En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan İsrail'e sert mesaj

15 Şubat 2011 17:15 tsi
Davutoğlu'ndan İsrail'e sert mesaj "Ortadoğu ülkelerinin iradesi ve geleceği; sadece İsrail'in güvenlik endişelerine mahkum edilemez."

Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki göstericilerin daha önce imzalanan uluslararası anlaşmalara sadık kalacaklarını açıkladıklarını hatırlattı. Şimdi Ortadoğu barışı için bir fırsat penceresi bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Ama bu fırsat uygun şekilde kullanılmalı. İsrail stratejik bir karar almalı. Barışı istiyor mu, istemiyor mu?" ifadelerini kullandı. Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti: "Kahire'de özgürlük için gösteri yapan genç insanlar mı, yoksa birçok kez barışa giden yolu tıkayan, yerleşim birimleri inşaatına devamda ısrar eden İsrail mi? Bu yüzden Mısır ya da diğer halklar İsrail'in yanlış kararları sebebiyle cezalandırılmamalı. Mısır halkı, geleceğini belirleme hakkına sahiptir. İsrail de onların yapacağı seçime saygı duymak zorundadır. İsrail her zaman demokrasi olmakla övünür. Demokrasi İsrail halkı için iyi ise, aynı demokrasi Mısır halkının da hakkı olarak görülmelidir. Kimse Mısır'da demokrasiden endişe etmemelidir. İç ve dış politikada karar, Mısır halkının elinde olmalıdır. Başka ülkelerin değil."

"BARIŞ ANCAK 1968 ÖNCESİ SINIRLAR TEMELİNDE OLUR"

Bakan Davutoğlu, İsrail barış istiyorsa, bunun ancak 1968 önceki sınırlar temelinde olacağına dikkat çekti. 2002 yılında ortaya konan Arap Barış Planı'na atıf yapan Davutoğlu, "Buna saygı gösterilirse Ortadoğu'daki bu dönüşüm barış sürecine yeni bir ivme kazandıracaktır. Ama İsrail Kudüs'ün tamamını istediği, 1968 sonrası sınırları tanıdığı konusunda ısrarcı olmaya devam ederse tabii ki problem çıkacaktır. Bu durumda biz de barışı isteyenlerin tarafında oluruz. Genişlemeci politikalara devam edenlerle, uluslararası toplumun arzusu hilafına hareket edenlerin tarafında olmayız." dedi.

Türkiye'nin Mavi Marmara katliamından dolayı İsrail'den özür ve tazminat talebinin devam ettiğini belirten Davutoğlu, katliamın yıldönümünde sivil toplum kuruluşlarının Gazze'ye yeni bir yardım filosu göndermesi durumunda bunu engellemelerinin söz konusu olmadığını dile getirdi.

"TÜRKİYE, HİÇBİR ÜLKE İÇİN MODEL DEĞİL"

Türkiye'nin Müslüman Kardeşler hareketine tavsiyelerde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, Mısır halkının tümüne barışçı dönüşüm çağrıları yaptıklarını hatırlattı. Tavsiyenin bazen de iyi örnek olarak verilebileceğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: "Tavsiye almak isterlerse Türk demokrasisi, ekonomik büyümesi, istikrarı en iyi tavsiyedir. Birilerine mesaj vermek gereği duymuyoruz. Sadece kendi dönüşümümüzü ve siyasi hedeflerimizi ortaya koyuyoruz. Hiçbir zaman herhangi bir ülkeye rol model olduğumuzu söylemedik. Her ülkenin kendi macerası vardır; tarihi, ekonomik, siyasi arka planı vardır. Yani bir model olmak istemiyoruz. Ama birileri bizim tecrübelerimizden ders çıkarmak isterse, bu tabii ki küreselleşen dünyada bu doğal bir süreçtir."

Bakan Davutoğlu, Müslüman Kardeşler'in AK Parti'nin fikirlerinden yararlanmak istemesi durumunda; diğer birçok siyasi lider ve entelektüelle yaptıkları gibi görüşlerini paylaşacaklarını dile getirdi.

(CİHAN)



Bu haber 1,595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs