En Sıcak Konular

28 konsolos İstanbul'u anlattı

16 Şubat 2011 14:50 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından hazırlanan, 'Konsoloslukların Penceresinden İstanbul' adlı kitap, yayımlandı. Kitapta, 28 konsolosun kaleme aldığı İstanbul ile ilgili yazılar ve konsolosların makamındaki pencereden çekilen İstanbul s

Yapılan yazılı açıklamaya göre, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan ve ilk etapta 3 bin adet basılan eserin genel yayın yönetmenliğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, yayın danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala, editörlüğünü Yüksel Durgut üstlendi. ABD'den Japonya'ya, Japonya'dan İran'a, İran'dan İngiltere ve Rusya'ya kadar 28 konsolosun yazısının yer aldığı kitapta, her yazıda ayrı bir hikaye paylaşıldı.

-ALMANYA İSTANBUL BAŞKONSOLOSU-

Açıklamada, kitaptaki görüşlerine yer verilen Almanya İstanbul Başkonsolosu Matthias Ludwig Bogislav von Kummer, İstanbul'un pek çok özelliği bulunduğunu, başka yerde görülmeyen derinlikte tarihi bir boyuta sahip olduğunu belirterek, ''Bu şehrin sokaklarında ne zaman yürüsek ya da araba kullansak, ne zaman modern ya da tarihi mekanlarda dolaşsak, ne zaman insanları ile konuşsak, bu şehrin büyüsünü görüyoruz ve insanların sıcak misafirperverliğini hissediyoruz. İstanbul'da, insanın üzerinde derin izlenim bırakan ve geri gelme isteği uyandıran bir şeyler var'' ifadesini kullandı.

-ABD İSTANBUL BAŞKONSOLOSU-

ABD İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener, İstanbul'da her türlü çevreden ve geçmişten çok sayıda ilginç insanla tanıştığını, harika insan mozaiğinin bulunduğu bu şehirde, ömür boyu sürecek dostlukları kurmak gibi çok güzel bir şans elde ettiğini kaydetti.

Wiener, şunları belirtti:

''Bir zamanlar biri bana, İstanbul'a gelmenin bir filmde olmak gibi bir duygu olduğunu söylemişti. Film, siz gelmeden önce başlamış. Siz filmi duymuşsunuz. Buraya geldiğinizde, devam eden baş döndürücü bir senaryonun içinde bir oyuncu olduğunuzu fark ediyorsunuz. Siz gittikten sonra da film devam ediyor. Gelecekteki konsoloslar da benim gibi küçük bir rol oynama fırsatı bulacaklar. Sabah kalkınca Arnavutköy'deki resmi konutun penceresinden Boğaz'a ve Asya'nın başlangıç noktalarına bakıyorum. Cumhuriyetinizin ilk günlerinden beri Amerika Birleşik Devletleri'nin neden burada diplomatik bir varlık gösterdiğini yeniden hatırlıyorum.''

-ÇİN HALK CUMHURİYETİ İSTANBUL BAŞKONSOLOSU-

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, İstanbul'un dünya standartlarında iki büyük imparatorluğun başkentliğini yaptığını, dünya tarihinde mukayese edilemez bir yer kazandığını kaydetti.

Kentteki Topkapı Sarayı Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Yerebatan Sarnıcı gibi yapıların asırların yağmur, rüzgar gibi hava şartlarına maruz kalmasına rağmen, mağrur sağlamlığını halen muhafaza ettiğini dile getiren Zhang Qingyang, bu yapıların adeta her an insanlara eski günlerdeki görkeminin unutulmaması için uyarıda bulunduğunu belirtti.

-MACARİSTAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU-

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Maria Szekely, büyük Macar piyanist ve bestecisi Franz Listz'ın, Sultan Abdülmecit'in daveti ile 1847 yılında geldiği İstanbul'da bir süre Beyoğlu'nda yaşadığını belirtti.

Dünyaca ünlü müzisyen, besteci ve eğitmen Bela Bartok'un, 1936'da büyük Türk bestecilerinden biri olan Adnan Saygun ile Türkiye'de halk müziğiyle ilgili araştırmalar yürüttüğünü, araştırmalar sonucunda Macar ve Türk halklarının köken benzerliğinin bir kanıtı olarak, Macar ve Türk halk müziklerinin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu ortaya koyduklarını vurguladı.

Szekely, ''Kısacası İstanbul'un birçok bölgesinde, bu büyük ülke ve onun cesur milletiyle bağlantısı olan Macarların izini sürebilirsiniz. Bu yüzden Avrupa Konseyi'nin, Almanya'dan Essen ve Macaristan'dan Pecs ile birlikte İstanbul'u, aynı anda bu üç kenti, Avrupa Kültür Başkenti 2010 için aday şehir olarak seçmesi anlamlı bir karardır'' dedi.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs