En Sıcak Konular

Mısır'dan sıcak haber

14 Şubat 2011 11:24 tsi
Mısır'da Hüsnü Mübarek gitti ama yankıları devam ediyor.

İşte dakika dakika Mısır'da yaşananlar...

09.41: TAHRİR MEYDANI'NDAKİ SON GÖSTERİCİLER ASKERİ POLİS TARAFINDAN KUŞATILDI

Mısır'ın başkenti Kahire'de Tahrir Meydanı'nda kalan son göstericilerin, bu sabah askeri polis tarafından kuşatıldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, kırmızı bereli askeri polisin, bu sabah meydanda kalan 20-30 kadar göstericiyi kuşattığını ve göstericilerden alanı terk etmelerini istediklerini söylediler.

Göstericilerden Yahya Sakr, Reuters'a yaptığı açıklamada, yüksek rütbeli bir subayın, "bir saat içinde meydanı terk etmezlerse tutuklanacaklarını" söylediğini belirterek, "Yarım saatimiz kaldı, askeri polis tarafından kuşatıldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şimdi ne yapmamız gerektiğini tartışıyoruz" dedi.

09.21: OLAYLARIN MÜBAREK'İN OĞULLARINI ''BİRBİRİNE DÜŞÜRDÜĞÜ'' İDDİASI
Mısır'da devlete ait bir gazete, devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in oğullarının, babalarının yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiği konuşmasının ardından ''neredeyse yumruk yumruğa tartıştığını'' iddia etti.

El Ekber gazetesi kaynağını belirtmediği haberinde, Ala Mübarek'in politikaya atılan küçük kardeşi Cemal'i iş arkadaşlarını siyasette yükselterek babasının görevindeki son dönemini mahvetmekle suçladığını yazdı.

Gazetenin haberine göre, Ala kardeşi Cemal'e, ''Arkadaşlarına yolu açarak ülkeyi mahvettin. İşte bu da sonucu. Babanın hayatının sonunda onurlandırılması yerine onun imajının berbat olmasına yardım ettin'' dedi.

Tartışmanın, Mübarek'in iktidarını korumak için son bir ümitle görevlerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini açıkladığı konuşma sırasında Kahire'deki başkanlık sarayında yaşandığı belirtildi.

Haberde, üst düzey yetkililerin kardeşleri ayırmak için müdahalede bulunmak zorunda kaldığı da iddia edildi.

08.27: ''TÜRKİYE, MISIR İÇİN MODEL Mİ?'' TARTIŞMALARI

Brandeis Üniversitesi Crown Merkezi uzmanı Joshua Walker, ''Mısır'da yeni kurulacak hükümet için Türkiye'yi 'model' olarak göstermeden önce, iki ülkenin çok farklı bağlamlara sahip olduğunu daha iyi anlamak gerektiğini'' belirtti. Walker, ''Mısır ve Türkiye farklı siyasi gelenekleri temsil ediyor, Kahire'de ortaya çıkacak hükümet biçimi, Ankara'dakine çok benzeyecek gibi görünmüyor'' dedi.

Walker, Boston Globe Gazetesi'nde ''Mısır için Türk Dersleri'' başlıklı yazı yayımladı. Yazısında, Hüsnü Mübarek'in Mısır Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasının ardından, ülkede nasıl bir hükümet ortaya çıkarsa çıksın, uzun süredir yasaklı olan Müslüman Kardeşler'in güç kazanacak gibi göründüğünü belirten Walker, Mübarek'in yönetimi döneminde baskı altında olan ve ''İslami ajandayı'' savunan Müslüman Kardeşler'in, Mısır'ın yeni bir İran'a dönüşmesi ihtimaline yönelik endişelere sahip ABD'li bazı analizcileri alarma geçirdiğini kaydetti.

Walker, bazı uzmanların ise Müslüman Kardeşler'e yönelik tehlikenin abartıldığını söylediğini belirterek, bunların, ''Ortadoğu'da, İslami dini hareketlerinin demokrasi ile birlikte var olabileceğine kanıt olarak Türkiye'yi gösterdiğini'' ifade etti.

''TÜRKİYE İLE KARŞILAŞTIRMA YAPARKEN TEMKİNLİ OLUNMALI''

Daha çok demokratikleşme, ekonomik refah ve siyasi temsil taleplerine yönelik uğraş vermeye çalışan Türkiye'nin, tüm Arap dünyası için ''model'' olarak gösterildiğine dikkati çeken Walker, şunları kaydetti:

''Ancak Türkiye ile karşılaştırma yapılırken temkinli olunmalı. Yüzeysel benzerliklerine rağmen Müslüman Kardeşler ve AK Parti arasında çok az ortak nokta var. Mısır ve Türkiye farklı siyasi gelenekleri temsil ediyor ve Kahire'deki ortaya çıkacak herhangi bir hükümetin biçimi, Ankara'dakine çok benzeyecek gibi görünmüyor. Müslüman Kardeşler de ilham almak için Türkiye'ye bakmıyor.''

''Bazıları tarafından Müslüman Kardeşler için söylenenlere benzer retorikler AK Parti'ye yönelik de kullanıldığını ama AK Parti'nin, bölgedeki daha katı gruplardan çok daha farklı olduğunu'' ifade eden Walker, Türkiye'deki siyasette, Müslüman Kardeşlerce kullanılan ''şeriat'' gibi terimlerin kullanılmadığını ifade etti.

''AK PARTİ, SİYASİ OYUNUN LAİK KURALLARINA BAĞLI KALDI''

Joshua Walker, Türkiye'nin jeopolitik geleneğinin Mısır'dakinden farklı olarak aşırılıkları kontrol ettiğini belirterek, ''Ortadoğu'daki önceki imparatorluğun başı olarak Türkiye, ordunun hayli görülebilir rolü tarafından karakterize edilen güçlü kurumların mirasını devraldı. Türkiye, NATO üyesi ve Batı açısından, ılımlaştırıcı bir etki sağlayan ayrıcalıklı bir jeostratejik değere sahip'' ifadesini kullandı.

Walker, Türkiye'nin Mısır'ın aksine, kanunlara göre hareket eden İslami partiler geleneğini yarattığını savunarak, Türkiye'nin 4 askeri darbeden geçtiğini, ancak 1950'li yıllardan bu yana çok partili sistemin bulunduğunu, bu dönemden beri askerin gücünü perde arkasından uygulamayı seçtiğini ve anayasaya bağlı kaldıkları sürece, daha muhafazakar olan partilerin de siyasi rekabette yer almasına izin verdiğini kaydetti.

Walker, ''İslami ajandayı savunan siyasi partileri yasaklama girişimleri AK Parti'nin Türkiye'de siyasi oyunun laik kurallarına bağlı kalmasını sağladı, başarıları da büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor'' yorumunda bulundu.

''TÜRKİYE EŞSİZ KONUMA SAHİP''

Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen, en büyük ekonomisine sahip Türkiye'nin, bölgede yeni dönüşümden geçen hareketler ve hükümetler için teşvikler sağlamada belirleyici bir rol oynama açısından eşsiz bir konuma sahip olduğunu belirten Walker, yazısına şöyle devam etti:

''Ortadoğu'nun yeni partneri, Batının uzun süreli müttefiki olarak Türkiye, Tunus, Lübnan ve Mısır dahil her uygun alanda ara bulucu rolü oynama çabası veriyor. AK Parti, iktidara geldiği günden bu yana Hamas, Hizbullah ve Müslüman Kardeşler'den heyetleri ağırladı. Türkiye, ılımlaştırıcı etkisiyle övünüyor ama Mısır bunu yapmaya hiçbir şekilde yakın değil. Müslüman Kardeşler de dogmatik, ideolojik duruşu göz önüne alındığında, buna çok az ilgi gösteriyor.

Günün sonunda AK Parti, tekrarı pek mümkün görünmeyen eşsiz bir Türk fenomeni. Türkiye, kendisini yenilgiye uğramış Osmanlı sonrası devletten, canlanan piyasa demokrasisine bir gecede dönüştürmedi. Bu neredeyse bir yüzyıl sürdü. Mübarek sonrası bir Mısır için Türkiye'ye bakmadan önce, iki ülkenin çok farklı bağlamlara sahip olduğunu daha iyi anlamalıyız.''

07.34: WALL STREET JOURNAL, MISIR İÇİN EN İYİ ÖRNEĞİN TÜRKİYE OLDUĞUNU YAZDI

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Mısır'ın geleceği açısından en iyi örneğin Türkiye olduğunu yazdı.

Gazetenin internet sitesinde çıkan Washington mahreçli yorum-haberde, ''Mısır'da yeni bir yönetimin, İran'a mı, Pakistan'a mı, Endonezya'ya mı, yoksa Türkiye'ye mi benzeyeceği ya da çok daha farklı mı olacağı?'' sorusu analiz edildi.

Mısır'daki yeni yönetimin İran'dakine benzemesi olasılığının ''akla en az yatkın olabileceği'' yorumu yapılan haberde, Pakistan ve Endonezya örneklerinin de dikkate alınması gerektiği belirtildi. Haberde Mısır için en iyi örneğin, bölgede en canlı demokrasiye ve modern serbest piyasa ekonomisine sahip olan Türkiye olduğu vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetinin demokrasiye saygı gösterdiği, yatırıma uygun politikalar izlediği belirtilen haberde, AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinin ardından enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, ekonomik büyümenin ikili haneli rakamlara ulaştığı, ülkedeki daha önceki ekonomik durumunun tersine döndüğü kaydedildi.

''80 yılı aşkın laik devlet yapısına sahip ve ordunun yıllarca etkili olduğu Türkiye'nin giderek daha açık bir toplum olmasıyla generallerin siyasi olarak nötr hale geldiği'' yorumu yapılan haberde, Türkiye örneğinin ''kendine özgü'' olduğu, ülkenin güçlü şekilde büyümesinin ve özellikle Avrupa'ya açık ticaret yollarının Türkiye'yi küresel ekonomiye sıkıca bağladığı ifade edildi.

Aslen akademisyen olan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Vali Nasr'ın ''Türkiye'de bu gelişmelerin yeni bir Müslüman orta sınıf yarattığı'' görüşüne de yer verilen haberde, Türkiye'deki ekonomik çoğulculuğun, ülkenin politikalarının ve toplumunun çoğulcu kalmasının da en iyi garantisi olduğu belirtildi.

Mısır'ın, Türkiye'nin tarihinin ya da avantajlarının az bir kısmını paylaştığı kaydedilen haberde, Tunus'un ise Türkiye örneğini izlemeyi daha kolay bulabileceği yorumu yapıldı.

Haberin sonunda Pakistan'dan Türkiye'ye, tüm örneklerin tek bir ortak tarafı olduğu, onun da ''daha demokratik ve ekonomik açıdan canlı olanların daha başarılı olduğu'' gerçeği olduğu vurgulandı.
(AA)

 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs