En Sıcak Konular

Karşılıklı restleşmeler sertleşiyor

10 Şubat 2011 14:10 tsi
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mübarek rejiminin halkın görmek istediği 'gerekli adımları' hala atmadığını söylerken, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt Washington'dan gelen eleştirileri reddetti.

Mısır Dışişleri Bakanı, ABD'nin, "büyük bir devlete, istediklerini dayatamayacağını" söyledi.

25 Ocak'tan bu yana Hüsnü Mübarek'in Cumhurbaşkanlığı koltuğunu bırakması için protesto gösterilerine devam eden binlerce Mısırlının eylemleri, dün Meclis binasına kadar yayıldı.

Ülke çapında grevler yapıldığı ve Kahire dışındaki protesto gösterilerinde şiddet olayları yaşandığı haberleri geliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs, "Mısır hükümeti Mısır halkının görmek istediği adımları atmadı. Bu yüzden daha çok insan eylemlere katılıyor. Mısır yönetimi cini tekrar şişesine sokabileceğini düşünüyorsa, bunun zamanı çoktan geçti." dedi.

Gibbs ayrıca, ülkesinin Mısır'a yardım programını gözden geçirdiğini ve programın nasıl şekilleneceğini, Mısır hükümetinin yapacağı reformların belirleyeceğini vurguladı.

Gibbs'in açıklamaları, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Mısır hükümetine, çok uzun yıllardır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının kaldırılması ve gazetecilerle eylemcilerin gözaltına alınmasının durdurulması çağrısını izliyordu.

'ABD iradesini dayatmamalı'
 
 

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ise, Amerikan PBS televizyonuna verdiği demeçte "İlk dört, beş gün, karışık mesajlar geliyordu ve sık sık öfkeleniyordum. Ama görüşmelerimiz sonucu ABD yönetimi, durumun zorluğunu ve aceleyle ucu açık bir kaosa koşuşturmanın beraberinde getireceği tehlikeleri anlar hale geldi' dedi.

Ebul Geyt, Mısır'ın bir çalkantı yaşadığını söyledi ve Joe Biden'ın 40 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması yolundaki talebini hayretle karşıladığını söyledi.

Son sokak protestoları sırasında cezaevlerinden 17 bin mahkumun kaçtığını belirten Mısır Dışişleri Bakanı, "Başım zorda olduğu bir sırada olağanüstü hal yasasını kaldırmamı nasıl istersiniz? Bana zaman verin. Kontrol kurmama, ülkeyi, devleti istikrara kavuşturmama izin verin, ondan sonra duruma bakarız." dedi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası talebiyle 25 Ocak'ta başlatılan protestolar dün ülkenin diğer kentlerine de yayılmaya başladı. Birçok bölgede de grevler yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman da, ülkedeki krizin bir an önce son bulması gerektiğini söylerek "Polisiye tedbirlere başvurmak istemiyoruz" dedi.

Süleyman bununla birlikte, "muhalefetle diyaloğun başarısız olması halinde alternatifin darbe olacağını, bunun sonucunda aceleci ve hesapsız adımlar atılabileceğini" söyledi.

Muhalefet grupları Süleyman'ın sözlerine sert tepki gösterdi. Muhalefet, hükümetlerin talep ettikleri değişiklikleri hayata geçirmeyeceğini ve zaman kazanma çabası içinde olduğunu savundu.

Gençlik protesto grubunun sözcülerinden Abdülrahman Samir, Associated Press ajansına, "Süleyman felaket senaryoları peşinde. Sıkıyönetim tehdidinde bulunuyor. Yani gösterilerin bastırılabileceğini söylüyor. Peki ya ülkenin geri kalanındaki 70 milyon kişi de, bizim yaptığımızı yaparsa ne olacak?" dedi.

BBC


 



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs