En Sıcak Konular

Kore görüşmesinde bilindik sonuç...

10 Şubat 2011 09:11 tsi
Kuzey Kore ile Güney Kore askeri yetkililer arasındaki öngörüşmeler bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Washington, Kuzey Kore ile Güney Kore askeri yetkililer arasındaki öngörüşmelerin bir anlaşmaya varılamadan sona ermesini, Kuzey Kore açısından "kaçırılmış iyi bir fırsat" olarak değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin, Güney Kore ile ilişkilerini düzeltme yönünde samimi olduğunu gösterme açısından iyi bir fırsat kaçırdığını" söyledi.

Bu tür buluşmaların, iki Kore arasındaki gerilimin azaltılması açısından iyi bir yöntem olduğunu belirten Crowley, Kuzey Kore'yi Güney Kore ile ilişkilerini düzeltmesi için yapıcı önlemler almaya davet etti. Crowley ayrıca, iki Kore arasındaki gerilim sorumlusunun da Kuzey Kore'nin tahrikleri olduğunu ileri sürdü.

Pentagon sözcüsü Albay David Lapan ise, Kuzey Kore'nin, Güney Kore savaş gemisi Cheonan'ın batırılması ve Yeonpyeong adasının bombalanması ile ilgili Güney Kore'nin meşru şikayetlerine cevap vermesi gerektiğinin altını çizdi. Albay Lapan, "Bunun en iyi yolu da iki Kore arasında dolaysız görüşmeler yapılması olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

26 Mart 2010 tarihinde, 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan Güney Kore donanmasına ait Cheonan korvet tipi savaş gemisinin batırılması ve 23 Kasım 2010'da, Kuzey Kore ordusunun Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına açtığı ve 4 kişinin ölümüne yol açan topçu ateşi ile ilgili görüş ayrılıkları nedeniyle, iki Kore askeri yetkilileri arasındaki öngörüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. İki gün süren bu öngörüşmeler, iki ülkenin savunma bakanları düzeyinde yapılması beklenen üst düzey müzakerelere hazırlık niteliği taşıyordu.

İki olay konusunda da Kuzey Koreli ve Güney Koreli yetkililer birbirlerini suçluyorlar.

PYONGYANG: "SEUL İLE GÖRÜŞMEK YERSİZ"

Kuzey Koreli yöneticiler, Güney Kore'yi ilişkileri düzeltmek istememekle suçlayıp, Seul ile görüşmesnin yersiz olacağını savundular.

Pyongyang, yayımladığı resmi açıklamada, "Öngörüşmelerde açıkça görüldü ki, Güney Kore Savunma ve Birleşme Bakanlıkları gibi hainler, iki Kore arasındaki ilişkilerin düzelmesini istemiyorlar, diyalogdan kaçıyorlar, bu yüzden de ordumuz ve halkımız onlarla (Güney Koreli yetkililerle) artık görüşme gereği duymuyorlar" şeklinde ifadeler kullandı.

Seul Üniversitesindeki Kuzey Kore ile ilgili araştırmalar bölümünde görevli Yang Moo-Jin'e göre, iki Kore görüşme masasına geri dönmeye mahkum.

"Çünkü iki Kore'de diyalog başlatmak zorunda, üstelik bunu Çin de, ABD de istiyor" diyen Moo-Jin, "Kuzey Kore samimiyetsiz ama Güney Kore de daha esnek davranmalı" diye konuştu.

İki Kore'nin yetkililerinin bir araya gelip görüşmelere başlamaları için Çin, Kuzey Kore'yi; ABD de Güney Kore'yi teşvik etmişti.

aa

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs