En Sıcak Konular

NATO'nun bir sonraki üyesi İsrail mi?

14 Şubat 2011 17:14 tsi
NATO'nun bir sonraki üyesi İsrail mi? Alman Die Welt gazetesinde yayımlanan bir makalede “İsrail’in NATO tarafından üyeliğe davet edilmesi gerektiğini” ifade edildi. Bir gün sonra NATO Genelsekreteri İsrail'e uçtu...Tesadüf mü?

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder’in kaleme aldığı ve İsrail’in NATO’ya girmesi gerektiğinin altını çizen makalenin yayımlanmasından bir gün sonra, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in İsrail’e gelmesi, Tel Aviv’in ileride Türkiye’nin de üye olduğu askeri ittifaka katılabileceği düşüncesini doğurdu. Bu gelişmeler üzerine, İran’ın IRBA haber ajansı, Türkiye’de bulunan NATO üslerine ait bir rapor yayımladı. Gelişmeleri, bir dönem TBMM Başkanı olan ve 2004-2006 yılları arasında NATO'nun Afganistan'daki Yüksek Sivil Temsilcisi görevini yürüten Hikmet Çetin yorumladı.

Lauder, geçtiğimiz hafta Salı günü Alman Die Welt gazetesinde yayımlanan makalesinde, “İsrail’in NATO tarafından üyeliğe davet edilmesi gerektiğini” ifade etti. Bir gün sonra Rasmussen’in bir güvenlik konferansına katılmak için İsrail’e gelmesi, Tel Aviv’in NATO’ya üye olacağı iddialarını güçlendirdi.

Lauder makalesinde, “İsrail’in gelecekte var olmayı garanti altına alması için, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın NATO üyesi ülkeleri İsrail’i Batı ülkelerinin ittifakına kabul etmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı, “Eğer NATO, bizim temel prensiplerimizi ve Batılı yaşam tarzını korumaya devam ediyorsa, o zaman Ortadoğu’daki tek demokrasi olan İsrail, NATO üyeliğinin sağlayacağı barış ve güvenliği hak ediyor” dedi.

Lauder son olarak, İsrail’in NATO’ya kabul edilmesinin “Diğer ülkelerin İsrail’le uğraşmaması için önemli bir mesaj olacağını ve bu mesajın İslam dünyası dahil tüm dünya tarafından anlaşılacağını” ifadesini kullandı.

RASMUSSEN’İN İSRAİL ZİYARETİ

Lauder’in makalesinin yayınlanmasından bir gün sonra, Herzliya Güvenlik Konferansı’na katılmak için Tel Aviv’e gelen Rasmussen, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde güvenlik alanında işbirliği, Mısır’daki gelişmeler ve Ortadoğu barış sürecinin ele alındığı belirtildi.

Temaslarının ardından konferansta konuşma yapan Rasmussen, Ortadoğu barış sürecinde NATO’nun arabulucu olabilmesi için masada net bir anlaşma olması ve her iki tarafın NATO’nun arabuluculuğunu talep etmesi gerektiğini ifade etti.

Rasmussen, “NATO’nun bölgede güvenlik sağlamaktaki rolü hakkında illüzyonlara sahip değilim… NATO tüm sorunları çözemez ve hiçbir zaman böyle bir eğilimi olmadı dedi.

HİKMET ÇETİN  DEĞERLENDİRDİ

İsrail'in NATO'ya gireceği yönündeki gelişmeleri hürriyet.com.tr'ye değerlendiren NATO'nun Afganistan eski Yüksek Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin, Filistin sorununun devam ettiği bir dönemde bu konunun resmiyet kazanacağını düşünmediğini belirtti.

Çetin, "NATO'nun ihtilaflara taraf olmaktan kaçındığına ve bu konuya özellikle dikkat ettiğine" değindi. Genişleme stratejisi kapsamında da bu konunun gündeme geleceğini düşünmediğini ifade eden Çetin, "geçmişte yazanan ihtilaflar yüzünden Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliklerinin askıya alındığını" hatırlattı.

Çetin, "Hırvatistan, Arnavutluk ve Ukrayna'nın üyeliğinin görüşüldüğü dönemde, Rusya'nın araya girmesi Kiev'in üyeliğinde tereddütler yarattı. Aynı şekilde, Güney Osetya ve Abhazya olayları yüzünden Gürcistan'ın üyeliği askıya alındı. Kısaca, NATO ihtilaflara karışmak istemez. Türkiye'nin fikri sorulana kadar, mevcut İsrail-Filistin sorunu nedeniyle NATO'nun bu konuyu gündeme getireceğini zannetmiyorum" dedi.

TÜRKİYE’DEKİ NATO ÜSLERİ RAPORU

İsrail’in NATO’ya üye olabileceğini öne süren gelişmelerin ardından, İran-Balkan Haber Ajansı (IRBA), Türkiye’deki NATO üslerine ait detaylı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğuna dikkat çekilirken, birliğe ait 24 üssün adları, bulundukları yerler belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü yayımlanan raporda, İncirlik Üssü’nün NATO için önemli bir lojistik hava üssü olduğuna dikkat çekildi.

Müfit Yılmaz Gökmen / Hürriyet



Bu haber 1,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs