En Sıcak Konular

Tahrir'de 'rejim' temizliği

13 Şubat 2011 10:16 tsi
Tahrir'de 'rejim' temizliği
Tahrir'de 'rejim' temizliği. Mısır'da coşku önceki geceden beri zirvede. Tahrir Meydanı kadınlar, gençler, çocuklar hatta bebeklerle dolu.

Herkesin elinde 'Kazandık' manşetiyle çıkan gazete var. Gençler, süpürge ve çöp poşetleriyle 'rejim temizliği' yapıyor. Mey-dandaki naylon çadırlar da tek tek sökülüyor. Hani Adil, "Zor günler geçirdik ama başardık." derken, Muhammed Gafur'a göre her şeyin bittiğini söylemek zor.
Kahire'de bayrak satışları rekor kırıyor. Herkes bu mutlu anı yaşamaya, fotoğraflamaya çalışıyor. Günlerdir 'Halk rejimin devrilmesini istiyor.' diye gösteri yapanların bir kısmı artık 'Halk meydanın boşaltılmasını istiyor.' şeklinde espriyle karışık bağırıyor. Meydandakilerin bir kısmı ilginç pankartlarla ziyaretçilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Elinde fırça meydanı temizleyen bir genç 'Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı üzgünüz, vatanı yeniden inşa ediyoruz.' pankartını göğsüne takarken, diğeri 'Affedersin Mübarek, kontörün bitti' pankartını havaya kaldırarak herkese göstermeye çalışıyor.

Bir grup genç halka olmuş, 'Ya Suudiye, ya suudiye vahid cailek min Munufiye-Ya Suudi Arabistan Munufiye'den biri geliyor' diye şarkı söylüyor, diğer bir halka ise 'Ya Mubarak, Ahmet Nazif'i de, Fethi Surur'u da yanına al' diye slogan atıyor. Meydandakiler 18 günlük ayaklanma boyunca hayatlarını kaybedenler için kurulan küçük bir anma köşesini de ziyaret etmeden geçmiyor. Bazı gençler ise hatıra defterini meydandakilere uzatarak, düşüncelerini yazmasını istiyor. Mısır'ın kalbinde yer alan Tahrir Meydanı'nın isminin 25 Ocak olarak değiştirilmesini talep eden Hussam Zaglul vatanlarını bu meydanda hürriyete kavuşturduklarını söylüyor.

Meydan bir yandan coşkuyu soluklarken, bazı köşelerde de ülkenin geleceği ile ilgili tartışmalar yapılıyor. Havaalanının neden kapatılmadığını soran tartışmacılardan biri, ülkenin kaynaklarını kurutan işadamı kılığındaki hırsızların ülkeyi terk etmemesi için önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. Diğer bir tartışmacı ise orduya güvenip güvenmemeleri konusunda emin olmadığını, mevcut isimlerin Mübarek'ten emir alanlardan oluştuğunu ifade ediyor. Tahrir Meydanı'nı bir köy haline getiren göstericiler, meydanı terk ettikçe üzerine Mübarek'in lideri olduğu iktidar partisi 'Ulusal Demokratik Parti Merkezi' ibaresi yazılı olan derme çatma tuvaletten ve meydana döşenen su şebekesi de ortaya çıkıyor. Ortadoğu'da yeni bir dönemin kapılarını açan Tahrir Meydanı, büyük direnişini zaferle sonlandırırken, artık göstericiler gerçek mücadelelerinin bundan sonra başladığının da farkında.

zaman



Bu haber 968 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,311 µs