En Sıcak Konular

Ortadoğu'da nadir bir meziyet: Sadakat

11 Şubat 2011 11:12 tsi
Ortadoğu'da nadir bir meziyet: Sadakat Bir ülkenin lideri, telefonda kalp krizi geçirdi dedikodularına uğrayacak, üzerine de milyarlarca dolar verecek kadar ‘Mübarek kalsın’ derse bundan ne anlamalıyız? Böyle bir ‘sevgi’ye saygı duymamak mümkün mü?..

Dün Mısır’a yönelik bilgiler içinde çok sayıda spekülasyon ve dedikodu dolaştı Ortadoğu coğrafyasında. Örneğin Mısır’da darbe olduğu iddiası öyle bir yayıldı ki, bir çok yayın organı ‘bundan sonra ne olacak’, ‘ordu nasıl bir hükümet kuracak’ türünden analizler bile yayınladılar.

İşte düne ait dedikodulardan biri de-hâla bir sorun olduğunu düşünenler de var-Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ABD Başkanı Barack Obama ile Mısır üzerine telefonda tartışırken kalp krizi geçirdiği hatta öldüğüydü. Öyle etkili oldu ki bu söylenti petrol fiyatları fırladı.

Riyad yönetimi bu iddiayı hızlı ve güçlü biçimde yalanladı. ‘Kral’ın sağlığı yerinde” dendi.

Ancak Mısır’da yaşananların Suudi yönetimi üzerinde yarattığı stres o kadar ağır ki, böyle bir şey gerçekten yaşansa kimse şaşırmazdı! Riyad için Mısır’dan esinlenecek Suudi Arabistan halkının aklına gelebilecek şeyler “kalp krizi kadar ciddi” çünkü.

İşte bu yüzden Krallık, Müberek’i ne pahasına olursa olsun desteklemek arzusunda oldu ve olmaya da devam ediyor.

Bunun en somut örneklerinden biri de Mısır’ın ABD’den aldığı ve dünyada Amerika’dan en çok maddi yardım alan ülke sıralamasında Kahire’yi ikinci sıraya taşıyan para.

ABD’nin bu yardımı kesmesi halinde değil Mübarek’in Mısır’da herhangi bir iktidarın yerinde kalması orta vadede mümkün değil. İşte Suudi Arabistan bu kadar parayı, milyarlarca dolar parayı da Mısır ilhamını engellemek için vermeye hazır.

Times Gazetesi’nin, Kral Abdullah’ın ABD’nin Mısır’a yaptığı yardımı durdurması durumunda, o parayı vereceklerini söylediğini haberleştirmesi, (Üstelik Obama ile yaptığı o telefon konuşmasında) bunun en sağlam örneği.

Herkesin bildiği cevabın sorusunu tekrarlamaya gerek var mı: Suudi krallığı neden Mısır diktatörlüğünü ‘ölümüne ve parasına’ destekliyor?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,959 µs