En Sıcak Konular

Çubuklu için soruşturma izni verilebilir

16 Şubat 2011 13:54 tsi
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun soruşturulmasına izin vermeyen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yol gösterdi...

Milli Sa vunma Ba kanı Vecdi Gönül, 403 yıla kadar hapsi istenen hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’ un bilgisayarındaki 397 dosyayı sildirdiği belirlenen Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu için soruşturma izni vermemesiyle ilgili ilginç bir açık lama yaptı. Gönül, “Şikayete bağlı bir konuydu. Üçok Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli, Çubuklu ise Genelkurmay Adli Müşaviri. Görev alanları farklı. Aralarında bir ast-üst ilişkisi yok. Aynı kurumda olmamaları ve aralarında ast-üst ilişkisi olmaması nedeniyle soruşturma izni vermedim” dedi. Gönül, soruşturmaya izin vermemesi ile ilgili kararın yargıya götürülerek yargılama izninin alınabileceğinin de altını çizdi. Çubuklu’nun, ‘delil karartma’ suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, ‘Sahte çürük raporu çetesine ’ üye olmak tan tutuklanmış ve 403 yıla kadar hapsi istenen Üçok’ un bilgisayarındaki 397 dosyayı sildirdiği tespit edilmişti. Çubuklu için Gönül soruşturma izni vermemişti.

Muvazzaflara da zırh oldu

Bu arada Gönül, Balyoz Davası kapsamında tutuklanan muvazzaf subayların açığa alınmalarına gerek olmadığını da savundu. Gönül, “Tutuk lanan bir kişinin ayrıca açığa alınmasına gerek yok. İçeri den mi karar verecek? Tutuklanan bir kişi açığa alınma ile aynı hükümlere tabidir. Bunların fiili görevleri icra etmeleri mümkün değildir” dedi.

Kanun 'Açığa alınır' diyor

Bakan Gönül’ün Balyoz kapsamında tutuklanan muvazzafların açığa alınmalarına gerek olmadığı yönündeki sözleri tartışılıyor. Hukukçular tam aksini savunuyor. TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi de haklarında dava açılanların açığa alınmalarını hükme bağlıyor. Kanun da “Hakların da ölüm ve ya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezası gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler” düzenlemesi bulunuyor. 65. maddenin ‘b’ bendinde “Açığa çıkarılanlar yapmakta oldukları görevden alıkonulurlar ve başka görev verilmez”  deniliyor.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs