En Sıcak Konular

Mısır'ın ateşi Yemen'e sıçradı

15 Şubat 2011 20:05 tsi
Yemen’in başkenti Sana’da yüzlerce hükümet yanlısı ve muhalif arasında taşlı sopalı çatışmalar yaşandı. Tunus ve Mısır’daki olayları takip eden gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığı tahmin ediliyor

Sana’da bugün cumhurbaşkanlığı sarayına yürümek isteyen 3 bin kadar gösterici polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağıldı. Burada kendilerini bekleyen hükümet yanlısı gruplarla muhalifler arasında çatışma çıktı. Taşlar ve sopaların kullanıldığı olaylarda çok sayıda muhalif yaralandı. Gösterilere katılan bir milletvekilinin de hükümet yanlıları tarafından dövüldüğü öne sürüldü.

Yemen’de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in görevi bırakması için haftalardır devam eden gösteriler, Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından şiddet olaylarına sahne olmaya başladı. Halkın büyük çoğunluğunun silahlı olması, Yemen’deki muhtemel bir devrimin çok kanlı olabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in düşüşünün ardından sokaklarda tansiyonun yüksek olduğu bir başka Arap ülkesi de Yemen. Binlerce kişi sokaklara çıkarak Yemen'i 32 yıldır yöneten Devlet Başkanı Salih'in istifasını istedi. Muhaliflerle devlet başkanı yanlıları arasında çatışma çıktı.

Yemen’de devam eden gösteriler bugün de çoğunluğunu öğrenciler ve avukatların oluşturduğu Yemenliler tarafından tekrarlandı.

Ajanslardan edinilen bilgiye göre binlerce Yemenli, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in iktidardan çekilmesi için bugün de gösterirlere devam ettiği bildirildi.

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu yaklaşık 3 bin gösterici Sana Üniversitesi’nde toplanarak 32 yıldır ülkede gücü elinde bulunduran Salih aleyhinde sloganlar attı.

 

GÖSTERİCİLER: “DEFOL ALİ”

Pazar günü başkanlık sarayına yürümek isteyen göstericiler, "Tebrikler Arap halkları, Mübarek düşürüldü" yazılı pankart taşıdı. "Defol Ali", “Yemen halkı rejimi devirmek istiyor”  ve "Halk rejimin düşmesini istiyor" sloganları attı.

SALİH TARAFTARLARINDAN SALDIRI

Eylemler sırasında muhalifler, devlet başkanı yanlıları ile karşı karşıya geldi. Muhaliflerle hükümet yanlıları arasında çatışma çıktı.

Göstericiler, “Ali Abdullah Salİh’in somut adımlar atmasını istiyoruz. Reformlar için adım atılmalı. Bu somut adımlardan en önemlisi istifa etmesi olacaktır. Dünyayla bütünleşmeyi sağlayacak kanalların güçlendirilmesi gerekmektedir,” şeklinde konuştu.

 

GÖZALTILAR DEVAM EDİYOR

Ülkede son haftalarda hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar karşı karşıya geliyor. Muhalefet kaynakları cumartesi gecesi çok sayıda kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 30 yıldan fazladır görevde bulunan Devlet Başkanı Salih geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2013 yılında aday olmayacağını söylemişti. Salih, oğlunun da bu görevce talip olmadığını kaydederken, muhalefete diyalog teklifinde bulundu

Öte yandan, Yemen muhalefeti dün 33 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’le ekimde dondurdukları görüşmeleri, Salih’in akrabalarını yönetimden uzaklaştırması halinde başlatacaklarını açıkladı.

Devlet Başkanı Abdullah Salih, 2013'te görev süresinin bitmesi sonrası bir daha seçimlerde aday olmayacağını söylemişti.

Ancak işsizlik ve fakirlikten yakınan halk tatmin olmuş görünmüyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,353 µs