En Sıcak Konular

Medvedev'den Papa'ya Ortodoks Ansiklopedisi

17 Şubat 2011 16:59 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İtalya gezisinin ikinci gününde Vatikan'a geçerek Katolik kilisesi dini lideri Papa 16. Benedict'le bir araya geldi. Medvedev'in temaslarına eşi Svetlana Medvedeva da eşlik etti.

Medvedev görüşmede Papa'ya Ortodoks Hiristiyanlığı Ansiklopedisi'nin yeni versiyonunu hediye etti. Papa da Medvedev'e Aziz Basilica'nın gravürünün bulunduğu bir taş hediye etti. Medvedev Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Medvedev'le kütüphanede yarım saat kadar görüşen Papa, Rusça öğrenmek için vakit bulamadığını söyledi. Medvedev Papa'ya bir de porselen üzerine işlenmiş Kremlin manzarası hediye etti. Kremlin'in mimarlık yapısına hayran kalan 16. Benedict'in, "Burada mı yaşıyorsun?" sorusuna Medvedev, "Hayır orada çalışıyorum" karşılığını verdi.

Medvedev ve Papa'nın siyasi ve dini konuları ele aldıkları belirtilirken, Aralık 2009'da Rusya liderinin Vatikan'a yaptığı ziyaretin ardından ikinci kez Medvedev'in Papa ile görüştüğüne dikkat çekiliyor. Medvedev ilk ziyaretinde Vatikan'la diplomatik ilişkileri büyük elçilik düzeyine çıkaran anlaşmayı imzalamıştı.

Soğuk Savaş döneminde gergin olan Rusya ile Vatikan ilişkileri son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un 1989 yılında Papa 2. John Paul'u ziyaretinin ardından yumuşamaya başladı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Vatikan'ı iki kez ziyaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in 2009 ziyaretinde Papa'yı Rusya'ya davet etmemesi gündem olurken, Rusya Ortodoks Kilisesi ile Vatikan arasındaki bin yıllık ayrılık son yıllarda yumuşamaya başladı. Papalık düzeyinde şimdiye kadar Moskova'ya bir ziyaret gerçekleşmezken, iki kilisenin temsilcilerinin kendilerinden öncekilere göre görüşmeye daha sıcak baktıkları kaydediliyor.

RUSYA-İTALYA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRİYOR

Medvedev dün de İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile bir araya gelerek İtalya'da başlayan Rusya kültür yılının açılışını gerçekleştirdi. Enerji ve Afganistan'a ulaşımla ilgili konularda anlaşmalar imzalayan iki ülke Libya'da ortak enerji yatırımları da yapacak.

İtalya'nın tükettiği doğalgazın üçte birini Rusya'dan aldıklarını ifade eden Berlusconi, "Ülkem ve AB Rusya'dan yapılan petrol ve doğalgaz sevkıyatı ile yakından ilgileniyoruz. Rusya'nın da önemli pazarlardan biri olarak Avrupa ülkelerine ihtiyacı var" dedi.

(CİHAN)



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs