En Sıcak Konular

Rüşvet cezaları artırılıyor

16 Şubat 2011 14:51 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ülkedeki yolsuzlukla ve rüşvetle mücadele çerçevesinde rüşvet alan devlet görevlisinin aldığı rüşvetin 100 katı para cezasına çarptırılması önerisinde bulundu.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, "Ticari rüşvetlere yönelik cezalar Rus ceza kanunu tarafından belirlenecek. Rüşvet almak veya vermek veya rüşvete yardımcı olma suçlarına rüşvet miktarının 100 katına kadar ceza verilebilecek" denildi.

Açıklamada, Medvedev'in ceza kanununda yapılmasını önerdiği değişikliğe göre para cezaları 500 milyon rubleyi (25 milyon TL) geçemeyecek.

Rus Ceza Kanunu'nda yapılacak bir değişikliğin Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) çoğunluğunu oluşturduğu parlamentonun alt kanadı Duma tarafından onaylanması gerekiyor.

Ekonomisini gaz ve petrole bağımlılıktan kurtararak çeşitlendirmeye çalışan Rusya, yabancı yatırımcıları çekmek için yolsuzlukları en aza indirgemeye çalışıyor.

Analistler, Medvedev'in bu değişiklik önerisiyle göreve geldiğinden beri yolsuzlukla mücadelede ilk defa bu kadar ciddi bir adım attığına dikkat çekiyorlar.

Rusya'nın resmi gazetesi sayılan Rossiyskaya Gazeta'da geçen yıl yayımlanan bir haberde 2010 yılında rüşvet oranında yüzde 25'lik bir artış olduğu kaydedilmişti.

Vedomosti gazetesi de geçen hafta yayımladığı haberde başkent Moskova'da bir memurun aldığı ortalama rüşvet miktarının 20 bin dolar olduğunu ve bunun da Rusya'nın diğer bölgelerindeki ortalama rüşvet miktarının 20 kat fazlası olduğu ifade edilmişti.

Haberde, Moskova yönetiminin geçen yıl rüşvetten uğradığı zararın 51 milyon dolar civarında olduğu belirtilerek, başkent Moskova'da geçen yıl rüşvetle ilgili 500'den fazla dosyanın mahkemeye sevk edildiği kaydedilmişti.

A.A.



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs