En Sıcak Konular

Davutoğlu, Nepal cumhurbaşkanı ve başbakanı ile görüştü

17 Şubat 2011 12:38 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nepal cumhurbaşkanı ve başbakanı ile görüştü...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nepal ziyaretinin ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Ram Baran Yadav, Başbakan Jhala Nath Khanal ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Bharat Mohan Adhikary ile görüştü. 

Başkent Katmandu'daki görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, ilk defa bir Türk bakanın Nepal'i ziyaret ettiğini vurguladı.

Nepal'in uzun iç gerilimlerden sonra krallıktan cumhuriyete geçtiğini ifade eden Davutoğlu, şu anda da iç istikrarın sağlanması ve ekonomik gelişimin sağlanması için Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmek isteklerini kendisine söylediklerini aktardı.

Kendisinin de görüşmelerde Nepal'in jeopolitik konumunun önemini belirterek siyasi istikrarın sağlanması halinde çok ciddi gelişmelerin sağlanabileceğini kendilerine ilettiğini kaydeden Davutoğlu, "Türkiye'nin her zaman Nepal halkına destek vereceğini, Nepal'de siyasi istikrarın oluşumundan sonra ekonomik anlamda ciddi katkılar yapabileceğimizi söyledim. Bu ekonomik alanları özellikle turizm, ticaret ve enerji olarak görüyoruz. Burada büyük bir turizm potansiyeli var. Doğal zenginlikleri ve güzellikleri itibariyle Nepal, dünyanın sayılı ülkelerinden birisi Himalayaların eteğinde. Buda'nın doğum yeri. Olağanüstü bir kültürel, otantik ve doğal zenginliğe sahip" dedi.

Davutoğlu, Nepalli yetkililere, turizm potansiyellerini kullanabilmeleri için, ulaşım ve konaklama imkanlarını geliştirmeleri gerektiğini söylediğini belirterek bu konularda Nepal'e katkı vereceklerini söyledi.

Türkiye'den Nepal'e yatırımların artması için çaba sarfedeceklerini dile getiren Davutoğlu, Nepal'de hidro enerji konusunda da büyük bir potansiyel olduğunu vurguladı.

Nepal'e sağlamakta oldukları öğrenci burslarını da artıracaklarını kaydeden Davutoğlu, Nepal'le ikili ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağını belirtti.

Nepal'in En Az Gelişmiş Ülkeler grubunun dönem başkanı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, BM adına Mayısta ev sahipliği yapacakları zirve için de hazırlıkları Nepalli yetkililerle gözden geçirdiklerini dile getirdi.

En Az Gelişmiş Ülkeler adına Nepalli yetkililerden onların taleplerini dinlediklerini kaydeden Davutoğlu, "Biz de bu gelişmelerin olması için En Az Gelişmiş Ülkelerde, şeffaflık, istikrarlı siyasi yapıların ve iyi yönetişimin olması gerektiğini vurguladık. İnşallah önümüzdeki Mayıs ayında İstanbul'dan dünyaya çok önemli bir mesaj iletilecek. Bu mesajda bir taraftan uluslararası ekonomik düzenin daha adil bir şekilde işlemesini sağlamak için yapılacak çalışmalar diğer taraftan da bu En Az Gelişmiş Ülkelerde atılacak adımları ele alan bir eylem planını ortaya koyacağız" diye konuştu.

-MERİDYEN TÜRK KOLEJİNİ ZİYARET-

Davutoğlu, Katmandu'da Meridyen Türk kolejini de ziyaret etti.

Öğrenciler tarafından kapıda çiçeklerle karşılanan Davutoğlu, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, Nepal'e bu ikinci ziyareti olduğunu belirterek, ilkini 1983'te gerçekleştirdiğini söyledi.

Davutoğlu, "O ziyaretimde birileri bana 'Katmandu'da bir okul açılacağını ve bu okulun öğrencilerinin Türkçe konuşacağını, İstiklal Marşı'nı ve Türkçe şarkıları okuyacaklarını' söyleseydi, bunun bir rüya olacağını söylerdim. Ama bugün Türkiye'den gelen öğretmelerin büyük gayretleriyle bu rüyanın gerçek olduğunu görüyorum, kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Öğrencilerin Türkiye ile Nepal arasında çok güçlü bir bağ oluşturduğunu kaydeden Davutoğlu, yeni neslin hem Türkçe hem de Nepalce konuşabileceğini ifade etti.

Öğrencileri bir gün Türkiye'de misafirleri olarak görmek istediklerini kaydeden Davutoğlu, "Türkiye sizin yurdunuz, sizin vatanınız. Türkiye'deki öğrenciler de sizin kardeşleriniz ve ebediyete kadar kardeşleriniz olacaklar. Ben Nepal'i ziyaret eden ilk Türk bakanım ancak son olmayacağım. Türk eğitimciler bizden önce buraya gelmişler, kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye-Nepal ilişkileri gelecekte de çok parlak olacak" diye konuştu.

Kendisinin ve eşinin Nepal'de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getiren Davutoğlu, öğrencilere hitaben, "Biz sizi kendi çocuklarımız gibi görüyoruz. 9 yaşında bir oğlum ve 5 yaşında bir kızım var, isimleri Mehmet ve Havva. Ben size onların selamlarını getirdim. Onlara da sizin selamlarınızı götüreceğim. Ailelerinize de selamlarımızı iletin. Onlara, 'Artık Türkiye'de de bir ailemiz var' deyin" diye konuştu.

Katmandu Meridyen Türk Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Doğrutekin de, Katmandu'da okulu 2002 yılında 100 öğrenciyle açtıklarını, şimdi ise bir kaç blokta bin 200 öğrenciye eğitim verdiklerini kaydetti.

Doğrutekin ilk geldiklerinde bina komşularının Nepal'de 700 tane özel okul olduğunu söyleyerek bu işten vazgeçmelerini tavsiye ettiğini ancak şu anda özel okullar arasında ilk 10'da yer aldıklarını söyledi.

aa



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,501 µs