En Sıcak Konular

Mısır'da isyan grevlerle büyüyor

10 Şubat 2011 13:17 tsi
Mısır’da isyan 17'inci gününe girerken, işçilerin grevleri nedeniyle turizm, tekstil ile demiryolu ve toplu taşıma gibi tüm kamu hizmetleri ülke çapında durma noktasına geldi.

Mısır'da isyan sürürken işçiler kötü çalışma koşullarını ve aldıkları düşük ücretleri protesto için greve gitti. Grev, Süveyş ve İsmailiye'de etkisini gösterdi.
İşçi Sendikaları ve İşçi Hizmetleri Merkezi ülkenin her tarafından irili ufaklı grevler olduğunu ve greve gidenlerin sayısının her gün arttığını bildirdi. Süveyş Kanalını işleten 5 şirketten ücret zammı isteyen 6 bin işçinin dün başlattıkları süresiz grev devam ediyor. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Yine Süveyş'te en az 2 bin tekstil işçisi greve gitti ve isyana destek vererek Mübarek'in ülkeyi terk etmesini istedi. Süveyş Kanalı'ndaki bir diğer eylem, Said Limanı'nda gerçekleştirildi. Yüzlerce işçi, iş bırakarak yaptıkları yürüyüşünün ardından bir hükümet binasını ateşe verdi.

Luksor’da ise turizm sektörünün çökünce binlerce kişi greve gitti. Onlar da isyana destek vererek Mübarek'in ülkeyi terk etmesini istedi. Asyut şehrinde yapılan eylemde çoğu çiftçi 8 binden fazla kişi katıldı. Çiftçiler, eylemde evlerinden getirdikleri odun ve tuğlalarla demiryolunu kapattı.

Ülkede 3 binden fazla demiryolu işçisi de grevde. Bu yüzden demiryolu ulaşımı felç olmuş durumda. Toplu taşıma da felç. Zira ülkede şoförler de grevde. Kahire'de otobüs şoförlüğü yapan Ali Fatih, otobüslerin garajda kapılarının kilitli olduğunu ve yerlerinden kıpırdatmayacaklarını söyledi. Maaş artışı da dahil tüm hakları verilinceye kadar grevin devam edeceğini belirten Fatih, ülkedeki 62 bin taşıma sektörü çalışanına çağrı yaptıklarını bildirdi.

Kamu çalışanları da isyana destek vermek için iş bıraktı. Yaklaşık 20 bin kamu işçisi greve gitti. Kamu çalışanların da talebi aynı; Mübarek'in gitmesi, rejimin değişmesi. Ayrıca bugün Kahire'de greve 5 bin doktor ve medikal personelin de katılması bekleniyor.

ETKİNLİKLER, RADYO YAYINI VE BERBERLER...

Göstericiler çeşitli yöntemlerle Mısır halkına mesajlarını ulaştırmayı sürdürüyor, sanatçılar da bu çabaya kendi yöntemleriyle destek veriyor. Hatta meydanda korsan radyolar kuruluyor, hergün duvar gazetesi oluşturuluyor.

Seyyar berberler de dahil olmak üzere artık bir çok meslek erbabı, hünerlerini Özgürlük Meydanı'nda sergiliyor. Berberler, tıraşın bedava olduğunu ve bu yöntemle Mısır halkına hizmet ettiklerini belirtiyor.

ÇADIR DİRENİŞİ

İsyanı organize eden muhalif örgütler, eylem çadırlarını hafta sonuna kadar devlet televizyonu önüne kadar genişletmeyi hedefliyor. Çadırlar şu an Başbakanlık binasın önüne kadar genişlemiş bulunuyor.

İsyan çadır direnişi ile yeni bir boyut kazanırken, ordu Devlet Başkanlığı Sarayı’na çıkan yollarda tankların sayısını arttırarak güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

DİYALOG YA DA DARBE TEHDİDİ

Tehditler de sürüyor. Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman dün "Mübarek yakın zamanda gitmeyecek protestolar bitsin. Artık eylemler tolare edilmeyecek" demişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Abdul Geyt da darbe ile tehdit etti. Karmaşa durumunda ordunun eylemcilere müdahale edeceği tehdidini savuran Geyt, "Gücü ele geçirmeye ve geçiş sürecini idare etmeye çalışan bazı maceraperestlerden ülkeyi koruyacağız" dedi.

REJİM AKINTININ TERSİNE YÜZÜYOR

Bu tehditlere liberal Yarın Partisi (El Ghad)'den yanıt geldi. Parti yöneticilerinden Ayman Abdi El Aziz Nur, halkın bunlara kulak asmayacağını ifade etti.

Mübarek ve yönetiminin zaman kazanmaya çalıştığını dile getiren Nur, "Başkan yardımcısı Ömer Süleyman ve yöneticileri buradan uyarıyorum; Bu devrimi durduramazsınız, bu rejimi tolare etmeyeceğiz. Süleyman, ya darbe ya da diyalog diyor. Bunlar çok tehlikeli işler. Bunlar demokrasiye karşı ve biz Mısır polisi ve rejimiyle anlaşmak istemiyoruz. Aslında zaman rejimin tersine işliyor. Rejim, akıntının tersine yüzüyor çünkü onlar artık izole edildi."

KIRSAL KESİMDE ÇATIŞMALAR

Başkentte polis ve Mübarek yandaşlarının saldırısı azalsa da, ülkenin kırsal ve çöl kesiminde çatışmalar sürüyor. El Harga’da dün Mübarek karşıtı yürüyüş yapan 5 bin kişi ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışmada 5 kişi polis kurşunlarıyla öldürüldü. 100’e yakın da yaralı var.

Halk, ölüm haberi üzerine aralarında 2 karakol, bir mahkeme ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in partisinin yerel merkezinin de bulunduğu 7 bina ateşe verdi. Çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.

MISIR HALKI YARINA HAZIRLANIYOR

Mısır'da isyan 17'inci gününe girerken, Mübarek gidene kadar Tahrir (Özgürlük) Meydanı'nı terketmemeye kararlı göstericiler, Cuma gününü "Büyük Gösteri Günü Yürüyüşü" ilan etti. Başkanlık Sarayı'na yürüyeceklerini açıklayan göstericiler, bir kez daha Mübarek gidene kadar eylemlerine devam edeceklerini tekrarladı.

"Hüsnü Mübarek'i ülkeden def edene kadar" Özgürlük Meydanı'nı terketmeyeceklerini belirten Mısırlılar, hala meydanda yatıp, meydanda kalkıyor. Eylemcilere yiyecek ve barınma konusunda ise meydan çevresindeki halk oluyor.

 

 



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs