En Sıcak Konular

Çanakkale'den İran'a elma ihracatı başladı

17 Şubat 2011 12:14 tsi
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinden İran'a elma ihracatı başladı. İlk etapta Yeşilköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi soğuk hava tesislerinde sarılan 15 ton elma, İran'a gönderildi.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede başlatılan iyi tarım uygulamasının meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Yörenin, Kaz Dağları'nın eteklerinde olması, iklim koşulları ve bol oksijenin, üreticiye büyük avantaj sağladığını kaydeden Pehlivan, ilçede, bin 24 ailenin, 3 bin 243 parselde elma üretimi yaptığını ifade etti.

Pehlivan, şöyle dedi:

''İklim koşuları nedeniyle yöremiz elması, ince kabuklu, bol sulu, sert ve uzun süre dayanabilen, farklı aromasıyla kendine özgü bir tat oluşturmuş. Bölgenin en büyük geçim kapısı. Elma üretiminden ilçemize yıllık 1 milyon ile 1 milyon 250 bin lira arası hatırı sayılır bir girdi sağlanmaktadır. Bugün ilçemizden İran'a elma gidiyor olması iyi tarım uygulamasının meyvelerini verdiğini göstermektedir. İlçemiz için meyvecilik çok önemlidir. Yeni hedefimiz yöremiz elmasına patent almaktır. dedi.

Yeşilköy Kooperatif Başkanı Dündar Özcan da, tüccar Mehmet Tayfur'un girişimleriyle gerçekleşen ihracatın devam edeceği söyledi.

Feyyaz Gıda Firması'nın yörede üretilen ürünleri İran'a göndermeye başladığını kaydeden Özcan, Bayramiç'ten yurt dışına ilk kez elma gönderdiklerini bildirdi.

İlk etapta 15 ton elmayı İran'a gönderdiklerini, bunun önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten Özcan, ''Köyümüz kooperatifine ait tesislerde sarılan elmalar yola çıktı. Geçtiğimiz yıllarda üretici ürününe pazar bulamamış ve buzhanelerdeki elmasını çöpe atmıştı. İlk kez üreticinin yüzü gülüyor. Tabi bizler de bu mutluluğa ortak olmanın sevincini yaşıyoruz. Yöremiz elmasının aroması, sertliği, kalitesi, tadı hiçbir bölgede bulunamayacak orandadır. Ürettiğimiz elmanın pazar bulacağına ve yeni taleplerin gelmesini sağlayacağından kuşkumuz yok'' diye konuştu.

A.A.



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs