En Sıcak Konular

Independent, baş yazısında Türkiye'yi övdü

15 Şubat 2011 15:04 tsi
Independent, baş yazısında Türkiye'yi övdü
The Independent Gazetesi, 14 Şubat sayısında Türkiye'yi öven bir başyazı ile okurlarının karşısına çıktı.

The Independent Gazetesi, 14 Şubat sayısında Türkiye'yi öven bir başyazı ile okurlarının karşısına çıktı. İşte o makale:


Mısır Devrimin Kaderi Generallerin Elinde
Mısır ordusunun dün Tahrir meydanını göstericilerden arındıran ve daha sonra anayasa ve parlamentoyu fesheden eylemleri ordunun Mısır’ın kaderini belirlemede ne kadar etkili olacağını açığa vurdu.

Her iki eylem haklı bulunabilir. Ülkenin normalleşmesi, ekonomik olarak olmasa da, için başkentin merkezi göstericilerle sürekli bloke edilemez. Anayasa ve hileli 2010 seçimlerinin ürünü olan parlamentonun feshi hakkında Hüsnü Mübarek’in birkaç bağnaz taraftarından başka hiç kimse kötü hissetmeyecektir.

Bununla birlikte, Mısır yeni bir demokratik döneme doğru ilk sendeleyen adımlarını atarken askerin nihai niyetleri konusunda ihtiyatı elden bırakmamalıdır.  

6 ay Mısırın ilk özgür ve adaletli seçimi için çok uzun bir süre. Bununla birlikte, ordunun kendince bu süre konusunda ısrar etmesini makul kılan sebepler var. Müslüman Kardeşler Mübarek rejimine karşı en iyi organize olan muhalif hareket olduğu için, Ordu erken bir seçimin büyük oranda Müslüman Kardeşlerin lehine sonuçlanacağını ve daha liberal ve seküler grupları dezavantajlı konuma sokacağını düşünmüş olmalı. Daha kötümser bir görüş, Genelkurmay Başkanının, Field Marshal Tantawi, kendisinin de kilit bir ismi olduğu eski düzenin bekçilerine zaman kazandırarak tekrar otoriteyi ele geçirmeleri ve Mübarek rejimini yeni bir yüzle sürdürmeleri doğrultusundadır.
General Marshal’ı yaşlı ve değişime direnen biri olarak tanıtan Wikileaks tarafından sızdırılan Amerikaya ait diplomatik bir rapor Genelkurmay Başkanının yeni bir Mısır’ın doğumu konusunda bir rol oynayacağına dair hemen hemen hiçbir ümit vermiyor.  Mısır’ın Tantawi’den gerçekçi bir şekilde bekleyeceği tek şey tehlike belirtisini anlamış olması ve statükoyu tekrar inşa etmeye kalkışmamasıdır. Gelişen dünya, ulusu kurtarmak için müdahale eden fakat daha sonra güçlerini sonsuz olarak pekiştiren ordu örneklerini, örneğin Burma ve Cezayir, barındırıyorsa da, Mısır’ın ilham alacağı örnekler mevcuttur. Çok uzun yıllar değil yakın zamanda Türkiye’de ordunun sürekli Ankara’da en üst mevkide olacağına dönük bir kanı vardı çünkü ülkenin demokratik gelenekleri sorumlu sivil politikacılar yetiştiremeyecek kadar zayıftı. Fakat zaman bu kanıyı çürüttü. Çünkü Türkiye’de demokrasi kökleşti ve bu, seçilmiş siyasetçilerin bir zamanların kudretli generallerini dereceli olarak siyasetin dışında tutmasına olanak sağladı. Türkiye’nin asker yönetiminden sivil yönetime geçişi yavaş ve sancılı oldu. Bu Mısır’ın istikrarlı bir demokrasiye hemen bir günde ulaşamayacağını göstermek açısında güzel bir örnektir.

Kritik olan, kalan 6 aylık süre zarfında ordunun demokrasi yanlıları arasında yaşanan güveni zedelememesi ve istikrarı dar bir çerçevede ele almamasıdır.

Her şeyden öte, Ordu seçim için konulan 6 aylık zamana sadık kalacağını ve Mübarek rejiminin anayasal hilelilerine ve araçlarına başvurarak belli partileri saf dışı bırakıp kendi destekledikleri partilerin ön plana çıkarmayacağını açık bir şekilde ifade etmek zorundadır. Birçok insan, özellikle Arap dünyasının despot yöneticileri, Mısır devriminin başarısızlıkla sonuçlanmasını arzulamaktadır. Onları hayal kırıklığına uğratmak Mısır ordusunun elinde…

The Independent (Başyazı). Çev. Ergin Yaman**Londra

*Bu Makale Ergin Yaman tarafından Timeturk.com için tercüme edilmiştir

 



Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,558 µs