En Sıcak Konular

Rusya'da dev özelleştirme programı başladı

14 Şubat 2011 14:46 tsi
Rusya'da ekonomik krizden çıkış ve modernizasyon programlarının yürütülebilmesi için 1 trilyon rublelik (34 milyar dolar) özelleştirme programına start verildi. Rusya'nın ikinci büyük bankası VTB'nin yüzde 10'u piyasa şartlarında 96 milyar rubleye (3,

Rusya hükümetinden yapılan açıklamada, beklenenden iki kat daha fazla talep olduğu ve piyasa şartlarına göre iyi rakamlara hisselerin satıldığı belirtildi. Ruble bazlı MICEX indeksinde VTB'nin hisseleri yüzde 1,69 değerlenerek 9,62 kapeyka'ya yükseldi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de yaptığı değerlendirmede başarılı bir özelleştirme gerçekleştirildiğini, elde edilen sonuçların VTB ve ülke finans sistemine olumlu katkılarının olacağını söyledi. VTB Başkanı Andrey Kostin'i uyaran Putin, "Yatırımcıların çıkarları çok dikkatli bir şekilde takip edilmeli" dedi. Putin mevcut özelleştirme başarısının Rusya'nın finans sistemine olan güvenin bir işareti olarak da görülmesi gerektiğini hatırlattı.

ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden saygıdeğer bir çok şirketin Rusya ekonomisi ile ilgilendiği kaydedilen hükümet açıklamasında, "Hükümet ve VTB yetkilileri özelleştirme öncesi 170'den fazla uluslararası yatırımcı ile görüşme gerçekleştirdi... Sonuç Rusya ekonomisinin küresel krizden çıkışının da bir işareti" denildi.

Özelleştirme sonrasında devletin VTB'deki hisseleri yüzde 75,5'e geriledi. VTB'nin hisselerinin satışının pilot bir örnek olacağı kaydedilen değerlendirmede, yüzde 10'luk bir hissenin daha bu yıl ve yüzde 15'lik bir hissenin de gelecek yıl satışa sunulacağı bilgisi verildi.

Rusya bankacılık sektöründeki özelleştirme programı çerçevesinde en büyük devlet bankası Sberbank'ın da yüzde 7,6'sının satılması planlanıyor. Sberbank CEO'su German Gref satışın yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini ifade etti. Tamamı devlete ait olan ve tarım sektöründe faaliyetlerini sürdüren Rusya'nın en büyük beş bankasından biri Rosselkhozbank'ın da yüzde 25'i satılacak.

Özelleştirilecek şirketler arasında devlet petrol şirketi Rosneft'in yüzde 25'lik hissesi, RusHydro hidroelektrik santral şirketinin yüzde 7,9'u, Federal Enerji Sistemleri Şirketi'nin yüzde 4,11'i, gemi üretim şirketi Sovcomflot'un yüzde 50'lik hissesi, Tahıl Birliği Şirketi'nin yüzde 100'ü ve ülkenin dev demiryolları şirketi RZhD'nin de yüzde 25'lik hissesi yer alıyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana gerçekleştiren en büyük özelleştirme paketinin genişletilerek yaklaşık 900 işletmeye çıkarılması gündemde. Beş yıllık süre için belirlenen ikinci aşama ile birlikte toplam rakam 1,8 trilyon ruble (60 milyar dolar) çıkabilir. Gelirlerle bütçe açığının kapatılması ve ekonomik modernizasyon sağlanacak. Başarılı bi özelleştirme programının gerçekleşmesi durumunda gelirlerin beklenenin çok üzerinde olması muhtemel.

(CİHAN)



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs