En Sıcak Konular

'Vize engeli, Türkiye'ye yapılan zulümdür'

9 Şubat 2011 20:15 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bu konuda (vize engeli) Türkiye'ye yapılan bir zulümdür, bu bir zalimliktir. Çok net söylüyorum'' dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) ''Bursa Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı''na katılan Çağlayan, bir sanayicinin vize engellerine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Çağlayan, bu konuda söylenecek çok şeyin olduğunu ancak söylemek istemediğini dile getirerek, ''Allahından bulsunlar. Bir taraftan kalkacaksın Türk iş adamının kendisinin girmesini yasaklayacaksın, bir taraftan kalkacaksın insan haklarından adaletten, liberal ekonomiden bahsedeceksin ki biz sonuna kadar liberal ekonomiyi destekliyoruz, bir taraftan benim kamyonumun bile geçişine kota koyacaksın. Bu nasıl bir sistem, bu nasıl insan hakları, bu nasıl sistem, bu nasıl adalet'' diye konuştu.

Geçen hafta Almanya'da olduğunu, Almanya Cumhurbaşkanı tarafından resmi olarak kabul edildiğini anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Burada kendilerine de söyledim. Biraz hatta çizmeyi de fazlasıyla bilerek aştım. Bu konuda Türkiye'ye yapılan bir zulümdür, bu bir zalimliktir. Çok net söylüyorum. Sanmayın ki böyle 3,5 yıldır bir diplomatik pasaporta haizim ve bunları unuttum. 21 sene sanayicilik yaptım, neyi unutacağım? Yıllarca ben de maruz kaldım bu tür şeylere. Benim en çok gündeme getirmiş olduğum konulardan biri olmuştur.

Hem ticarete teknik engel, hem tarife dışı engel, hem de insan haklarına müdahaledir bu. Bunu yapan AB, Gümrük Birliği anlaşması yapmış tek ülke Türkiye olmasına rağmen ve 50 yıldan fazladır bu konuda çaba gösteren Türkiye'ye karşın, bugün AB'ye üyelik müzakereleri noktasında dahi başlamamış olan bir Makedonya bir Karadağ vatandaşlarına Avrupa'da serbest dolaşım hakkı veriyor. İşte bunun izahını nasıl yapacaklar? Size soruyorum, bana izah edebilir misiniz bunu? Onlar da edemiyorlar zaten.

Türkiye'den sonra AB tam üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan neredeyse bitirmek üzere müzakereleri, bize Kıbrıs konusunda engel var, Fransa'nın engeli var, Almanya'nın engeli var ve bunların hepsi de tekrar tekrar söylüyorum; kendi iç siyasetlerine yönelik politikalardan dolayı bunu yapıyorlar.

Sen ister yırtın, ister karşı ol ister ne yaparsan yap, Allah'a şükürler olsun benim ülkem bugün Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi. Avrupa'ya yapmış olduğum ihracatımın yüzde 94'ü sanayi mallarından oluşuyor. Sen ne yaparsan yap, senin geleceğin yer Türkiye'dir.''

-''AVRUPA'NIN EN YAKIN ÇIKIŞ KAPISI, AKCİĞERİ TÜRKİYE'DİR''-

Türkiye'ye son 7 yılda gelen doğrudan yabancı sermayenin 89,8 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, şunları söyledi:

''Cumhuriyet tarihinde gelen toplam 14,5 milyar dolardır. 14,5 artı 89'dan bahsediyoruz. Bunun yüzde 70'i Avrupa'dan geliyor. Niye? Üretim gücü maliyetleri son derece yükselmiştir. Üretecek insan bulamamaktadır, genç nüfusu yok. Avrupa'nın en yakın çıkış kapısı, akciğeri Türkiye'dir. Bu noktada Türkiye'ye karşı bu muameleyi yapmanın tek bir şeyi var, soruyorum, orada da sordum, eğer AB bir Hristiyan kulübü olarak yapıyorsanız söyleyecek lafımız yok, ama eğer değilse, o zaman Türkiye'ye karşı, Türkiye'nin haklarını yerine getirin. Çifte standart uygulamayın. Yani sen bu şekilde bana haksız rekabet ortamı çıkartıyorsun. Fuara giden adama fuarı kurduracak teknisyenini göndermiyorsun...''

Çağlayan, bu konudaki itirazlarını söylemeye devam edeceklerini vurgulayarak, ''Belki bunlardan utanırlar, yüzleri kızarır'' dedi. Çağlayan, şunları kaydetti:

''Biz Türkiye olarak süratle çevremizdeki ülkelerle aramızda vizeleri kaldırıyoruz. Sınırımızda mayın olan Suriye ile mayınları kaldırdık, vizeyi kaldırdık, karşılıklı 2 milyonun üzerinde Suriyeli ve Türk gidip geliyor. Gidin Güneydoğu'ya otellerde boş yer bulamazsınız. Ticaret rakamlarımız inanılmaz bir şekilde gelişiyor ve bu konuda Türkiye olarak biz doğru yolda olduğumuzu ifade ediyoruz. 'Efendim size vizeyi kolaylaştıralım' Ne hakla sen bana vizeyi kolaylaştırıyorsun, sen bana neticede vize veriyor musun vermiyor musun kardeşim, uyguluyor musun uygulamıyor musun? Nasıl senin adamın geldiğinde İstanbul'da Atatürk Hava Limanı'nda pasaportunu gösterip geçiyorsa benim adamım da geçebilecek mi? Bu noktada mücadeleye devam.''
 
zaman



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs