En Sıcak Konular

'Vizesiz seyahat hakkı tüm Türk halkına verilmeli'

14 Şubat 2011 13:28 tsi
Almanya'da Sol Parti milletvekili ve partisinin uluslararası ilişkiler sözcüsü Sevim Dağdelen, Türk vatandaşlarının tümünün Almanya vizesinden muaf tutulması gerektiğini belirtti.

Hamburg'da 20 Şubat'ta yapılacak eyalet meclisi seçimleri öncesinde partisinin kampanyasına katılan Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vizenin kolaylaştırılması konusunda Alman hükümetinin bir adım atmadığını belirterek, "2008 yılında federal hükümete bu yönde verdiğimiz bir önergeyle diğer partileri sıkıştırmıştık. Maalesef vize konusunda hiçbir adım atmadılar. Siyasi partiler daha fazla Türk'ün Almanya'ya geleceği endişesi taşıyor. Uygulanan vizenin hiçbir hukuksal gerekçesi yok. Ayrıca vize sadece işadamlarına kolaylaştırılmamalı, öğrenci, müzisyen ve turist olarak gelmek isteyen Türk vatandaşlarına da yönelik olmalı" dedi.

Türkiye'nin vizede kolaylık sağlanmasını sadece işadamları için istemesini de yanlış bulduğunu belirten Dağdelen, "Türk hükümetinin vize sorununu sadece işadamlarına indirgemesine Alman hükümeti de sıcak bakıyor, ancak vizesiz seyahat hakkının tüm Türk halkına verilmesi gerekir" diye konuştu.

Hamburg seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) tek başına iktidar olacak oyu alamaması durumunda, Hür Demokrat Parti (FDP) ya da Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon kurabilme ihtimalinin olduğunu kaydeden Dağdelen, "SPD, FDP ve CDU ile birlikte çalışabilir. SPD istikrarsız ve ciddiyetsiz. Her partinin bir ilkesi olması gerekiyor. SPD seçimlerden önce başka, seçimlerden sonra başka vaatler veriyor. Örneğin, Hamburg eyalet meclisinde üniversite ve anaokullarının ücretsiz olması konusunda verilen önergeye 'Hayır' oyu kullanan SPD, şimdi bu konuda aksi yönde vaatlerde bulunuyor" dedi.

-"DİPLOMALARIN TANINMASINDA SOMUT ADIM ATILMADI"-

Almanya dışında alınan diplomaların tanınması konusunda hükümetin henüz somut bir adım atmadığına dikkati çeken Dağdelen, "Kabul edilemeyecek bir durum. Bir taraftan kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor, ihtiyacımız var deniliyor, ama diğer taraftan bu konuda hiçbir şey yapılmıyor" dedi.

Özellikle Alman medyası tarafından seçim öncesinde Sol Parti'nin oy oranının düşük gösterildiğini savunan Dağdelen, Sol Parti'nin diğer partilerin politikalarını kontrol etmesi için, her eyalet meclisinde mutlaka yer alması gerektiğini söyledi.

Sol Parti Hamburg Eyalet Meclisi üyesi Mehmet Yıldız da Hamburg'da CDU ve Yeşil Alternetif Liste'den oluşan eyalet hükümetinin uygulamalarını eleştirerek, özellikle göçmenler konusunda siyasi partilerin vaatlerini yerine getirmediğini savundu.

Hamburg'da yoksul ailelerin çocuklarının anaokullarına ücretsiz gönderilmesi konusunda verilen önergeye, Hamburg Eyalet Meclisinde SPD de dahil diğer partilerin karşı çıktığını hatırlatan Yıldız, seçimlerden sonra da parti ve adayların politikasının vatandaşlar tarafından sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Alman Sol Parti Eş Başkanı Klaus Ernst ise Alman Anayasası'nın 1. maddesine göre insan onurunun dokunulmaz olduğunu ve hiç kimsenin dil, din, ırk ve etnik kökeninden dolayı dışlanamayacağını belirterek, bu konu ile mücadelede Sol Parti'nin özel bir sorumluluk taşıdığını ifade etti.

aa



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs