En Sıcak Konular

'Meclis'teki görüntüler hoş olmadı'

11 Şubat 2011 15:53 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Torba Yasa Tasarısı görüşmeleri sırasında Genel Kurul'da yaşanan kavganın hiç hoş olmadığını belirterek, ''TBMM'nin saygınlığını korumak, herkesin, özelikle millet adına orada görev yapan m

Şahin, çeşitli inceleme ve açılış törenleri için geldiği Antalya'da, Garnizon Komutanlığı'nda vatani görevini yapan yeğenini ziyaret etti. Şahin, basına kapalı ziyaretin ardından Muratpaşa Camisi'nde cuma namazını kıldı.

Şahin, Muratpaşa Camisi'nde, vefat eden Emel Yolaç adlı vatandaşın cenaze namazına da katıldı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, cami çıkışında gazetecilerin, TBMM'deki Torba Yasa Tasarısı görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında yaşanan yumruklu kavgaya ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, şunları söyledi:

''TBMM'de dün akşam bir tasarının görüşmeleri esnasında kamuoyuna yansıyan görüntüler hiç hoş olmamıştır. TBMM'nin saygınlığını korumak, herkesin, özelikle millet adına orada görev yapan milletvekili arkadaşlarımızın görevidir. Görüşmeler esnasında zaman zaman farklı fikirlerin savunulmasından tansiyon yükselebiliyor ama sabırlı olmak, birbirimize saygılı olmak durumundayız. En ters fikirlerin bile hoşgörü içerisinde ve anlayışla karşılanması gerektiği düşüncesindeyiz. İnşallah kamuoyunun yadırgadığı tür olaylar bir daha tekerrür etmez diye temenni ediyorum.''

TBMM'nin iç tüzük kuralları olduğunu, kaba ve yaralayıcı söz söylenmemesi ve milletvekillerinin birbirlerine saygılı olmasını gerektiren düzenlemeler bulunduğunu hatırlatan Şahin, ''Başta ben olmak üzere tüm milletvekili arkadaşlarımızla bu kurullara uymada azami titizliği göstermemiz gerekir'' dedi.

''Kavga nedeniyle ceza gündeme gelebilir mi?'' sorusuna da Şahin, iç tüzüğe göre, görüşmeler esnasında disiplin hükümlerini ihlal eden milletvekilleri için uyarma, kınama ve geçici olarak uzaklaştırma gibi cezalar verebildiğini ifade etti. Şahin, ''O tamamen o günkü oturumu yöneten başkanın kendi takdiridir. Sanıyorum Sayın Yakut yönetti. Onun takdiri. Bunun dışında benim ya da bir başkasının iç tüzüğümüze göre, herhangi bir müeyyide uygulaması pek söz konusu değildir'' diye konuştu.

-YARGI REFORMU TARTIŞMALARI-

Yargı reformu tartışmaları ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bu yöndeki düzenlemeleri onaylamadan önce Cumhurbaşkanı Gül'e, ''bir kez daha düşünmesi'' çağrısına yönelik soruya da Şahin, ''Cumhurbaşkanlığının, makamının önüne gelen kanunları incelerken, başta anayasaya uygunluk açısından bir değerlendirme ve inceleme yaptığını biliyorum. Sanıyorum Cumhurbaşkanlığı makamı da, Sayın Cumhurbaşkanımız da her yasayı olduğu gibi bu yasayı da o açıdan değerlendirecektir. Gelişmeleri hep birlikte takip edelim ve sonucunu sabırla bekleyelim'' yanıtını verdi.

-MISIR'DAKİ GELİŞMELER-

Şahin, Mısır'da dün yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de, Türk Devleti'nin dost ve kardeş ülkeler olmak üzere hiçbir ülkenin içişlerine prensip olarak karışmadığını ancak Mısır halkının daha fazla demokrasi talebini de saygı ve anlayışla karşıladıklarını vurguladı.

Başta Hüsnü Mübarek olmak üzere tüm yöneticilerin Mısır halkının daha fazla demokrasi yönündeki taleplerini değerlendireceklerine inandığını dile getiren Şahin, ''Tabi onların takdiridir. Ancak Mısır gibi çok önemli bir ülkenin daha demokratik, halkın iradesinin yönetime yansıdığı bir seviyeye gelmiş olması, bizi, dost ve kardeşleri olarak ancak sevindirir'' dedi.

-KKTC'DEKİ TEPKİLER-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkiye'ye yönelik çeşitli protestolar ve Türk Büyükelçiliğinde yaşanan görev değişikliğine ilişkin soruyu da TBMM Başkanı Şahin, şöyle yanıtladı:

''Dışişleri Bakanlığının bir idari tasarrufudur. İhtiyaç olmuş, öyle bir değişiklik yapılmış. Protestolar hepimizi üzdü. Türkiye Cumhuriyeti, ana vatan halkımız, KKTC halkının her zaman yanında olmuştur. Onların haklı davalarını her zeminde savunmuştur. Elinden geldiği kadar onların huzur ve refah içerisinde yaşamaları için yardımlarda da bulunmaktadır, ama tabii uzun yıllardır devam eden bir sorun var. Bu sorun konusunda gerek Türkiye, gerekse KKTC halkı üzerine düşeni yapmıştır. Üzerine düşeni yapmayan, bir anlaşmadan uzlaşmadan kaçan hep Rum tarafı olmuştur. Rum tarafının ekmeğine yağ sürecek söz ve davranışlarda hiç kimse bulunmamalıdır. Biz Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizle, geçmişte beraberdik, bugün de beraberiz, yarın da birlikte olacağız.''

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ile üç büyük futbol kulübünün başkanları arasında tartışmalarla ilgili soru üzerine de, tartışmaları haber bültenlerinden takip edebildiğini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

''Tartışmaları pek yakından takip edemedim ama lig sonu yaklaşırken başlayan futboldaki bu tansiyon yüksekliğinin, ikinci yarı başlar başlamaz yükselmiş olması dikkatimi çekti. Futbol oyununun gerçek aktörlerine de parlamento için söylediğim sözlere atıfta bulunarak ifade ediyorum, mutlaka kurallar içerisinde hareket etmeli. Tribünleri olumsuz yönde harekete geçirecek söz ve davranışlardan kaçınmaya mümkün olduğunca özen göstermelidir. Kulüp başkanlarının bir açıklaması tribünleri fevkalade olumsuz etkiliyor. Geçmişte buna çokça tanık olunmuştur. Sanıyorum Federasyon Başkanımız da bütün bunlara dikkati çekmiş olmalı.''



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs