En Sıcak Konular

Doğal denge bozuldu, tarla fareleri çoğaldı

16 Şubat 2011 11:45 tsi
Türkiye'de yırtıcı kuşların, yılanların ve tilkilerin azalması sonucu, bu hayvanlar tarafından tüketilen tarla farelerinin populasyonunda artış yaşandığı bildirildi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç, AA muhabirine, küresel ısınmanın da etkisiyle ılıman geçen kış aylarının, tarla farelerinin dışarıda gezinmesi için ortam yarattığını kaydetti.

Kış aylarında farelerin sadece yiyecek için dışarıya çıktığını ifade eden Kılıç, ''Aslında tarla farelerinin bu dönemde uyuması lazım. Şimdi yaz mevsimi gibi dışarıda cirit atıyorlar.'' dedi.

Tarla farelerinin doğal düşmanları olan tilki, yılan ve yırtıcı kuşların maalesef yok edildiğini belirten Kılıç, şunları söyledi:

''Böylece farenin üremesi kontrol altına alınamıyor. Farenin doğal düşmanlarından tilki kürkü için zehirlenerek avlanıyor. Doğal olarak düşman azalınca fare populasyonu yükseliş gösteriyor. Tarımda süne ve kımıldan sonra en büyük zararı veren hayvan faredir. Bazı tarlalara fare yüzünden adeta gidilemiyor. Keskin Göleti etrafından fareden geçilmiyor. Bazı bölgelerde iri lağım fareleri ortaya çıkmaya başladı. Bu fareler daha önce yoktu.''

-''FARE 3 HAFTADA BİR YAVRULUYOR''-

Yırtıcı kuşların ve yılanların da şehirleşmenin etkisiyle de zamanla bazı bölgelerden çekildiğini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

''Yılanları insanlar öldürüyor. Her yılanı 'zehirli' diye öldürüyoruz. İnsanların öldürdüğü yılanların yüzde 90'ı zehirsiz. İnsanlar, ulaşım imkanlarının artmasıyla ormanlara piknik yapmak için daha rahat gidebiliyor. Orman üretimi ve maden üretimi de arttı. Yasak avlananlar da var. Bu etkenler yırtıcı kuşların da bölgelerini terk etmesine neden oluyor. Yırtıcı kuşlar taşlık bölgelere yuvalarını yapıyor. Orada taş ocaklarının bulunması da hayvanları olumsuz etkiliyor. Yırtıcı kuş, üreme alanı bulmakta sıkıntı yaşayabiliyor. Yılan ve yırtıcı kuşlar yılda 1 kez yavru yapıyor. Fare populasyonunun ciddi şekilde arttığı yönünde şikayetler var.''

Kılıç, çok çabuk üreyen farelerin 3 haftada bir yavrulayabildiğini ifade ederek, ''En iyi ihtimalle yılda ortalama 8-9 kez doğuran bir fare, her seferinde yaklaşık 10 yavru dünyaya getiriyor. Farenin doğal düşmanı olan yırtıcılar, bir anne fareyi yerse, o yıl ortaya çıkacak 80-90 yavru fare populasyonu da engelleniyor. Bunun için de insanların doğal yaşamdaki canlılara daha duyarlı yaklaşmaları gerekmektedir'' dedi.

 
 

 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs