En Sıcak Konular

Tahrir Meydanı Türkler için ne diyor?

11 Şubat 2011 16:46 tsi
Tahrir Meydanı Türkler için ne diyor? Mısır'da yapılan bir araştırmanın sonuçları, halkın Türkler'e ve Türkiye'ye bakışını ortaya çıkardı. İşte sevgi yüzdeleri...

Mısır halkının % 81'i Türklere sempati ile bakıyor...

Türkiye'de insan hakları ve fikir özgürlüğünün çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 76'lardayken; Ortadoğu'da etkin bir role sahip olduğunu düşünenlerin orası ise yüzde 70. Avrupa Birliği'ne girmelidir diyenlerin oranı yüzde 60 iken; başka ittifaklar aranmasını düşünenleri oranı da yüzde 77,5.

BİLGESAM tarafından halk hareketlerinden önce Mısır'daki beş üniversitede gerçekleştirilen anket çalışmasına dayanarak hazırlanan "Mısır'da Türkiye ve Türk Algısı" adlı rapor, Türkler ve diğer milletlere yönelik sempati yanında, Türkiye'deki insan hakları ve yaşam şartlarına Mısırlıların bakışını ve Türkiye'yi bir model olarak görüp görmediklerini ortaya koyuyor. Kahire, İskenderiye ve Mansure illerindeki beş üniversitedeki toplam 429 kişiye 2010 yılı içerisinde görüşüldü. Anket uygulanan kişilerden 283'ü öğrenci, 68'i akademisyen ve 78'i diğer üniversite çalışanlarından oluşuyor.

Mısırlılar arasında en yüksek sempati yüzde 87 ile Araplara, en yüksek ikinci sempati düzeyi ise yüzde 81 ile Türklere karşı sergileniyor. İran'ın da bulunduğu diğer 9 ülkenin hiçbirinde sempati düzeyi yüzde 50'nin üzerinde değil. 11 ülke içerisinde en düşük sempati düzeyi ise yüzde 35 ile Amerikalılara yönelik.

Türkiye'deki insan hakları, fikir özgürlüğü, farklı din/kültür ve kimliklere saygı ile demokratikleşme düzeyi konularındaki algılar yüzde 71–76 düzeyinde olumlu ve oldukça yüksek. Türkiye'nin modern bir ülke olduğu, yaşam standardının iyi olduğu ve Türkiye'de can güvenliği konularındaki algılar yüzde 72 düzeyinde. Türkiye'nin laik bir Cumhuriyet olarak kabulü yüzde 66 düzeyinde.

TÜRKİYE MODEL ÜLKE

Mısırlılar yüzde 63'ler düzeyinde Türkiye'yi Müslüman ülkeler için bir model olarak görüyor. Türkiye'nin Orta Doğudaki etkinliği ve rolü konusundaki güç algısı ise yüzde 70'ler düzeyinde. Çalışma bulguları, Mısırlıların Türkleri büyük oranda yüzde 55,8 Ortadoğu kültürüne, ikinci sırada ise yüzde 38'lik bir oranla Avrupa Kültürüne yakın gördüğünü gösteriyor. Türkleri Asya kültürüne yakın görenlerin oranı ise yüzde 5,8.

Çalışmaya katılan Mısırlıların Türkiye'ye yakınlık isteklerine bakıldığında; Türkiye'yi ziyaret talepleri yüzde 90'lar ile en yüksek düzeyde iken, bunu takiben yüzde 83 ile Türkiye'de öğrenim görme talebinin ve yüzde 81 ile Türkiye'de çalışma talebinin geldiği görülüyor.

'Bir Türk ile arkadaş olmak', 'Türkiye'ye yerleşmek' ve 'bir Türk ile komşu olmak' yönündeki Türklerle yakınlaşma talepleri de ilk üç talebe benzer şekilde yüzde 76–79 aralığında kabul gördü. 'Bir Türk ile evlenmek' yönündeki görüş bile uç bir konu olmasına rağmen bekârlar arasında yüzde 67,7 oranında desek buldu.

41 yaş ve üzerindeki Mısırlıların diğer yaş gruplarına göre Türkiye ve Türklerle ilgili algı ve yargıları daha olumlu. 41 yaş ve üzeri kişiler, Türkiye'nin Müslüman ülkeler için model olduğuna, Türkiye'nin Ortadoğu'da etkinliği ve rolünün yüksek olduğuna ve bu etkinlik ve rolün daha yüksek olması gerektiğine diğer yaş gruplarından daha fazla inanıyor.

Bunun yanında, tamamına yakını öğrencilerden oluşan 17–25 yaş grubundakiler ise Türkiye'deki insan hakları, fikir özgürlüğü, farklı din/kültür ve kimliklere saygı, yaşam standardı ve can güvenliği konularında diğer yaş gruplarına göre daha olumlu algılara sahip.

Türkiye'yi Ortadoğu kültürüne daha yakın gören Mısırlıların Türklerle ve Türkiye ile ilgili algı ve yargıları, Türkiye'yi Asya ve Avrupa kültürüne daha yakın görenlere nazaran daha yüksek. Bu kişiler aynı zamanda, Türkiye'nin Müslüman ülkeler için model olduğuna, daha fazla inanıyor. Bu bulgular, Türkleri Ortadoğu kültürünün bir parçası ve kendilerinden birisi olarak gören Mısırlıların, Türkiye ve Türklerle ilgili algılarının daha olumlu olduğunu gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre yönetimler düzeyinde olmasa da halklar düzeyinde bir kültürel birliğin ve bağın olduğunu gösteriyor. Mısırlılar arasında 41 yaş ve üzerindeki kişilerde Türkiye ve Türklerle ilgili artan olumlu algıların daha çok kültürel ve duygusal bağlar temelinde şekillendiği görülüyor.

cha



Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,148 µs