En Sıcak Konular

Çocuklarımızı sihirle zehirleyenler!

0 0 0000 00:00 tsi
Çocuklarımızı sihirle zehirleyenler! "Çocuklar sihirli dizilerde yaşananları gerçek zannediyor. Bu diziler hayal dünyasında yaşayan çocuklar yetiştiriyor.  'Yaratıcı' imajı da bu dizilerde yanlış sunuluyor" diyen Nevzat Tarhan, ekranlarda pıtrak tohumu gibi çoğalan dizilere karşı an

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların 7-8 yaşına kadar gerçeklik duygusunun gelişmediğini belirtiyor. Bu nedenle çocuklar sihirli dizilerde yaşananları gerçek zannediyor. Diziler ayrıca hayal dünyasında yaşayan çocuklar yetiştiriyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sihir unsuru içeren dizileri izlerken, anne, babaların çocuklarına yanlışı ve doğruyu anlatması gerektiğini söyledi. 7-8 yaşına kadar çocukların gerçeklik duygusunun gelişmediğini, sanalla gerçek arasındaki farkları ayırt edemediğini ifade eden Tarhan, özellikle 0-6 yaş arası çocukların bu dizilerdeki sihirleri gerçek gibi algılayabileceklerini belirtti. Çocuklarla ebeveynlerin, dizilerden ne anladıklarını ve aslında ne  anlatılmak istendiğini konuşmaları gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Çocuk, bir şey izlerken kafasında kavramlar oluşur. Bu tür dizileri izlerken de anne, babalar çocuklarına yanlışı ve doğruyu anlatmalı. Yani bu yaşlarda çocuklara 'gerçek algılama' öğretilmeli." diye konuştu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Özdoğan da sihir unsuru içeren dizilerin, eylem gücü olmayan, gerçeklikten uzak, hayal dünyasında yaşayan  çocuklar yetiştirdiğini söyledi.

Sihir unsuru içeren dizilerin çocukların eylem yapma güçlerini elinden aldığını ifade eden Özdoğan, 'izletilmemesi gerekir' diyerek şunları söyledi: "Bu tür diziler, çocukların hayal dünyalarını etkileyerek, onların dünyayı bu dizilerdeki gibi sihirli algılamalarına neden oluyor. Çocukları, her şeyin hemen olacağına inandırıyor. Sonra sabırsız, aceleci bir toplum ortaya çıkıyor.

Ayrıca, bu diziler gerçeklikten uzak bir dünya sunduğu için çocukları eylemsizliğe de yönlendiriyor ve onların zihinlerinde gerçek olmayan bir hayal dünyası meydana getiriyor." Bu tür dizilerin, çocukların zihinlerindeki "Allah" kavramını da yanlış oluşturduğunu belirten Özdoğan, "Çocukların zekâları somut
zekâlardır, soyutlukları algılayamazlar. Bu dizilerle çocuklar, bilimsel olarak "Tanrı tasavvuru" diye adlandırılan 'Yaratıcı' imajını da yanlış anlıyorlar. Çocuklar, Allah'ın, insanları sihir yaparak yarattığını düşünmeye başlıyor." dedi.

Dizilerin özellikle çocukların izleyebileceği saatlerde yayınlandığını belirten Özdoğan, şunları kaydetti: "Bu dizilerin kalkması konusunda belki bireylerin yetkileri yok. Fakat herkesin, bu dizileri çevresine, yakınlarına, çocuklarına izletmeme gibi bir gücü var."




Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs