En Sıcak Konular

Acaba hangisi çağırdı?

12 Şubat 2011 12:46 tsi
Acaba hangisi çağırdı? ABD Genelkurmay Başkanı Ortadoğu'ya geliyor. Ziyaret edeceği ülkeler ise pek manidar...

Mısır’da dün akşam Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in görevinden istifa edip yönetimi Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne bırakmasının hemen ardından bugün ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen temaslarda bulunmak için bölgeye geliyor. Mullen, ABD’nin iki önemli müttefiki ve Mısır'ın komşuları Ürdün ve İsrail’i ziyaret edecek.

Mullen’ın ilk durağı yarın Ürdün olacak. Başkent Amman’da başta Kral Abdullah olmak üzere üst düzey Ürdünlü yetkililerle görüşecek olan Mullen, ardından Tel Aviv’e gidecek. 

Mullen burada da İsrailli mevkidaşı General Gabi Aşkenazi’nin yanı sıra Başbakan Benjamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya gelecek. 

İsrail ise Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından İsrail karşıtı bir hükümet kurulma ihtimalinden endişe duyuyor. 

İsrail’le Mısır arasındaki dört savaştan sonra 1979’da imzalanan barış anlaşması o günden bu yana geçerliliğini korumuştu. Dün Mübarek’in istifasının ardından Netanyahu’dan gelen ilk açıklamada Kahire’de kurulacak yeni hükümetin İsrail-Mısır arasındaki barış anlaşmasını sürdürmeleri gerektiği ifade edildi. 

Ürdün, ABD'nin Arap dünyasındaki en büyük ortağı. Hem terörle mücadele girişimlerinde hem de Ortadoğu barış sürecinde Ürdün çok önemli bir rol oynuyor. 

Geçtiğimiz günlerde Tunus ve Mısır'ın ardından Ürdün'de halkın gösteriler düzenlemesi Amman hükümetini tedirgin etti. Ayrıca Ürdün Mısır'la birlikte İsrail'le barış anlaşması olan ikinci Arap ülkesi.

MISIR'A GİTMEYECEK

Bu arada Mullen’ın programında Mısır bulunmadığı bildirildi. Mısır ABD'nin bölgedeki en büyük askeri müttefiklerinden biri. Mısır İsrail’in ardından  ABD’den en fazla yardım alan ikinci ülke. Eldeki son rakamlara göre her yıl ABD’den Mısır’a 1.6 milyar dolarlık kaynak aktarılıyor. Bu yardımın çok büyük bir kısmı askeri harcamalara ve güvenlik harcamalarına gidiyor.

Hatta Aralık ayının sonlarında Mısır'da halk ayaklanmaları başladığında Mısır Genelkurmay Başkanı Washington'da temaslarda bulunuyordu.

Hürriyet



Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs