En Sıcak Konular

'Tek amacımız göçükteki 9 kişiye ulaşmak'

17 Şubat 2011 14:41 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tek amaçlarının, kömür üretim sahasındaki heyelanda toprak altında kalan 9 kişiye ulaşmak olduğunu belirterek, ihmal olup olmadığına ilişkin incelemelerinin devam ettiğini bildirdi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan Genel Kurulda gündemdışı söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, Afşin Elbistan Termik Santrali kömür havzasında meydana gelen heyelanı gündeme getirdi.

Toprak altındaki 9 kişinin kurtarılması için bütün imkanların seferber edildiğini, her türlü faaliyetin sürdürüldüğünü belirten Sağlam, Almanya, Japonya'dan gelecek ekiplerin beklendiğini söyledi.

Sağlam, olayın meydana geldiği gün 4 milletvekiliyle olay yerine gittiklerini, bakanların, Afşin Kaymakamı, Kahramanmaraş Valisi'nin vatandaşlarla görüştüğünü, aileleri ziyaret ettiğini anlattı. Sağlam, olayın sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılmasına çalışıldığını, bununla ilgili inceleme, araştırmanın devam ettiğini vurgulayarak, ''Amaç öncelikli olarak 9 cana ulaşmak, ailelerinin acılarını paylaşmak üzere gereğini yapmaktır'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, gündemdışı konuşmaya yanıt verirken, Afşin Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar mevkinde, yaklaşık 3 yıldır kömür sevkıyatı yapıldığını anımsattı.

Burada önce bir göçük, sonra çok ciddi bir toprak kaymasının oluştuğunu ifade eden Yıldız, 50 milyon metreküp, 75-80 milyon ton civarında bir topraktan söz edildiğini söyledi.

Yıldız, birinci toprak kaymasından sonra burada kömür çıkarma faaliyetlerini durdurduklarına işaret ederek, toprağın hangi gerekçelerle kaydığına yönelik bir çalışma başlatıldığını belirtti. Hayatını kaybettiğini düşündükleri iki maden mühendisinin, Afşin Elbistan A'da çalışan, emekli olduktan sonra özel sektöre geçen iki mühendis olduğunu bildiren Yıldız, iki mühendisin, çökmeyi incelerken toprak altında kaldığını anlattı.

-''HİÇBİR ŞEY ESİRGENMEYECEK''-

Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, gerekli müfettişleri gönderdiğini, soruşturmaların açıldığını, bir kriz merkezi kurulduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

''Bir çalışma başlatıldı, niçin, nasıl oldu, bir su zemininin üzerine mi kaydı, yoksa projeye aykırı bir durum mu var, özel sektörün, kamunun bir ihmali mi var; enine boyuna olan incelemelerimiz devam ediyor. Şu anda tek bir amacımız var; oradaki 9 kardeşimize ulaşmak, yüksekliği 65 metreyi bulan topraktan çıkarabilmek.

Toprak, çeşitli çukurları, kayaları bulunan düzenli olmayan bir yapı. Üzerinde iş makinelerinin gidebilmesi ancak sıkıştırmayla olabilecek. Oradaki kişilerin yerlerinin tespit edilmesi, onlara ulaşabilmek önemli. Canlı, cansız insana, kokuya duyarlı köpeklerden tutun, elektromanyetik dalgalara varıncaya kadar her türlü teknolojinin denendiği ortam oldu. Biz teknolojinin diğer sınırlarını da zorlayarak, yurt içi ve yurt dışında bu konuyla ilgili çalışanlarla temasa geçtik. Yol açarak mı yoksa zemini sıkıştırarak mı gideceğimize ilişkin çalışma yaptık. Bütün imkanlar, özel, kamu ayırımı yapmaksızın kullanılacaktır, hiçbir şey esirgenmeyecektir.

Kurtarma çalışmalarında dikkat etmemiz, riske etmememiz gereken personel var. Onların hayatını riske etmeden bu çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Afşin Elbistan B'nin üretimi ne olur, buradaki üretim nedir, buna ilişkin ekip çalışıyor.''

-TAŞERON İŞÇİLERİNİN SORUNLARI-

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ise gündemdışı konuşmasında Adana'nın sorunlarını dile getirdi. Varlı, Adana'nın, kaldırımda işsizler ordusunun dolaştığı bir kent haline getirildiğini ifade ederek, işsizliğin önlenmesi için bölgeye yatırım yapılmasını istedi.

Aytaç Durak'ın 10 aydır belediye başkanlığı görevinden uzak olduğunu ifade eden Varlı, ''Suçu varsa yargılayın, suçu yoksa demokrasinin gereği olarak görevine iade edin'' dedi.

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, taşeron işçilerinin sorunlarını gündeme getirdiği konuşmasında, hükümetin politikaları sonucu belediyeler, hastaneler, okullar ve devlete bağlı birçok kurumda taşeronlaşmanın olabildiğince yaygınlaştığını söyledi.

Taşeron işçilerin, kadrolu işçilerle aynı şekilde, hatta daha fazla çalışmasına rağmen SSK primlerinin sağlıklı şekilde yatırılmadığını, izin haklarının verilmediğini, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadığını belirten Ertemür, ''Bu işçilerin hakları yenilirken hiç mi içiniz sızlamıyor? Taşeron işçilik, AKP iktidarıyla gelenek, genel uygulama halini aldı. İnsanların manevi duygularını sömüren AKP hükümeti, kul hakkı yemekte, yiyenlere göz yummaktadır'' diye konuştu.

Gündemdışı konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs