En Sıcak Konular

Nükleer santrale ABD'de talip oldu

17 Şubat 2011 17:34 tsi
Nükleer santrale ABD'de talip oldu ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ı makamında ziyaret etti. Morningstar ABD'nin nükleer santrale talip olacağı işaretini verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco ile ITGI'nin (Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı projesi) bir projede birleştirilmesine ilişkin yaklaşık 5-6 aydan beri fikir yürütüldüğünü, bunun zaman zaman yapılabileceğine, zaman zaman da ayrı çalışmasına dönük kanaatlerin kuvvetlendiğini söyledi.

Bakan Yıldız, her iki şartta da Türkiye olarak olumsuz bir modda kalmayacaklarını belirtti.

Görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Bakan Yıldız, Morningstar ve beraberindeki heyetle beraber, hem bölgeyle alakalı hem de dünyadaki enerji sektöründeki gelişmelere dönük değerlendirmede bulunduklarını belirtti.

Hem Irak hem Azerbaycan ve hem de bölgedeki enerjiyle ilgili boru hatlarının gündeme geldiğini anlatan Yıldız, bundan sonra nasıl seyir izleneceğine dair görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Morningstar da iki ülke arasındaki enerjide gerek bölgeyi ilgilendiren politikaların, gerekse Güney koridoru, Irak ile ilgili politikaların çok iyi senkronize edilmiş ve birbiriyle uyumlu politikalar olduğunu dile getirdi.

ABD'NİN TÜRKİYE'DE KURULACAK NÜKLEER SANTRALE İLGİSİ

Morningstar, bir gazetecinin ABD'nin Türkiye'de kurulacak nükleer santrale ilgisinin ve bir teklif vermesinin söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, ''her zaman bir ilgi var Amerika tarafından ve biz Amerikan firmalarının da Türkiye'deki nükleer sektöre ilgi göstermesini, katkıda bulunması için her zaman umutluyuz. Türkiye'de bu konuyla ilgili ihale sürecinin sonunda da bir Amerikan katılımı olmasını umut ederiz'' dedi.

Kuzey Irak'tan petrol ihracatına ilişkin bir soru üzerine de Morningstar, Bakan Yıldız ile bu konuda bir detay konuşmadıklarını, ancak iki tarafın da Kuzey Irak'tan petrol ihraç edilmesine ilişkin anlaşmaların başarılı olacağını umduklarını söyledi.

Irak'ın başarılı bir enerji politikası geliştirmesi yönündeki karşılıklı isteklerden bahsettiklerini anlatan Morningstar, Irak'ta Hidrokarbon Yasası ile Gelir Paylaşımı Yasasının geçirilmesinin çok önemli olduğuna inandıklarını ifade etti.

NABUCCO İLE ITGI'NIN BİRLEŞTİRİLMESİ

Nabucco ile ITGI (Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı) projesinin birleştirilmesine dönük bir proje olup olmadığının sorulması üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi:

''ITGI ve Nabucco'nun bir projede birleştirilmesine ilişkin yaklaşık 5-6 aydan beri fikir yürütülüyor, bunun zaman zaman yapılabileceği ile alakalı kanaatler kuvvetleniyor, zaman zaman da ayrı çalışmasıyla alakalı kanaatler kuvvetleniyor.

Biz her iki şartta da Türkiye olarak AB'nin doğalgazdaki arz güvenliğine katkı koyabileceğimize inanıyoruz. Hem kaynak ülkelerinin hem de ortağı olduğumuz Nabucco'daki bu tür değerlendirmeleri yine ortaklarımızla beraber yaparız, ama biz bu konuda olumsuz bir modda kalmayız''

Morningstar da aynı soruya karşılık, bir süredir Nabucco konsorsiyumu ile ITGI'nin bir birleşme yolu bulabilme üzerinde çalışmasını hep teşvik ettiklerini, bazı görüşmelerin gerçekleştiğini bildiklerini, ama bu kararları konsorsiyumların alacağını söyledi.

Uluslararası petrol fiyatlarının elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına etkisine ilişkin soru üzerine de Yıldız, doğal gaz ve elektrik fiyatlarının kendi içinde balans edilebileceğini söylediğini hatırlatarak, bu fikrinde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Ancak ulaştırma payıyla ilgili serbest piyasada benzin ve mazot fiyatlarının tamamen ham petrole endeksli olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu nedenle bunları da çok dikkatli bir şekilde izlediklerini belirtti.

Gazprom'un indirim listesinde BOTAŞ'ın olmadığının hatırlatılarak, müzakerelerin devam edip etmediğinin sorulması üzerine Yıldız, müzakerelerin devam ettiğini, zaman zaman Rusya'da, zaman zaman Türkiye'de bu tür müzakerelerin yapıldığını, bunun da müzakerelerin tek turu olmadığını, karşılıklı görüşlerin belirtildiğini kaydetti.

AFŞİN'DEKİ İNCELEMELER

Afşin'deki incelemeleri hakkında da bilgi veren Yıldız, Afşin'de büyük miktarda toprak kaymasıyla beraber 9 vatandaşın toprak altında kaldığını hatırlattı.

Afşin'deki çalışmaları yakinen takip ettiğini anlatan Yıldız, orada bir hukuki sürecin devam ettiğini, savcının bir soruşturmasının bulunduğunu, Çalışma ve Enerji Bakanlıklarının müfettişlerinin de bölgede olduğunu söyledi.

Kendileri için toprak altında kalan 9 kişinin çıkartılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Yıldız, bu konuda, geliştirilmiş ya da geliştirilebilecek her türlü teknolojiden faydalanmayı düşündüklerini, somut adımlar atmak için çalışmalar yaptıklarını, yurtdışından gelecek ve yurtiçinden geliştirilen bir takım çözümler olduğunu aktardı.

Arazide su seviyesinin düşürülmesiyle ilgili daha çok pompayı devreye aldıklarına işaret eden Yıldız, pompa sayısının önceki gün 250 olduğunu, 40 tane daha devreye alınacağını, bunu 400'e kadar çıkarmak gerektiğini belirtti.

Arama faaliyetlerine ilişkin yoğun bir çalışma devam ettiğini bildiren Yıldız, kömür üretiminin birinci göçükten sonra tamamen durdurulduğunu, bu nedenle yine kömür üretiminin söz konusu olmayacağını sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs