En Sıcak Konular

İstifanın perde arkası

12 Şubat 2011 21:34 tsi
İstifanın perde arkası ABD, Mübarek sonrasına altı yıl önceden hazırlanmış, son anda ordu Mübarek'i tehdit etmiş

Mübarek'in istifasına yönelik değişik iddialar basında yer almaya başladı. Bu iddilar arasında en ilginci, generallerin Mübarek'i istifa etmeye zorladığı yönünde Amerikan basınında çıkan haberler. Buna göre son anda askerler Mübarek'e istifa etmesi ya da zorla yetkilerinin alınacağı tahtidinde bulunmuşlar.

Konu ile ilgili Washington Post Gazetesi'nde çıkan yazıda,  ABD'nin Mısırlı yetkililer ile son 6 yıldır Mübarek sonrası süreç ile ilgili plan yaptığı ifade edildi

Washington Post'a göre Geçtiğimiz Çarşamba günü CIA ve Pentagon yetkilileri Mısır ordusunun Mübarek'in istifa etmemesi üzerine ülkede yaşanan huzursuzluğu gidermek için plan yaptığı istihbaratını aldı.

Perşembe günü açıklanan iki senaryo vardı ki burada da Mübarek'in gitmesi ile ilgili belirsizlik sürüyor idi. Plan hakkında bilgi veren ABD hükümet yetkilisi "Senaryolardan biri Mübarek'in bütün yetkilerini bırakması; diğeri de yetkilerini transfer etmesi," açıklamasını yaptı. Bu noktada ABD'li yetkililer bu senaryoların herhangi spekülasyondan uzak 'sağlam' bilgiler olduğunu iddia ettiler.

ABD'nin baskılarına rağmen Mısır devrik lideri Hüsnü Mübarek'in son anda planı değiştirmeye karar verdiği belirtildi.  Bu karar Mübarek'e yakın üst düzey yardımcıları tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü 30 yıldır Mısır'da iktidarını sürdüren Mübarek görevi bırakmaya hiç hevesli değildi ve bunun tam tersi karar için hazırlanıyordu.

Diğer taraftan gözden düşmüş Mübarek'e karşı  Mısır ordusu bir ültimatom ile karşılık verdi ve biran önce görevi kendi isteği ile bırakması, aksi takdirde kaba kuvvet uygulanacağı açıklandı.

Perşembe günü yetkilerini devreden Mübarek sonunda istifa etti ve istifası, ABD'li yetkililere göre yüz kızartıcı bir ayrılış olarak değerlendirildi. Birçok ABD'li yetkili son 18 gün içerisinde ABD ile Mısır arasında yaşanan ilişkide Mübarek'in umulmadık kararlar aldığını ifade etti.

Gazete, Mübarek'in iktidardan düşüş ihtimaline paralel olarak 2005'den buyana ABD askeri yetkilileri  ve diplomatları onların Mısırlı meslektaşları ile Mısır'da patlak verecek herhangi bir huzursuzluğa karşı koordineli olarak çalıştığını iddia etti.

Aslında Mübarek'e bağlı yetkililer ABD'nin Mısır'ın içişlerine karışma şikayetinde bulunsalarda yoğun bir temas yaşandı.  Bu süreçte Mübarek sonrası dönemle ilgili detaylar ABD'yi daha çok ilgilendiriyordu ve Mısırlı askeri yetkililere bildirilmiş.

Mübarek'in istifa kararında geçtiğimiz hafta ülkede gerçekleştirilen işçi grevleri ve yaşanan ekonomik bunalım, Mısır ordusu generallerinin ve Mısırlı üst düzey sivil yetkililerin Mübarek'in gücünü transfer etme noktasında bir araya gelmelerini sağladı.

Sonunda Perşembe günü karara bağlanan plan ile halkın demokrasi yanlısı isteklerini yürürlüğe koymak için Mısır  Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi askeri sözcüsü hükümet üzerindeki denetimi Mübarek'ten alındığı ve geçici bir süre ile konseye verildiğini açıkladı.



Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs