En Sıcak Konular

Bulgaristan'da Başmüftü krizi büyüyor

12 Şubat 2011 19:33 tsi
Bulgaristan'da yaklaşık bir yıldır süren Başmüftülük krizine son verilmesi amacıyla Dedeman Princesse Oteli'nde düzenlenen Olağanüstü Müslümanlar Konferansı'nda seçilmiş eski Başmüftü Doktor Mustafa Aliş Haci, yeniden bu göreve seçildi.

Ülkedeki 1217 İslam encümeninden gönderilen 988 delegenin oy birliği ile seçilen Başmüftü Mustafa Aleş Haci, ''Tüm Bulgaristan Müslümanlarının İyiliği ve beraberliği için çalışıyoruz'' dedi.

- 1000 MİNARENİN SESLENİŞİ-

Müslümanların haklarını savunmak üzere kararlı bir mücadele verdiklerini, hukuk ve adaletin dışına asla çıkmadıklarını belirten Haci, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemizin Müslüman cemaatini birleştirmek üzere toplandığımız bu konferansa gelen delegelerimiz, görevini yerine getirmek üzere Bulgaristan'daki 1000'i aşkın minareden çağrılmıştır. Cemaatimizi bölmek isteyen eski Başmüftü Nedim Gencev'in girişimlerine adil bir karşılık vereceğiz. Kuruluşunu 100. yıl dönümünü Gencev'in adamları tarafından kuşatılmış ve mühürlenmiş vaziyette karşılayan Başmüftülük binası ile ilgili sorunlara da son vermek istiyoruz. Pazartesi günü yeni Konferansımızın aldığı kararları mahkemede kaydettireceğiz.''

Smolyan kenti bölge encümeninin teklifi üzerine Konferansta Yüksek Dini Şura Başkanı Şabanali Amet yine oy birliği ile bir kez daha bu göreve seçildi, delegeler 31 kişilik Yüksek Dini Şura'nın üyelerini de belirlediler.

-KONFERANSA TEBRİKLER-

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Konferansa yolladığı kutlama mesajında, kendisinin Bulgaristan'daki Müslümanları ile ilgili gelişmeleri bugüne dek yakından takip ettiğini, bundan sonra da takip edeceğini bildirdi.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Prof. Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet Vakfı Genel Başkanı Prof. Doktor Mehmet Görmez;in konferansa gönderdiği mesajı okudu. Prof. Dr. Görmez, mesajında, 73 milyonluk Türkiye'nin Bulgaristan Müslümanlarının birliğine verdiği desteğin altını çizdi.

Başbakan Boyko Borisov da Konferansa gönderdiği mesajda,Bulgaristan'daki etnik ve dini barışın demokrasinin en büyük başarılarının arasında yer aldıkğını belirterek, ''Güçlü bir Başmüftülük yönetimine ihtiyaç duylurken, bu makamda geçmişin yükünü taşımayan kişiler olmalıdır'' ifadesini kullandı. Cmhurbaşkanı Georgi Pırvanov da mesajında, din ve inanç hakkının yasaların da koruduğu kişisel hakların arasında yer aldığını vurguladı.

Türkiye'yi Sofya'daki Din Ateşesi Mashar Bilgin'in temsil ettiği Konferansta, ayrıca Makedonya, Karadağ, Slovenya, Gümürcine, İskeçe Başmüftülerinin yanı sıra Surye, Rusya, Amerika, İran, Oman, Libya gibi birçok ülkenin dini ve diplomatik temsilcileri hazır bulundu.

-NEDİM GENCEV DE BAŞMÜFTÜ SEÇTİRDİ -

Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesi tarafından "yasal Yüksek Müslümanlar Dini Şura Başkanı" olarak ilan edilen muhalif müftü Nedim Gencev ise Sofya'da Park-hotel Moskva'da düzenlediği ''rutin şura toplantısında'', başmüftü seçiminin yapıldığını bildirdi.

Bulgaristan Devlet Haber Ajansı BTA'nın konferans salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Gencev, yeni Başmüftünün, Haci Ali Bayraktarov olduğunu açıkladı.

Basın toplantısını adeta şova dönüştüren Gencev, ''Dedeman Oteli'nde toplanan Müslümanlar, kimseyi temsil etmezler. Onlar hiç kimse değiller. Yasalar bizden yana. Sözdeki bu konferansa tebrik mesajı yollayan Başbakan ve Cumhurbaşkanı sakın dini işlerimize ve mahkeme kararlarına karışmayı niyetlenmesinler'' dedi.

Gencev, Mustafa Aliş Haci'nin seçimini küçümseyerek, "Onların toplantılarında ABD Büyükelçisi James Worlick ve Türkiye Başbakanı Erdoğan da Başmüftü olmaya aday olabiliyorlar" ifadesini kullandı.

Daha sonra söz alan Ali Bayraktarov, ''Bilinen bir kişi değilim, 55 yaşındayım. Daha önce Plevne müftülüğünü yaptım. Son olarak Simitli kentinin imamı oldum. Dini öğrenimimi Türkiye'de gördüm. Müslümanların birliği için çalışacağım'' diye konuştu.

-YOLSUZLUK İDDİALARI -

Aliş Haci ve çevresini binlerce avroluk yolsuzlukla suçlayan Gencev, mühürlettiği Başmüftülük binasında maliye denetimi yaptıktan sonra olağan bir Müslümanlar Konferansı düzenleyeceğini bildirdi.

Gencev'in hukuk danışmanı ve avukatı Nikolay Pankov ise AA muhabirinin sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:

''Mustafa Aliş Haci ve çevresi, bu konferansı düzenleyerek, hem Anayasa ve kanunları hem de Müslümanlar Tüzüğünü çiğniyorlar. Bunun hesabını mahkemede verecekler. Yasal olan tek Müslümanlar Tüzüğü bizim tüzüğümüzdür ve ona göre Başmüftü Yüksek Müslümanlar Dini Şurası tarafından seçilir.''

Bulgaristan'da aynı günde iki tarafın iki ayrı Başmüftü seçmeleri nedeniyle Müslüman cemaatindeki gerginliğin devam etmesi bekleniyor.



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs