En Sıcak Konular

Yargı reformu tamam

13 Şubat 2011 09:46 tsi
Yargı reformu düzenlemesi, Meclis'te kabul edildi. Yüksek yargıdaki iş yükü tıkanıklığının çözülmesi yönündeki süreç, kanunun yürürlüğe girmesiyle başlayacak.

Daire ve üye sayısı artacak Yargıtay ile Danıştay, daha hızlı çalışma temposuna girecek. 1,5 milyon bekleyen dosya raflardan inecek. Adalet Bakanlığı, yeni seçilen üyeler için bina tahsis edecek.

Meclis safhası tamamlanan kanun, Cumhurbaşkanı'nın onaylaması durumunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yargıtay'da 32 olan daire sayısı 38'e, Danıştay'ın 13 olan daire sayısı 15'e yükselecek. Yargıtay'a kurulan yeni dairelerin 4'ü ceza, 2'si hukuk dairesi olacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından Yargıtay'a 137, Danıştay'a ise 61 yeni üye atayacak. Kurul, ayrıca Yargıtay'da mevcut üyelerden emekliliği gelenlerin yerine 20 yeni isim seçecek. Böylece Yargıtay'a seçileceklerin sayısı 157'yi bulacak, toplam üye sayısı 387 olacak.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra, Yargıtay ve Danıştay başkanlık kurullarının görevi sona erecek. Genel kurul üyeleri, 15 gün içerisinde yeni başkanlık kurulu üyelerini seçecek. Başkanlık kurulu, yeni seçilen üyelerin hangi dairelerde görev yapacağını, dairelerin iş durumu ve ihtiyaçlarını göz önünde tutarak belirleyecek. Ayrıca kanundaki geçici maddeler gereği, başkanlık kurulu, bir ay içinde toplanarak daireler arasındaki iş bölümü karar tasarısını hazırlayacak. Bütün bunların yanında, Yargıtay'ın fiziki mekan sorununa çözüm üretilmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı, yeni seçilen yeni üyeler ve tetkik hâkimleri için yeni bina tahsis edecek.

Başkanlık kurulunun, iş bölümü karar tasarısında iş yükü fazla olan dairelerin dosyalarını yeni kurulacak dairelere vermesi bekleniyor. Daha önce başka dairelerde görülüp de dairesi değiştirilen dava dosyaları mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek. Yargıtay Kanunu'nda belirlenen iş bölümü sebebiyle iş yükü konusunda daireler arasında uçurum bulunuyor. Bazı dairelere 50 binin üzerinde yeni dosya gelirken bazı dairelere 7 bin civarında dosya gönderiliyor. Meclis'te kabul edilen yasa değişikliği bu adaletsizliğe son veriyor. Değişikliğe göre başkanlık kurulu, daireler arasında iş bakımından bir dengesizlik meydana gelmiş ise bir kısım işler başka daireye verilebilecek.

YÜKSEK YARGI SEÇİME HAZIRLANIYOR

Yapısı güçlendirilen Yargıtay ve Danıştay'ın önümüzdeki aylardaki gündemlerinden birisi de birinci başkanlık, başsavcılık seçimleri olacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın görevi 21 Mayıs'ta sona eriyor. Yalçınkaya'nın yerine 23 Mayıs'ta başsavcı seçimi yapılacak. 1 Haziran'da yaş haddinden emekliye ayrılacak Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yerine de 2 Haziran'da seçim yapılacak. Danıştay Başkanı Mustafa Birden de 1 Haziran'da emekliye ayrılıyor.

Yargı reformu kapsamında Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayısını artıran yasa değişikliğinde hâkimlere doğrudan dava açılmasının yolu da kapatıldı. Hakimlere Yargıtay'da açılan ve devam eden davalar devlet aleyhine asliye hukuk mahkemelerine görülecek. Yasa, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın açtığı davada Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 9 hâkimi tazminat cezasına çarptırdığı davayı da etkileyecek. Söz konusu dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kısmen bozma kararına 9 hâkimin itiraz etmesi nedeniyle henüz kesinleşmedi. Bu sebeple kesinleşmeyen davalar yasa gereği asliye hukuk mahkemelerinde devam edecek.

zaman



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,752 µs