En Sıcak Konular

'Rusya'nın Kurtuluş Savaşı'ndaki yardımını unutmadık'

15 Şubat 2011 15:01 tsi
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin başlamasının yıldönümü dolayısıyla Meclis'te fotoğraf sergisi düzenledi.

Şeref Holü'nde düzenlenen sergininin açılışını, Cumhurbaşkanı vekili, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin yaptı. Şahin, açılışta, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihine ilişkin kısa bilgiler verdi. TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin 200'ü aşkın ülke ile diplomatik ilişkisi bulunduğunu, ancak Rusya ile olan diplomatik ilişkilerinin farklı boyutta olduğunu söyledi.

Amasya genelgesi, Erzurum ve Sivas kongrelerinden sonra 23 Nisan 1920'de TBMM'nin kurulduğunu hatırlatan Şahin, 26 Nisan 1920'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Meclis Başkanı sıfatıyla Rusya'ya bir mektup gönderdiğini ve diplomatik ilişki kurmak isteğini ilettiğini belirtti.

Moskova'dan bu talebe olumlu cevap geldiğini ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 21 Mart 1921'de resmen kurulduğunu anlatan Şahin, ''Henüz Cumhuriyet ilan edilmeden diplomatik ilişkilerin kurulmasının altını çiziyorum. Rusya, Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye yardım ediyor, Türkiye'nin yanında yer alıyor. Türk milleti bunu unutmamıştır'' dedi.

Şahin, 1990'lı yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandığını Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulduğunu ifade etti. Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 16 Mart'ta Moskova'da konseye başkanlık edeceklerini açıkladı.

Şahin, fotoğraf sergisinin tarihten gelen diplomatik ilişkilerinin safhalarını anlattığını ve serginin büyük önem taşıdığını vurguladı. İki ülke parlamentoları arasındaki ilişkilerin de gelişme gösterdiğine işaret eden Şahin, sözlerini 'İyi dostluk en büyük zenginliktir'' şeklindeki Rus atasözüyle tamamladı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski de iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesine değinerek, "Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler 90 yıl önce patika yoldu, bugün geniş bir otobana dönüştü" dedi.

Daha sonra Şahin, serginin açılışını yaptı ve fotoğrafları inceleyerek bilgi aldı. Şahin'e Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da eşlik etti.

(CİHAN)



Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs