En Sıcak Konular

Libyalı aktivistler ''öfke günü''ne hazırlanıyor

17 Şubat 2011 12:03 tsi
Libya'da hükümet karşıtı aktivistler, "öfke günü" olarak adlandırdıkları protesto gösterisi planlarken, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla destek toplamaya çalışıyorlar...

Guardian gazetesi ve BBC'nin haberlerine göre, Tunus ve Mısır'dan etkilenen kimlikleri bilinmeyen aktivistler, Facebook ve Twitter gibi siteler vasıtasıyla gösteri planlarken, bazı insan hakları grupları, güvenlik güçlerinin muhtemelen eylemcileri bastıracağı uyarısında bulunuyorlar. Aktivistlerin, gösteri düzenlemeyi başarıp başaramayacakları ise bilinmiyor.

Protesto düzenlemek için açılmış bir Facebook sayfasında, halk "Libya'da öfke günü" düzenlemeye davet ediliyor.

Ülke dışından yayın yapan muhalefet sitesi Libya Evimiz'e mesaj yollayanlar da Hüsnü Mübarek'i deviren Mısır'daki ayaklanmayla paralellikler kurarak Libyalıları sokağa çıkmaya davet ediyor.

40 yıldır Muammer Kaddafi'nin yönetimiyle sıkı sıkıya kontrol altına tutulan Libya halkının bir bölümü işsizlik, eşitsizlik ve siyasi özgürlüklere getirilen kısıtlamalardan şikayet ediyor. Ancak bazı uzmanlar, hükümet toplumsal hoşnutsuzluğu gidermede petrol gelirlerini kullanabileceği için Libya'da Mısır türü bir isyanı pek ihtimal dahilinde görmüyorlar.

1969'da darbeyle iktidara gelen Kaddafi, ülkesinin Batı tarzı demokrasiye ihtiyacı olmadığını, çünkü vatandaşların "siyasi komiteler" olarak adlandırılan taban örgütlenmesi vasıtasıyla kendi kendilerini yönettikleri, "Üçüncü Evrensel Teori" olarak adlandırdığı kendi sisteminin mevcudiyetini hatırlatıyor.

Bazı yabancı gözlemciler ise Libya sisteminin Kaddafi'nin sıkı kontrolü altındaki bir polis devleti olduğunu iddia ediyor.

Bingazi kentinde önceki gece yüzlerce kişiyle polis ve hükümet yanlıları arasında çatışmalar çıkmıştı. Bingazi kenti ahalisinin, Muammer Kaddafi'ye karşı tarihi husumeti bulunuyor.

aa

 

 



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,419 µs