En Sıcak Konular

Türkiye'nin 'yeni' askeri müttefiki

14 Şubat 2011 15:10 tsi
Türkiye'nin 'yeni' askeri müttefiki Zaten NATO var demeyin...

İngiltere ve Türkiye, konuya yakın olan bir kaynağın verdiği bilgiye göre ortak askeri tatbikat düzenlenmesi ve bilgi paylaşımı konusunda askeri mutabakat imzalayabilir. Mutabakatın imzalanması halinde, yapılacak işbirliği kapsamında Türk subayları İngiltere’de eğitim görebilecek.

Yapılması düşünülen anlaşma, Avrupa’nın en aktif ordusunu bütçe kesintilerinin hayata geçirildiği bu dönemde müttefikleriyle daha yakın çalışmak istediğini gösteriyor.

Hükümet Ekim’de gelecek dört yılda ordu bütçesinin yüzde 7.5 kesileceğini açıklamıştı.

Aynı kaynak, İngiltere’nin Temmuz ayında Türkiye’yle imzalanan mutabakat zaptının tamamlanmasını umut ettiğini belirtti. Yapılacak olan anlaşma ağırlıklı olarak ortak tatbikat yapılmasını içerecek. Bu kapsamda, İngiltere’nin dağlık coğrafi yapısı Afganistan’a benzerlik gösteren Türkiye’de pilot eğitimleri düzenleyebilir.

TÜRK SUBAYLARIN EĞİTİMİ

Tatbikat ve eğitimlerin yanı sıra, iki ülke donanım programlarında işbirliğini artıracak. Bu kapsamda, Türkiye’nin İngiliz savaş gemisi Tip 26 Firkateyni’nin üretilmesinde yardımcı olabilir. Bu Firkateyn’in 2020’li yılların başında hizmete girmesi düşünülüyor.

Ayrıca, Kraliyet Savunma Çalışmaları Koleji’nde Türk subaylarının eğitim görmesi, Türkiye’nin de İngiliz ordusuna ait personeli düzenlenecek eğitim programlarına davet etmesi bekleniyor.

Söz konusu mutabakat hakkında yorum almak için Türk Savunma Bakanlığı’na ulaşılamadı.

Dünyanın en prestijli askeri içerik sunan dergilerinden Jane’s International Defense Review’a göre, ülke genelinde 517 bin askeri bulunan Türkiye, dünyanın en büyük askeri güçlerinden biri. Bütçe kesintisi nedeniyle görevinden uzaklaştırılacak 17 bin personelin bulunduğu İngiliz ordusunda ise 178 bin 370 personel görev alıyor.

TÜRKİYE'NİN DESTEKÇİSİ

İngiltere, Türkiye’nin yanı sıra ortak sefer kuvveti operasyonları düzenlenmesi ve askeri teknoloji geliştirilmesi adına Fransa ile anlaşma yaptı. Askeri anlaşmalar konusunda Avrupa Birliği’ne (AB) danışmak zorunda olmayan İngiltere, Türkiye ile anlaşma yapma isteğini belirtti.

Savunma Bakanı Liam Cox ve Dışişleri Bakanı William Hague, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemiş, Fox, Avrupa’nın müttefik Müslüman bir ülkeyi yabancılaştırarak risk aldığını belirtmişti.

Wall Street Journal (Hürriyet)



Bu haber 3,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,839 µs