En Sıcak Konular

CIA ve Pentagon bu pisliği nasıl temizleyecek?

17 Şubat 2011 11:16 tsi
CIA ve Pentagon bu pisliği nasıl temizleyecek? ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, Saddam Hüseyin rejiminin elinde kitle imha silahları olmadığına yönelik istihbaratın neden kendisine verilmediği konusunda CIA ve Pentagon’dan açıklama istedi.

ABD ve Alman istihbaratı tarafından Curveball kod adıyla bilinen Refid Ahmed Elvan el Cenabi, Guardian’a yaptığı açıklamada, “Irak Savaşı’nın başlamasını sağlayan delillerin gerçek olmadığını” itiraf etmişti. Irak Savaşı döneminde Dışişleri Bakanı olan Powell, bu itirafın ardından, Irak savaşı dosyalarını derleyen ABD’li kurumlara gerekli soruların sorulması gerektiğini belirtti.

Powell, özellikle CIA ve Pentagon’un askeri istihbarat kolu olan Savunma İstihbarat Kurumu’nu (DIA) işaret etti. Cenabi, Mart 2003’te başlayan Irak işgalini haklı kılmak adına, Beyaz Saray’ın birincil kaynağı olmuştu.

Powell, CIA ve DIA’in, Cenabi hakkında gerekli uyarıyı yapmamalarının nedeninin sorulması gerektiğini söyledi ve Curveball’un verdiği bilgilerin güvenilir olmadığının neden belirtilmediğinin açıklanmasını istedi. 

Guardian’a konuşan Powell, “Curveball adlı kaynağın güvenilir olmadığı uzun yıllardan beri biliniyordu… Yanlış bilginin neden savaş dosyaları arasına eklendiği ve Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi (NIE) kapsamında Kongre’ye gönderildiği ortay çıkarılmalı. Bununla birlikte, bu bilginin neden ABD Başkanı’nın ulusa sesleniş konuşması ve benim Birleşmiş Milletler’de (BM) yaptığım sunuma neden eklendiği sorgulanmalı” dedi.

Irak işgalinin başlamasından bir ay önce, 5 Şubat 2003 tarihinde, Powell BM Güvenlik Konseyi’nde savaşın başlaması için gerekli unsurları sunmuştu. Konuşmasında, “biyolojik silahların bulunduğu tesisler… Bu tesislerden birinde yöneticilik yapan görgü tanığının verdiği bilgilere” değindi. Ancak, Cenabi’nin verdiği bilgilerin yanlış olduğu biliniyordu.

Powell, geçmişte BM’ye yanlış bilgi aktardığı için duyduğu pişmanlığı dile getirmiş ve bunun kariyerinde karar bir leke oluşturduğunu belirtmişti. Ancak en son açıklamaları, istihbarat kurumları ve eski başkanlarını, ellerindeki bilgiyi açığa vurmadıkları ve yanlış bir kaynağı tespit etmekte başarısız oldukları için baskı altında bıraktı.

Guardian (Hürriyet)



Bu haber 1,468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs