En Sıcak Konular

HSYK'dan CHP'ye sert cevap

16 Şubat 2011 15:37 tsi
CHP'nin Balyoz Davası'dan önce hakimlerinin değiştirildiğine yönelik eleştirisine HSYK'dan sert cevap geldi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, (HSYK) Balyoz davası öncesi hakim değişikliği yapıldığına yönelik eleştirilere cevap verdi. Yüksek Kurul, değişikliğin sebebini davaya bakan hakimler hakkında açılan soruşturmaya bağladı. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak’ın görev yeri davanın ilk duruşmasından önce değiştirilmişti. Kuruldan yapılan açıklamada bu durum “Söz konusu değişikliğin sebebi Balyoz davası değil, mahkeme başkanlarıyla ilgili irtikap ve rüşvet iddialarıdır” denildi.

Bakan Ergin katılmadı

Açıklamada ayrıca başkanların görevden alınmasının soruşturmanın selameti ve yargı erkinin itibarını korumak için yapıldığı belirtildi. Kararın 21 kurul üyesinin oybirliğiyle ve Adalet Bakanı’nın katılmadığı bir toplantıda alındığına işaret edildi. Atamalara başka anlamlar yüklenmesinin, heyete müdahale tartışmasının yapılmasının yargıya duyulan güveni zedeleyeceği kaydedildi. Balyoz davasında tutukluluk kararına ilişkin olarak ise kararlara yönelik itirazların yargısal yollarla yapılması gerektiği vurgulandı.

Süreci eski HSYK başlattı

Hakimler Zafer Başkurt ve Erkan Canak hakkında disiplin soruşturması açılması kararı eski HSYK tarafından 25 Ağustos 2009'da oybirliğiyle alınmıştı. Canak ve Başkurt, Kurul tarafından Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77'nci maddesi kapsamında görevden alınmıştı.

Haklarındaki suçlamalar ağır

77. madde, "Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilmesi halinde HSYK tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasını" hükme bağlıyor. İki hakim Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay'ın bazı davaları etkileme girişimine yönelik telefon dinlemelerine takılmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canak'ın Avukat Kudbettin Kaya tarafından uyuşturucu davasının sanığının tahliyesi için tehdit edildiği öne sürülüyordu. Ca-nak, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Avukat Ali Hadi Emre'ye "Kadir beye de anlatacağım gerekirse Seyfi beye de anlatacağım yani bilmem ne uyuşturucu baronunu ben tahliye etmem için beni böyle tehdit etmesi mi lazım yani çok ayıp değil mi yani" diyordu. Canak aynı görüşmede, avukat Kaya'nın sanığın tahliye-siyle ilgili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Zafer Başkurt'la haber yolladığını belirtiyordu.

 



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs