarılı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Görmez, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Görmez, "Öğrencilerin din eğitimi almak için Türkiye'ye gelmesi ile ilgili, din görevlilerinin hizmet içi eğitim almak üzere Türkiye'ye gelmesi ve ortak dini yayınlar üretilmesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bunu bir protokole bağlamanın yollarını birlikte arıyoruz." diye konuştu

Cihan



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,705 µs