En Sıcak Konular

Akraba evliliği yasaklanıyor

9 Şubat 2011 18:59 tsi
Akraba evliliğinin yasaklanmasının yanı sıra dini ve özel okulların denetimlerinin arttırılması planlanıyor.

Norveç’te hükümetteki İşçi Partisinin 99 maddelik yeni entegrasyon raporu birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Akraba evliliğinin yasaklanmasının yanı sıra ülkede faaliyet gösteren dini ve özel okulların denetimlerinin arttırılması, din görevlilerine Norveççe öğrenme zorunluluğu getirilmesi, aile birleşiminin zorlaştırılması gibi pek çoğu göçmenlerin hayatını zorlaştıracak 99 maddenin, Norveç’in yeni entegrasyon politikasının temeli olacağı söyleniyor. Diğer taraftan İşçi Partisi tarafından ortaya atılan akraba evliliğinin yasaklanması fikri, Danimarka’da da destek buldu. Konuyla ilgili açıklama yapan çeşitli Danimarkalı politikacılar akraba evliliğinin yasaklanmasının Danimarka için de düşünülebileceğini söyledi.

Norveç’te akraba evliliğini yasaklanmasının en önde gelen savunucusu Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Störe. İşçi Partisi adında bir açıklama yapan Bakan Störe, “Çok ağır bir gerçekle karşı karşıyayız: Akraba evliliğinden kaynaklanan ölü doğumlar, hastalıklar ve genç yaşta ölümler söz konusu. Yapılan araştırmalar bu konuda suçlu olduğumuzu gösteriyor.” dedi. Störe, İşçi Partisi olarak akraba evliliğini mutlaka yasaklayacaklarını söyledi. Söz konusu yasağın sadece göçmenlere yönelik olmayacağını vurgulayan Bakan Störe, amaçlarının akraba evliğini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK İSE ÇOK DAHA TEHLİKELİ OLAN ALKOL NEDEN YASAKLANMIYOR?”

Diğer taraftan Norveç Kamu Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Camilla Stoltenberg, ‘The Nordic Page’ isimli gazetede yayınlanan açıklamasında yasağı eleştirdi. "İşçi Partisi, akraba evliliğini sağlık açısından zararlı olduğunu düşündüğü için yasaklamaya çalışıyor. Oysa hamilelik sırasında kullanılan alkolün de çocuklar üzerinde ciddi etkileri oluyor. Madem sağlığı düşünüyoruz o halde neden alkolü yasaklamıyoruz?” diyen Stoltenberg, yasağın istenilen neticeyi vermeyeceğini belirtti. Stolgenberg ayrıca söz konusu yasağın akraba evliliği yapan insanların toplum tarafından fişlenmesine de neden olabileceğini vurguladı.

Norveç Göçmen Forumu Başkanı Athar Ali de akraba evliliğinin yasaklanmasının iyi bir fikir olmadığını düşünenler arasında. Akraba evliliğinin dezavantajları kadar avantajları da olduğunu vurgulayan Ali, “Akraba evlilikleri ailenin yaşlı üyelerinin bakımı için avantaj sağlıyor. Akrabalar yaşlılara karşı daha anlayışlı oluyor.” dedi.

İşçi Partisi’nin entegrasyon komitesi tarafından hazırlanan 99 maddelik rapor, partinin hafta sonu gerçekleştireceği genel kurul toplantısında partililere anlatılacak.

AKRABA EVLİLİĞİNE GETİRİLECEK YASAK, DANİMARKA’YA DA SIÇRAYABİLİR

Norveç’te İşçi Partisinin entegrasyon komitesi tarafından hazırlanan raporla birlikte gündeme gelen akraba evliliğinin yasaklanması fikri Danimarka’da da destek gördü. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Partinin yanı sıra hükümeti dışarıdan destekleyen Danimarka Halk Partisi’nden bazı politikacılar yasakla ilgili olumlu açıklamalarda bulundu. Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin Avrupa Parlamentosu vekillerinden Morten Messerschmidt, Danimarka’da akraba evlilikleri sonucu gerçekleşen özürlü ve sakat doğumlarının oranını gösteren bir araştırma yapılmasını istedi. Messerchmidt, ortaya çıkan sonuca göre akraba evliliklerinin yasaklanabileceğini söyledi.

Messerschmidt’in önerisine Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinden, partinin sağlık politikaları sözcüsü Sophie Haestorp Andersen’den de destek geldi. Andersen, “Olası bir yasaklama sakat doğumları engellemesinin yanı sıra zorla evliliklerin de önüne geçebilir.” dedi.

Yapılan araştırmalar İskandinavya’da akraba evliğinin genellikle Pakistan, Türkiye ve Fas kökenli göçmenler arasında yaygın olduğunu gösteriyor.

cihan



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs