En Sıcak Konular

Çağlayan: 2013'te helikopterimizi, 2020'de uçağımızı yapacağız

16 Şubat 2011 15:58 tsi
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2013 yılında helikopterini, 2020 yılında ise kendi uçağını yapacağını söyledi.

Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için hedefler koyulduğunu hatırlatan Çağlayan, siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi durumunda bunların rahatlıkla yakalanabileceğini kaydetti.

Bakan Çağlayan İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen İzmir Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hazır bulundu. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin 2002 yılında toplamda yaptığı 36 milyar dolarlık ihracaa, bugün sadece iki sektörün ulaştığını vurguladı. Küresel ekonomik kriz sebebiyle ihracatta 29 milyar dolarlık gerileme yaşandığını belirten Zafer Çağlayan, kaybın 21 milyar dolarının AB ülkelerinde pazar daralmasından kaynaklandığını dile getirdi. İhracatta 2011'de 2008 yılının egale edileceğine inandığını söyleyen Çağlayan, 2015 hedefinin 170 milyar dolar olduğunu açıkladı.

ELEKTRİKLİ ARABA DEĞERLENDİRMESİ

Devlet Bakanı Çağlayan, petrol ve doğalgaz kadar yüksek katma değerli ürünlerin ana hammaddesi olacak elementlerin de büyük önem taşıdığını, gelecekte bütün ülkelerin amacının hammadde teminini güvence altına almak olduğunu belirtti. Çin ve ABD'nin, Afrika'nın birçok ülkesinde bu hammaddeleri temin için yoğun çalışma yürüttüğüne dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'de de elektrikli araba üretiminin gündemde olduğunu hatırlatarak, "Ancak otomobil kadar, bataryasını üretmek de önemli. Bunlarda kullanılan lityum batarlayar bizde yok. Bugün bu sektöre gireceksek, lityumu garanti altına almak zorundayız." dedi.

'ANKARA MİLLETVEKİLİ OLMASAYDIM, EXPO'DA İZMİR'İ DESTEKLERDİM'

Temsilcilerin, AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin bir an önce dahil olması gerektiğini iletmesi üzerine değerlendirme yapan Bakan Zafer Çağlayan, 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapıldığını belirtti. "Serbest ticaret anlaşmaları konusunda anamız ağladı; nal topluyoruz nal. Çok gayretler sarfediyoruz." şeklinde konuştu. Çağlayan, işadamlarını yurtdışı organizasyonlara katılmaya da çağırdı. Aynı zamanda Ankara milletvekili olan Bakan Çağlayan, EXPO 2020 adaylığıyla ilgili bir soruya ise, "Eğer Ankara da aday olmasaydı, İzmir'den yana oy kullanacağımdan emin olabilirsiniz ama yıllardır Ankara'da yaşıyorum, oranın milletvekiliyim." dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 2023 yılında Türkiye'nin ihracatı 500 milyar dolara çıkacaksa bunun 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması gerektiğini söyledi. İzmir'in, bu ihracat hedefine giden yolun lokomotifi olacağına inandığını belirten Demirtaş, "Bu nedenle hükümet olarak İzmir'i büyüteç altına alın. Hangi sektörler öne çıkmalı, neler yapılmalı belirlenmeli." diye konuştu. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nı, Devlet Planlama Teşkilatı güdümünde ve hedefsiz bir kuruluş olduğu şeklinde eleştiren Demirtaş'a cevap veren Vali Kıraç da şimdiye kadar kazanılan başarıların gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

'ENDER YORGANCILAR, ÖNCELİKLİ PROBLEMLERİ ANLATTI'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da İzmir Limanı'nda istenen iyileştirmelerin, şehrin öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti. Bakan Çağlayan'dan EXPO konusunda destek isteyen Yorgancılar, İzmir'in ihracatta dördüncü sıraya düştüğünü de hatırlattı. Şehrin ihracatında ilk 10 sırada yer alan birçok sektörün ihracatının başka yerlerden gösterilmesinin bunda etkili olduğunu belirterek, Bakan Çağlayan'dan çözüm istedi.

IŞINSU KESTELLİ, TARIMDA DESTEK İSTEDİ

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise tarım ürünlerinin dış ticaretteki ağırlığının arttığını belirterek, sektörün istihdam ve üretimde Türkiye için önemine işaret etti. Tarımla sanayi entegrasyonunun sağlanması gerektiğini vurgulayan Kestelli, İzmir'in tarım sanayisi merkezi olabilmesi için doğru bir strateji ve desteğe ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

(CİHAN)



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs