En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan, Türk Edebiyat Vakfı binasını hizmete açtı

13 Şubat 2011 16:29 tsi
Restore edilen Türk Edebiyat Vakfı binası açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vakfın eski başkanlarından merhum Ahmet Kabaklı'dan gençliğinde çok istifade ettiğini belirterek, Kabaklı'nın kurduğu milliyetçiliğin, bir neslin meşalesi olduğunu

Başbakan Erdoğan, Sultanahmet'teki Türk Eğitim Vakfı binası, Edebiyat Kıraathanesi ve Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi'nin açılış törenine katıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıf Başkanı Servet Kabaklı, merhum Ahmet Kabaklı'nın kardeşi Esat Kabaklı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, Başbakan, Bakan, yazar ve çizerler ile Ahmet Kabaklıya vefa gösterildiğini söyledi. Kabaklı, vakıf binasının restorasyonunda Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde de şimdide çok büyük katkıları olduğunu kaydetti.

Büyük bir üstadı, mütefekkiri, gönül insanını rahmetle andıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Geride bıraktığı onca eserin, yetiştirdiği onca şair ve yazarın yanında bize miras bıraktığı Türk Edebiyatı Vakfı, Türk Edebiyatı Dergisi, Ahmet Kabaklı merhumun hatırasının yaşatılmasında eminim ki en güzel vasıtalar olacak." dedi.

Edebiyatçı ve yazarların Kabaklı için dile getirdikleri nitelemeleri sıralayan Erdoğan,

"Bir insan için en büyük bahtiyarlık geride bıraktığı bu tessürdür. Böyle bir tanımlamayı yakalamaktır." diye konuştu.

Kabaklı ile yakından tanıştığını aktaran Erdoğan, "Özellikle gençlik dönemimde kendisinden istifade etmiş, kendisiyle de yakından tanışma şerefine erişmiş biri olarak bugün burada kendisi için şehadet ediyor 'İyi bilirdik' diyorum. Türk Edebiyatı Ansiklopedisi her an müracaat ettiğim bir kaynak oldu." dedi.

KABAKLI, KAFATASI MİLLİYETÇİLİĞİNE PRİM VERMEDİ

Kabaklı'nın kafatası milliyetçiliğine prim vermediğini vurgulayan Erdoğan, "Tarihte ve kültürde devamlılık üzerine kurduğu milliyetçilik anlayışı adeta bir neslin meşalesi olmuştur. Kuru milliyetçiliğe haşa kafatası milliyetçiliğine, slogan milliyetçiliğine asla prim vermemiş, muhteşem bir tarihi muhteşem bir geleceğe tahvil etmenin mücadelesi içinde olmuştur. Tarihi kuru kuruya bir hamaset olarak görmeyip belgeye bilgiye dayandıran bir hassasiyet içindeydi." diye konuştu.

Tarihi eserlere büyük önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, dünyanın her tarafındaki eserleri bulup dünya kültür mirasına kazandırdıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerle birlikte kurdeleyi kesti. Ahmek Kabaklı'nın kardeşi Esat Kabaklı da Erdoğan'a plaket verdi.

Başbakan Erdoğan daha sonra vakıf binasını gezdi. Vakıfta Esat Kabaklı, ud ile 'Kırmızı gül goncası' ve 'Er meydanı' isimli eserleri seslendirdi. Kabaklı, Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine 'Sarı gelin' türküsünü de çaldı.



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs