En Sıcak Konular

Yüksek Askeri Konsey'den açıklama

15 Şubat 2011 15:55 tsi
Yüksek Askeri Konsey'den açıklama Mısır'da Yüksek Askeri Konsey, iktidarı 6 ay içinde sivil yöneticilere devretmeyi umuyor...

Mısır'da Yüksek Askeri Konsey, iktidarı, seçilmiş devlet başkanı dahil olmak üzere 6 ay içinde sivil yöneticilere devretmeyi umduğunu bildirdi.

Resmi MENA ajansının haberinde, Yüksek Askeri Konsey'in açıklamasına yer verildi.

Açıklamada, "Yüksek Askeri Konsey, iktidarı 6 ay içinde sivil yönetime ve halkın görüşlerini yansıtan özgür ve barışçıl biçimde seçilen bir devlet başkanına devretmeyi umuyor" ifadesi yer aldı.

Konsey'in açıklamasında, Yüksek Askeri Konsey'in iktidar peşinde olmadığı da teyit edildi.

Yüksek Askeri Konsey, anayasa değişikliği komisyonunun çalışmasını 10 günde tamamlamasını öngören bir kararname yayımlamıştı.

15.32: GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ MÜBAREK HASTANESİ'NİN ADI "TAHRİR" OLDU

Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastanelerden Hüsnü Mübarek hastanesinin adı, Kahire'deki protestoların yapıldığı ana meydanın adı ile değiştirilerek, "Tahrir" yapıldı.

Bölgeyi kontrol eden Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı yetkilisi Yusuf El Müdellel, Mübarek çocuk hastanesinin adının, Mısır'daki devrimin onuruna Tahrir hastanesi olarak değiştirildiğini belirtti.

Hamas, Gazze'de halkın sevinç gösterilerine yol açan ve 18 gün süren halk isyanının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidardan düşmesini memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

15.19: FRANSA, MISIRLILARIN ŞÜPHELİ MALİ İŞLEMLERİNİ YAKINDAN İZLEYECEK

Fransa Maliye Bakanlığı, Mısırlıların ülkedeki şüpheli mali işlemlerinin yakından izlenmesini kararlaştırdı.

Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren kara para aklamayla mücadele dairesi, ülkedeki Mısırlıların şüpheli mali işlemleriyle birlikte, mal varlıklarının satışına ilişkin hareketleri de yakından denetleyecek.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve ailesi, eski yönetimin yüksek dereceli bürokratları ve siyasetçileri, özellikle mali faaliyetleri izlenecek kişiler arasında yer alıyor.

Mısır, dün yaptığı açıklamada, Fransa'dan eski üst düzey yetkililerin mal varlıklarını dondurmasını istemişti.

14.54: MISIR YÜKSEK ASKERİ KONSEYİ'NDEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ, KOMİSYONUNA 10 GÜNLÜK SÜRE

Mısır Yüksek Askeri Konseyi, anayasa değişikliği komisyonunun çalışmasını 10 günde tamamlamasını öngören bir kararname yayımladı.

Resmi haber ajansının duyurduğuna göre, Askeri Konsey başkanı Hüseyin Tantavi, anayasa değişikliği taslağını hazırlamakla görevlendirilen komisyonun başkanlığına emekli yargıç Tarık el Bişri'nin getirildiğini doğruladı.

Halk ayaklanmasının öncülerinden bir genç, dün iki Konsey üyesiyle yaptıkları görüşmeden sonra, 10 günde hazırlanacak anayasa değişikliği taslağının 2 ayda referanduma sunulacağını kaydetmişti.

Askeri yönetim tarafından atanan anayasa değişikliği taslağını hazırlama komisyonunun üyelerinden olduğu bildirilen hukuk uzmanı ve yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün üyesi olan Suphi Salih de bugün yaptığı açıklamada, hazırlanacak yeni metnin geçici olacağını ve demokratik bir yönetim kuruluncaya kadar geçerli olacağını söylemişti.

Salih, anayasa değişikliği taslağında radikal değişiklikler planlanmadığını ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların kaldırılacağını kaydetmişti.

Mısır'da halk ayaklanması sonucu Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından yönetime geçen ordu, seçimlerden sonra iktidarı seçilmiş hükümete devredeceğini kaydediyor. Yeni anayasa kapsamında ülkenin demokratik seçimlere gitmesi planlanıyor.      

13.21:MISIR, ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Haftalar süren gösterilerde ekonomisi yara alan Mısır, uluslararası toplumdan yardım istedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesindeki yazıda, geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt'in, Amerikan, İngiliz ve Suudi muadillerinden destek teklifinde bulunan telefonlar aldığı belirtildi.

Ebul Geyt'in ise bakanlardan, "Siyasi krizden ciddi şekilde etkilenen Mısır ekonomisine destek için uluslararası toplumu harekete geçirmelerini istediği" bildirildi.

13.19: İSRAİL CUMHURBAŞKANI PERES'TEN MISIR YORUMU: "BU DEVRİM TARİHTE TEK"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İspanyol gazetesi ABC'de yayınlanan demecinde, Mısır'daki değişikliği olumlu bir biçimde değerlendirerek, "Bu devrim tarihte tek" dedi.

Gelecek hafta İspanya'ya resmi bir ziyarette bulunacak olan Peres ile yaptığı özel röportajın tamamını pazar günü yayınlayacağını açıklayan ABC, röportajın Mısır ile olan kısmı bugün kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan halk isyanını "Bir ordu tarafından yapılmadı, ya da bir din olayı değil, bir siyasi parti organizasyonu da değil" diye tanımlayan Peres, "Kesinlikle organize yapılmış birşey değil. Çok güçlü bir fırtına gibi çıktı. Mısırlılar sosyal sorunları ve gelecekleri üzerine çözüm arayışındalar" ifadelerini kullandı.

"Ucuz demagoji yok. Gerçekten kansız oldu. Ben böyle bir olay hatırlamıyorum" diyen İsrail Cumhurbaşkanı, "Geçmişi tarih yargılayacak. Geleceği ise bırakalım halk seçsin" açıklamasında bulundu.

12.29: MISIR'DA GEÇİCİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TASLAĞI HAZIRLIĞI

Mısır'daki askeri yönetim tarafından atanan anayasa değişikliği taslağını hazırlama komisyonunun bir üyesi, hazırlanacak yeni metnin geçici olacağını ve demokratik bir yönetim kuruluncaya kadar geçerli olacağını söyledi.

Hukuk uzmanı ve yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün üyesi olan Sufi Salim, radikal değişiklikler planlanmadığını ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların kaldırılacağını kaydetti.

Anayasa değişikliğini hazırlayacak komisyona Salih'in atanması da ordunun, onlarca yıldır yasaklı olan Müslüman Kardeşler örgütünü yasallaştırma isteğinde olduğunun işareti olarak yorumlanıyor.

Mısır'da halk ayaklanması sonucu Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından yönetime geçen ordu, seçimlerden sonra iktidarı seçilmiş hükümete devredeceğini kaydediyor. Yeni anayasa kapsamında ülkenin demokratik seçimlere gitmesi planlanıyor.            

12.16: GİZLİ ABD BELGELERİNDE, MISIR SAVUNMA BAKANI TANTAVİ: "YAŞLI VE DEĞİŞİME DİRENÇLİ" OLARAK NİTELENİYOR

Wikileaks internet sitesinde yayımlanan gizli ABD belgelerinde, Mısır Savunma Bakanı Meraşal Hüseyin Tantavi'nin "yaşlı ve değişime dirençli" olduğu belirtiliyor.

Guardian gazetesinde yayımlanan Mart 2008 tarihli belgelerde, ABD'nin Kahire Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Mısırlı yetkililerle ilgili eleştirilerini Tantavi üzerinde yoğunlaştırdığı kaydediliyor.

Büyükelçinin yazılarında, Tantavi'nin "son 30 yıldır, avanesinin dar çıkarlarına hizmet eden Camp David sonrası askeri paradigmaya saplanıp kaldığı" belirtilerek, "Kendisi ve (Cumhurbaşkanı Hüsnü) Mübarek, rejimin istikrarı ve vakitleri dolana kadar statükoyu korumaya yoğunlaşmış durumdalar. Yani, farklı bir şey yapacak ne enerjileri ve niyetleri ne de böyle bir dünya görüşleri var" diyor.  

Büyükelçi ayrıca Tantavi'nin kabinedeki etkisini, merkezi hükümetin gücünü azalttığını düşündüğü ekonomik ve siyasi reformlara karşı koymada kullandığını not ediyor.

Büyükelçinin notlarında, "Kendisi had safhada milli güvenlik kaygısı taşıyor ve Mısır toplumunda siyasi ve dini ayrılıkları kışkırtacağını düşündüğü siyasi inisiyatiflere karşı çıkıyor" görüşü dile getiriliyor.

Gizli belgelerden, ABD'nin askeri konseydeki ikinci adam Sami Enan'ı kişisel ilişkiler açısından daha makul gördüğünün anlaşıldığı belirtiliyor. Enan'ın Kahire'deki gösteriler sırasında Washington'da bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

12.08: MISIR MUHALEFETİNDEN İSRAİL'İ ENDİŞELENDİREN AÇIKLAMA

YARIN  PARTİSİ LİDERİ EYMEN NUR: "CAMP DAVİD ANLAŞMASI BİTMİŞTİR"

Mısır'da muhalefetin önde gelen isimlerinden, liberal Yarın Partisi Lideri Eymen Nur, "Camp David anlaşmasının bittiğini" söyledi.

Kahire'den yayın yapan Radyo 2'ye açıklamalarda bulunan Nur, Mısır'ın en azından anlaşmanın koşullarını yeniden müzakere etmesi gerektiğini savunarak, "Mevcut anlaşma bu hali ile bitmiştir" diye konuştu.

Mısır Yüksek Askeri Konsey ise yaptığı açıklama ile Mısır'ın şimdiye kadar yaptığı bölgesel ve uluslararası anlaşmalara sadık kalacağını bildirmişti.

Liberal ve muhafazakar bir lider olarak bilinen Nur, 2005 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'e rakip olmuş ve yüzde 7 oranında oy olmayı başarmıştı. Nur 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında da Camp David anlaşmasının gözden geçirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Mısır ile İsrail arasında 17 Eylül 1978'de imzalanan anlaşma, İsrail'in Sina'dan birliklerini çekmesine karşılık, Mısır'ın İsrail'i diplomatik olarak tanımasını öngörüyordu.



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs