En Sıcak Konular

Gizli rapor basına sızdı

17 Şubat 2011 11:14 tsi
Gizli rapor basına sızdı ABD’nin, gizli Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi’ne (NIE) göre, İranlı liderler nükleer programlarını devam ettirip ettirmemek konusunda oldukça hararetli bir tartışma içinde.

Bu istihbarat tahmini, Tahran’a uygulanan uluslararası yaptırımların, İranlı liderler arasında anlaşmazlıklara yol açmış olabileceğine işaret etti.

En son elde edilen istihbarat bilgileri, Tahran’ın uranyum zenginleştirmeye ek olarak nükleer silah araştırmalarına devam ettiğini belirtti. 2007’de sunulan tartışmalı raporda İran’ın 2003’te silah programını durduğu tahminine varılmıştı.

Ancak, İran’ın nükleer bomba yapmak için yeni bir program başlatıp başlatmadığı bilinmiyor.

Dahası, bu istihbarat değerlendirmesi, İran’da protesto hareketlerinin tekrar baş gösterdiği bu hafta içinde Kongre’deki komitelere sunuldu.

ABD’li yetkililer, İranlı liderlerin uluslararası yaptırımların neden olduğu ekonomik kargaşanın rejim karşıtı muhalefet oluşturabileceğinden korktuklarına işaret etti. Öte yandan, dışarıdan bakıldığında yaptırımların Tahran’daki karar verici mekanizmayı nasıl etkilediğini net olarak anlamanın mümkün olmadığı belirtildi.

ESKİ İSTİHBARAT ÇÜRÜTÜLDÜ

Bu değerlendirme aynı zamanda, çeşitli ABD istihbarat kurumlarının ortak görüşünü ortaya koyuyor. Bu yüzden de tek bir istihbarat kurumundan gelen bir analize kıyasla daha büyük önem taşıyor.

2007’de yapıla son NIE’da, İran’ın nükleer silah tasarımını ve silahlanmasını durdurduğu, aynı zamanda gizli olarak yürütülen uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sonlandırdığı belirtilmişti. Ancak Avrupalı istihbarat kurumları bu bulguları çürütmüştü.

Bu değerlendirme aynı zamanda, İran’ın savaş başlığı elde etmek için yürüttüğü düşünülen çalışmaların, tesislerinde yaşadığı sıkıntılar ve yaptırımların etkisiyle hız kaybettiği yönünde. İsrailli üst düzey yetkililer, Tahran’ın yaşadığı teknik aksaklıklar nedeniyle dört yıldan önce nükleer bomba üretemeyeceğini öne sürdü.

Uluslararası Bilim ve Güvenlik Enstitüsü (ISIS) başkanı David Albright, İran nükleer tesislerini hedef alan kötü maçlı yazılın Stuxnet’in, 2009’un sonu ve 2010 başlarında binden fazla santrifüjü etkisiz kıldığını belirtti. İran’ın toplamda dokuz bin santrifüjü olduğu düşünülüyordu.

WSJ (Hürriyet)



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs