savaş tehlikesi mi? | " /> savaş tehlikesi mi? | "/>

En Sıcak Konular

Ziyaretin sebebi savaş tehlikesi mi?

16 Şubat 2011 10:16 tsi
Ziyaretin sebebi savaş tehlikesi mi? Tüm dikkatiniz güneye yönelmiş durumda, biliyoruz. Ancak çok geç olmadan, doğuya da bir bakın isterseniz.

“Geçen hafta tüm gözlerin Mısır ve Ortadoğu’ya döndüğü günlerde, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Milli Güvenlik Bakanı General Eldar Mahmudov’la önemli görüşmeler yaptığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dostluk ve kardeşlik içeren mesajlarını Cumhurbaşkanı Aliyev’e ilettiği öğrenildi.

Ermenistan’la ilişkiler konusunda kırgınlıklar olduğu bir dönemde, Fidan’ın önemli bilgi ve belgelerle Azerbaycan’da ‘can alıcı’ temaslarda bulunduğuna işaret ediliyor.”

Türkiye’de yayınlanan Takvim gazetesi yazarı Bülent Erandaç’ın yazdığı makalede Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan “Uluslararası Kriz Grubu”nun (ICG) “Ermenistan ve Azerbaycan: Savaşı Önlemek” raporuna göndermede de bulunarak, raporda “her iki tarafta artan askeri kapasite nedeniyle silahlı çatışmanın, zayıf bir ateşkese dayanan 1992-1994’teki çatışmalara göre çok daha ölümcül olacağı tahmini yer alması dikkatlerden kaçmadı. Gerilimi düşürmenin aciliyet arz ettiği belirtilen raporda, muhtemel bir savaşta hiçbir tarafın hızla ve kolayca kazanamayacağı ve bölgesel ittifaklar yoluyla Rusya, Türkiye ve İran gibi güçlerin savaşa müdahil olabileceği öne sürülmüştü.” kaydedildiği belirtilmekte.

Erandaç makalesinde şunları da kaydetmekye “MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, böyle bir savaş bölgelerine yakın hayati önemdeki petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla bölgesel istikrar için hayati önemdeki Türkiye-Rusya işbirliğini de tehdit etmesi üzerinde durduğu vurgulandı.”

“Son yıllarda enerji ve enerji yollarının güvenliği büyük öneme sahip oldu. Enerji konusunda iki ülke birbirine muhtaçtır. Türkiye bölgeye yönelik yeni siyasetini uygulayabilmek, Avrupa’nın enerji arz güvenliğini sağlamak adına üstlendiği yeni rolünü yerine getirebilmek için Azerbaycan’a ihtiyaç duymaktadır.”

“Azerbaycan da enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırabilmek ve enerji kaynakları üzerinde Rus baskısından kurtulabilmek için Türkiye hattına muhtaçtır. Bu aşamada iki ülke ortak enerji stratejisi ve siyaseti geliştirmek zorundadır.”

Takvim gazetesi yazarı sözlerinin özetinde “Bölgesel güç olmaya yönelik siyaset üreten ve uygulamaya koyan Türkiye bu siyasetin istenilen neticeleri verebilmesi için Azerbaycan’ın en büyük güvenlik ve istikrar sorunu Karabağ sorunun çözümü için uluslararası diyalog ve barışçı yolları sonuna kadar zorlamalıdır. Bu sorunun çözümü halinde bölgede birçok sorun ona bağlı olarak ortadan kalkacaktır.” demekte.

News.am



Bu haber 2,264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs