En Sıcak Konular

Orta Asya'da cumhurbaşkanı seçimi heyecanı

12 Şubat 2011 10:43 tsi
Orta Asya ülkelerini seçim heyecanı sardı. Bölge ülkelerinden Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle bu yıl içinde sandık başına gidecek.

İlk seçim heyecanını yaşayacak ülke Kazakistan olacak. Kazakistan, 3 Nisan'da cumhurbaşkanı erkem seçimi için sandık başına gidecek. Şimdiki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de adaylığını ilan ettiği seçim, baharın ikinci ayının başında yapılacak. Seçimdeki propaganda süreci ise 3 Mart'ta başlayacak ve 1 Nisan'da sona erecek.

Nazarbayev'in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başta ABD ve Avrupa Birliği(AB) olmak üzere Batı dünyası Nazarbayev'in tekrar aday olmasına sıcak bakmıyor.

Orta Asya'da cumhurbaşkanı seçimi heyecanını yaşayacak bir diğer ülke ise Kırgızistan olacak. Kırgız halkı bu yıl sonbaharda sandık başına gidecek. Seçimin kesin tarihine ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Geçen sene Nisan ayında yaşanan halk devrimi sonrasında dönemin cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in yurtdışına gitmesi sonucu bu göreve vekâleten gelen Roza Otunbayeva'nın görev süresi 31 Aralık 2011'de sona eriyor. Otunbayeva, geçiş hükümetinin aldığı karar uyarınca, sonbaharda yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçiminde aday olamıyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkeleri arasında ilk defa parlamenter sisteme geçen Kırgızistan'daki cumhurbaşkanı seçiminin ülkede yapılan şimdiye kadarki seçimlerin en demokratik ve şeffaf seçimi olması bekleniyor.

Önceki gün ülkenin önde gelen simalarıyla bir araya gelen Otunbayeva, sonbaharda planlanan cumhurbaşkanı seçiminin demokratik ve şeffaf yapılacağını dile getirmişti.

Bu seçimde, Kırgız halkının dördüncü cumhurbaşkanıyla tanışması bekleniyor. Kırgızistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Askar Akayev 1991'da başladığı bu görevini 24 Mart 2005'de yapılan halk devrimi sonrasında yurt dışına kaçarak bırakmak zorunda kalmıştı. 2005'de bu göreve gelen Kurmanbek Bakiyev ise 7-8 Nisan 2010'da yaşanan ikinci halk devrimi sonrasında Akayev gibi yurtdışına kaçarak bu görevini noktalamak zorunda kalmıştı.



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs