En Sıcak Konular

Şahin, Nuceyfi ile görüştü

10 Şubat 2011 15:59 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclisin, Irak Parlamentosu'na her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Şahin, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile bir araya geldi. Şahin, konuk Meclis Başkanı Nuceyfi'yi, dışarıda kapıda karşıladı.

Nuceyfi'nin göreve seçilmesinin ardından kutlama mesajı gönderdiğini ifade eden Şahin, Nuceyfi'yi yeniden tebrik ederek, başarılar diledi.

''Iraklı kardeşlerimizin güvenliği, huzuru ve refahı, halkımızın huzuru, güvenliği ve refahı kadar azizdir'' diyen Şahin, Türkiye'nin her zaman, özellikle son yıllarda Irak'a yönelik hep açık ve samimi bir politika takip ettiğini söyledi.

Şahin, Irak Parlamentosu'na her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirerek, iki kardeş parlamentolar arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeleri, dostluk grupları arasındaki ilişkileri aktif hale getirmeleri gerektiğini belirtti.

Türkiye-Irak Parlamentolararası Dostluk Grubunun yaklaşık 400 üyesinin bulunduğunu bildiren Şahin, dostluk gruplarının, parlamentolar arası ilişkileri geliştirmedeki önemine işaret etti.

Şahin, Türkiye'nin, Irak'ta bir an önce hükümet kurulması için elinden gelen gayreti gösterdiğini dile getirerek, siyasi gruplar arasındaki mutabakatla 21 Aralıkta yeni hükümetin kurulduğunu, bundan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

TBMM Başkanı Şahin, ''Gerek hükümetinizin gerek parlamentonuzun önünde, Irak'ta çözüm bekleyen birçok sorunun olduğunu biliyorum. Karşılıklı anlayış içinde bu sorunların üstesinden geleceğinize inanıyorum. Parlamentonuz tam bu dönemde, adeta kurucu parlamento işlevini üstlenmiştir. O bakımdan bu sorunların çözümünde parlamentonuz birinci derecede rol oynayacaktır. Omuzlarınızda büyük sorumluluk olduğunu fark ediyorum, Allah yardımcınız olsun. TBMM olarak size elimizden geldiğince her türlü yardımı yapmaya hazırız'' diye konuştu.

-''DOSTLARIN BAŞINDA TÜRKİYE'Yİ GÖRÜYORUZ''-

Irak Meclis Başkanı Nuceyfi de Irak halkının, Türkiye ile Irak dostluğuna güvendiğini, Türkiye'nin, Irak'ın içinde bulunduğu kriz döneminde, dengeli, dürüst, açık bir politika izlediğini, her zaman Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük özen gösterdiğini vurguladı. Nuceyfi, bu nedenle Irak'ta doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar herkesin Türkiye'ye güvendiğini, dost gözüyle baktığını dile getirdi.

Parlamentolarına büyük görev düştüğünü, tek amaç doğrultusunda bütün Iraklı grupları bir araya topladığını belirten Nuceyfi, çatışmalardan yeni nefes aldıklarını, birleşik Irak'ın oluşması için ortak bir ulusal hükümet kurulması esasında anlaştıklarını anlattı.

Nuceyfi, geçici dönemde, devletin temellerini oluşturmada dostlarının yardımına ihtiyaç olduğunu, bu dostların ilk başında ise Türkiye'yi gördüklerini belirtti.

Ortak çalışmalar için parlamentolar arası işbirliğinin, karşılıklı ziyaretlerin yapılması gerektiğini dile getiren Nuceyfi, TBMM Başkanı Şahin'i, Irak'a davet etti.

-''KONU YARGIYA İNTİKAL ETTİ''-

Şahin ve Nuceyfi daha sonra soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un orduya yönelik sözlerinin sorulması üzerine Şahin, bu konuda söylenmesi gereken her şeyin söylendiğini, konunun da yargıya intikal ettiğini anımsattı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamaya işaret eden Şahin, ''Bu aşamadan sonra bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum'' dedi.

Şahin, Batum'un TCK 301. maddeden yargılanmasının gündemde olduğunun anımsatılması üzerine de bu konuda izin verecek makamın kendisinin değil, Adalet Bakanlığı olduğunu vurguladı.

CHP'nin, Yargıtay ve Danıştayda daire sayısını artıran yasayı Anayasa Mahkemesine götürebileceğinin ifade edilmesi üzerine Şahin, siyasi partilerin, özellikle anamuhalefet partisinin, Anayasa'ya aykırılık görmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvurmasının en doğal hakkı olduğunu söyledi.

-''MISIR'IN İÇ İŞLERİNE KARIŞILMAMALI''-

Nuceyfi ise Mısır'daki gelişmelere yönelik soruyu yanıtlarken, Mısır'ın Arap dünyasının en büyük ülkelerinden biri olduğunu, bu ülkede meydana gelebilecek bir sorunun bölgeyi olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyeceğini belirtti.

Irak Parlamentosu'nun, Mısır halkının demokratik sistemin temellerinin oluşturulmasını, meşru haklarının talebini olumlu karşıladığını ifade eden Nuceyfi, Mısır'ın iç işlerine karışılmaması gerektiğini, Mısırlıların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesinin daha uygun olacağını vurguladı.

Nuceyfi, ''Şüphesiz Mısır, bu krizle baş edecek, Mısır'da hayat yeniden normale dönebilecek'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır halkına yaptığı çağrıyı nasıl değerlendirdiğine yönelik soruya Nuceyfi, ''Türkiye'nin Arap dünyasıyla olan ilişkileri, dostluk ve kardeşlik, ortak bir gelecek etrafında oluşuyor. Bundan dolayı Türkiye'nin veya Arap ülkeleri tarafından verilecek öğütler, bunlar içimizde kalan öğütlerdir. Mısır'ın çıkarlarına özen gösterilmesi çerçevesinde yer alıyor'' karşılığını verdi.

Bir soru üzerine Nuceyfi, Irak yasaları çerçevesinde cumhurbaşkanı yardımcılığına 3 kişinin önerildiğini, gelecek günlerde de bunun oylanacağını belirtti. Nuceyfi, Irak Cumhurbaşkanı'nın, bu sayının 4'e çıkarılması talebinin bulunduğunu ifade ederek, 4'e çıkarılması halinde bu görevin Irak'taki Türkmenlere verilebileceğini söyledi.


AA

 

 



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs